Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bruselský moloch za 188 Kč

Z některých komentářů na tomto blogu čiší iracionální děs z EU, popisované dotyčnými jako obludný a zlovolný moloch. Tato emotivní, skoro až mystická poloha znemožňuje věcnou debatu: když je cosi pro někoho absolutním zlem, prostě proti tomu všemi prostředky bojuje a veškeré nuance a nehodící se věcné argumenty pro něho musí jít stranou. A kdo mu odporuje, je nepřítel a zaprodanec...

Jeden příklad za všechny. Diskutující jménem soňa48 napsala: „Pane Macek, to opravdu myslíte vážně? vy chcete říci, že úřednická mašinerie EU by se dala srovnávat s naší? Ani orgány EU nejsou schopny dát relevantní informace, kolik lidí se na její činnosti přiživuje. Různé komise, podkomise, poradní orgány, úřady, asistenti, atp. Životně důležité stěhování EP 2krát do roka / stojí to jen pár miliard/ to vše vám nic neříká a žádáte abych se podívala do Česka? Relevantní náklady na "provoz" EU se totiž nedají a to záměrně za strany EU vůbec zjistit. Ale stačí se jen podívat na náklady EP a to je jen malá část. Po tom, co jednotlivé země odvádějí na provoz tohoto molocha mně téměř k pláči přivádějí modré destičky na domovech důchodců, aj. - vybudováno s pomocí EU. Ale vy nás stále budete přesvědčovat o výhodách tohoto obludného projektu.“ 

Soňu48 by mohla upokojit chvilka surfování na internetu... Světe div se, existuje například veřejně dostupný dokument jménem „rozpočet Evropské unie“. A v něm lze celkem snadno zjistit, kolik stojí její provoz. 

Připomeňme, že EU má povinnost hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a že každoroční rozpočet musí nejen být přijat Radou (tedy členskými státy) a Evropským parlamentem, ale musí též respektovat víceletý finanční rámec, který je přijímán členskými státy jednomyslně. 

V rozpočtu 2007 výdaje na unijní administrativu činily 5,45% celkového rozpočtu EU. V absolutních hodnotách to znamená 6,9 miliard euro, což činí cca 14 euro/364 Kč na jednoho obyvatele EU. Přepočteme-li průměr na hlavu jednoho obyvatele ČR na základě faktu, že do rozpočtu EU přispíváme 1,08%, dostaneme se k částce 188 Kč. Takže, milá soňo48, provoz EU Vás stojí ročně necelé dvě stovky.  Tato částka ovšem nebere v potaz další výdaje a příjmy plynoucí z členství v EU. V roce 2007 dostala ČR z rozpočtu EU o 17 miliard Kč více než do něho odvedla. Na soňu48 tedy připadá čistý „finanční zisk“ z členství v EU ve výši cca 1.650 Kč na hlavu... 

Vztáhneme-li administrativní výdaje EU k jejímu HDP, dostaneme se k číslu 0,057%. Pro srovnání: v českém kontextu je stejný podíl na HDP překročen již pouhým součtem výdajů na fungování Kanceláře prezidenta republiky, Poslanecké sněmovny a Senátu (součet výdajů těchto tří institucí činí cca 0,066% našeho HDP, což nás každého ročně přijde zhruba na 217 Kč). 

Je racionální tvrdit, že EU je neuvěřitelně nákladný moloch? 

Podívejme se na počty úředníků. V roce 2007 bylo v institucích EU celkem 36. 501 stálých a 2.129 dočasných pracovních míst, dohromady tedy 38.630 (z toho na největší instituci EU, Evropskou komisi, připadá 25.235). Připomeňme, že v tomto čísle je zpočteno několik tisíc překladatelů a tlumočníků. To znamená cca 1 zaměstnanec EU na 12.840 obyvatel. Kdybychom toto číslo aplikovali na ČR, došli bychom k závěru, že bychom u nás měli mít 802 státních úředníků! Nenašel jsem skutečné číslo a budu rád, když mi ho někdo sdělí, ale 802 to asi nebude... 

Toto srovnávání je samozřejmě třeba brát s velkou rezervou. ČR a EU jsou zcela odlišné struktury, s odlišnými kompetencemi, s odlišným fungováním. Kdyby počty úředníků EU byly podobné jako počty úředníků členských zemí, začal bych souhlasit se soňou48. Na druhou stranu dnešní EU má (z vůle států, které ji utváří) významné pravomoci, takže celkový počet necelých 40.000 zaměstnanců není nikterak skandální. 

Srovnání počtu úředníků je mimochodem jedním z dobrých argumentů pro odmítnutí tvrzení, že EU je „superstát“. Všem, kdo se toho bojí, dávám k úvaze ještě srovnání s USA. Podle dodatků k rozpočtu USA z roku 2007 existovalo v roce 2005 na federální úrovni 4.137.757 pracovních míst (tj. cca 1 federální zaměstnanec na 72 obyvatel). I pokud odečteme poštovní službu a armádu, stále nám zůstane přes 1,9 milionu federálních zaměstnanců, tj. cca 1 na 153 obyvatel (84 krát více než v EU). Již v roce 1901, tedy v době, kdy federální úroveň byla ještě slabá, byl tento poměr 1:317 (40,5 krát více než dnešní EU). 

To všechno pochopitelně neznamená, že EU nemá problém s byrokracií. Samozřejmě má - jako každá větší organizace. Souhlasím např. se soňou48, že kočování Evropského parlamentu mezi Bruselem a Štrasburkem je nesmyslné a mělo by být zrušeno (důvody vedoucí k této absurditě však nejsou byrokratické, ale ryze politcké: odpor Francie a nechuť dalších zemí tuto věc otvírat). Ano, statut úředníků EU s sebou nese příliš mnoho výhod. Určitě se dá snadno najít, kde by se mělo a mohlo ušetřit, kde by šla odstranit nějaká ta kafkovská absurdita, apod. Ale dělat z těchto dílčích problémů či nesmyslů paušální důvod pro odsouzení EU jako takové? 

Vadí mi, když odpůrci EU používají při kritice EU absolutní kritéria, která nepoužívají při posuzování státu, ve kterém žijí. Jako každé lidské dílo i EU má spoustu chyb a nedostatků. Je správné na ně poukazovat a bojovat proti nim, ale ne z nich hned dělat důkaz toho, že EU jako taková je špatná, nestvůrná, nesmyslná. Radikální euroskeptici staví věc tak, že EU by měla právo na existenci jen, pokud by byla dokonalá. Samozřejmě jim pak nedělá velký problém najít důkazy proto, že dokonalá není... a je to! Já se naopak domnívám, že i relativně nedokonalá EU je pro nás velmi výhodná. A že většina argumentů na téma „nesmyslný bruselský moloch“ neobstojí tváří v tvář racionálnímu a věcnému posouzení. 

 

Příloha: malý ceník našich institucí 2007 

Autor: Lukáš Macek | čtvrtek 8.1.2009 9:44 | karma článku: 20,13 | přečteno: 1815x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.