Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válčili jsme za Husáka – „Vypadněte z toho záchodu, nebo na vás zavolám esenbáky!“

Naše návratová anabáze byla protkána peripetiemi, ústrky a nepochopením, za kterými stála dionýská oslava znovunabyté svobody, jejíž projevy byly kupříkladu toaletářkou hotelu v Čáslavi příkře odsouzeny.  

Nikdy nezapomenu na ten šťastný okamžik, kdy jsem prošel branou vojenského útvaru 6918 Prostějov a ocitl jsem se na druhé straně barikády, která mě dělila od života vojenského k životu civilnímu. Byl teplý den, na sobě jsem měl tričko, džíny, džínsku, a obut ve slušivou obuv značky Salamandr, zakoupenou v NDR, po boku mých dvou kamarádů – nasluhovačů Teichmana a Balcara, jsem kráčel k novým šťastným zítřkům.

 

Naštěstí jsme nemuseli jet vlakem plným opilých vojáků vracejících se z vojny, kteří po cestě vyřvávali a měli na svém oblečení jméno útvaru, z kapsy jim čouhal zbytek metru a jiné upomínky zeleného života. My jeli sólo a beze všech propriet, které by nám připomínaly dva roky ztraceného času.

 

Nejprve jsme zamířili do Prahy, společně jsme se stavili u mých rodičů na Spořilově. Maminka byla ráda, že se tatínkova kletba o tom, že se z vojny nevrátím, nevyplnila. Ano, přitáhnout z vojny se dvěma dalšími kumpány, bylo, jak to dnes vidím, bezohledné, ale mládí již je takové, nedívá se nalevo napravo a jde si za svým, aspoň to tak většinou bývá.

 

Něco jsme pojedli a šli do oblíbené vinohradské hospody přítele Balcara, "Na Radhošti", tam jsme urazili mnoho piv a kořalek a po té se vrátili zpět na Spořilov. Mými tolerantními rodiči jsme byli uloženi  do postelí a na zem a usnuli spánkem lidí, kteří vykonali mnoho dobrého pro vlast.

 

Neboť slib je slib, doma posilněni čajem a rohlíky, jsme se vydali na zábavu do Štrampouchu za našim přítelem Schovancem. Dojeli jsme asi na Hlavní nádraží, možná na „Masaryčku“, kde jsme, jak se říká, vyrazili klínem klín, koupili též pivo do vlaku.

 

Zde mám stopku, okno jak do řiti: bohužel si ani průběh cesty, ani to, jestli jsme se na zábavu dostali, nepamatuji. Maně si vzpomínám, že jsme na zábavě byli, snad i s přítelem Schovancem se setkali, ale snad kvůli nevkusné za uši tahající dechovkovce, snad kvůli nějakému incidentu, jsme zábavu opustili, a nekonečných, více než šest kilometrů, jsme se odpotáceli zpět do Čáslavi.

 

Leč Čáslav nás nevítala s jásotem a otevřenou náručí, jak bychom my, hrdinové z fronty, očekávali; v potemnělé Čáslavi chcípl pes, byla zima, žádná osvěžovna nebyla otevřená, prostě konečná. "Z vojny jsem se sice vrátil, ale hned druhý den tady v té díře potupně zmrznu," říkal jsem si snad. Ale i toto jsou jen domněnky zastřené mázdrou bezvědomí. Naštěstí jsme na náměstí našli hotel, dveře byly otevřeny, na recepci nikdo, pronikli jsme tedy dovnitř, uvelebili se uvnitř záchodové v kabinky a obtočeni kol mísy jsme vytuhli.

 

První okamžik anabáze, na který si jasně vzpomínám, byl výkřik hajzlbáby: „Vypadněte z toho záchodu, nebo na vás zavolám esenbáky!“ tak řvala ta babice. Snad by nás byla ani neobjevila, avšak síla našeho chrápání předčivší jadernou apokalypsu nás prozradila; toho si nevšimnout, musela by být baba  hluchá. V první chvíli jsme její výzvu oslyšeli, ale když ještě párkrát vydala varovné signály v souvislosti s policií, bylo nám jasné, že to myslí vážně.

 

Jakmile odešla, možná skutečně pro esenbáky, opustili jsme okupované prostory, rychle si omyli studenou vodou naše pomuchlané obličeje a zdekovali se z hotelu. Bylo asi sedm hodin ráno. Ve městě pusto prázdno a já opět ztratil vědomí; cestu zpátky do Prahy nepamatuji.

 

Kam zmizeli kamarádi z vojny. Nebyl to celé jenom zlý sen?

Leč nebyl. Zpoza alkoholického "okénka" jsem vyhlédl až na seřazovacím nádraží dole v Michli, patrně jsem nebyl k probuzení, tak mne zanechali osudu. Depo je naštěstí od Spořilova kousek, stačilo přejít těch asi tisíc kolejí, vyškrabat se po svahu, kde býval fotbalový klub Čafka a byl jsem doma. Musel jsem vypadat hrozně.

 

Jako po velkém dvouletém tažení.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 3.4.2022 19:44 | karma článku: 18,80 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Nejsem

„Ústavní soud zrušil zákonnou úpravu, která pro úřední změnu pohlaví trans lidí vyžadovala chirurgický zákrok, zahrnující sterilizaci a přeměnu pohlavních orgánů.“ Co teď?

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 18,34 | Přečteno: 299x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Existuje trollí farma také na nádraží Krč?

Trollové jsou všude, vedeme hybridní válku. Můj příběh je o cestování a trollech. Cestuji rád vlakem, trať posázavském Pacifiku skýtá nádherné pohledy na kaňon Sázavy.

17.5.2024 v 15:23 | Karma: 21,23 | Přečteno: 674x | Diskuse| Cestování

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40 | Přečteno: 405x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,21 | Přečteno: 793x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 391
  • Celková karma 29,32
  • Průměrná čtenost 1020x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik