Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neuspořádané vzpomínky na emigranty, kteří se k nám vrátili a léta devadesátá

V devadesátých letech se k nám pomalu vraceli emigranti, lidé, které jsem obdivoval, že v sobě našli odvahu a opustili Československo, aby mohli žít ve svobodném světě. Obdivoval jsem je do té doby, než se vrátili.  

Krátce po listopadu 1989 jsme seděli v Benešovské restauraci na Spořilově s nedávno přibyvšími emigranty, našimi bývalými spolužáky z ročníku 1968 - 1977: Emčou, Pokecem, Prozakem a Hodnáčem. Zatímco paní Stonavská, vozíkem vypůjčeným z vedlejší samoobsluhy, který byl vpředu ozdoben značkou TIR, rozvážela piva o sto šest, emigranti nám vyprávěli své zážitky, a my, věčně opilé benešovské konstanty: Montérky, Luďa, já, Mihal, Rákosák, Bůček a Antivenca, jsme jim s úžasem naslouchali.

 

S přibývajícími pivy se naše debata rozšířila na naše hrdinství pod kropícími vozy při protirežimních demonstracích, kterak jsme byli biti, jati a souzeni. Když konečně došla oboustranná munice chlubných činů, došlo na panáky a mohli jsme se posunout směrem k budoucnosti.

 

V této otázce jsme si přestali rozumět. Snad většina z nás, měla představu: iniciativa kapitalismu lomeno solidarita socialismu rovná se naše budoucnost. Chtěli jsme podnikat a být nechutně bohatí. Hoši s kapitalistickou zkušeností však naše naivní nadšení nesdíleli. Byli chytří jak rádio. Všechno věděli, všechno znali a všude byli třikrát.

 

Naši školní emigranti, tak jako většina z nich, na Západě žádnou díru neudělali. Nebýt krajanských spolků nepřežili by ani emigranti VIP. Hoši se po svobodném světě, podle jejich vyprávění, plácali jak se dá. Zatímco oni tam živořili, my jsme si žili celkem spokojeně, bezstarostně, zajištěni sociálním nebem, a ještě jsme měli občasné zrůšo na již řečených demonstracích a zakázaných festivalech. Po nástupu Gorbačova se mnohé měnilo. Vlastně jsme ani žádnou nesvobodou moc netrpěli. Seděli jsme v Benešovské i jinde, lili pivo do hlavy a svět nám byl u prdele. Co nás tu ti emigrantští kašpaři budou poučovat!

 

Jednoho ráno jsem se probudil a slyšel jsem povědomé cinkání lahváčů. Všichni začali podnikat. Bůček s Rákosákem si pronajali přístěnek u baráku a narvali ho basami s lahvovým pivem, které prodávali před sámoškou o pár šušnů levněji. Spořilovské pivní konstanty mu občas pomohli.

 

Mohl bych napsal, že já jsem se na to hemžení díval usazen za výlohou Benešovské. Nic takového! Před samoškou na Stodůlkách jsem prodával lahváče, máslo a já nevím co ještě. Jasně, že levněji. Byla tehdy taková kosa, že to pivo občas zmrzlo. Tak začalo tržní hospodářství.

 

Malé ryby dokázaly vydělávat na cigárech. V Kutné hoře se  auto naplnilo balíky cigaret a ty pak se prodaly do trafik, nebo se v provizorním stánku prodávaly na ulici a pak… pak se občas něco i zaplatilo, aby se mohlo vzít nové zboží. To byly triky podvodníčků, ty opravdové tunely dělali úplně jiní lidé, kteří ke spolužákům nepatřili.

 

K nám do školy chodil akorát Radim Passer, který, dle vyprávění jeho spolužáka, při nějakém mejdanu podpálil pod dědečkem postel. Co je na tom pravdy, fakt nevím. Nakonec začal stavět hliníkovo - sklěné baráky a zaplnil jimi celou podbudějárnu, koupil si párek Lamborginiů, dal se na modlení a nám opilcům sebral pro svoji církev hospodu Na Špejchaře, za což půjde do pekla.

 

O nějaký ročník níž k nám do školy chodil Leoš Středa, málem jsem na jeho jméno zapomněl, ani gůgl nepomohl. Byl to takový nevýrazný tlouštík. Bývaly doby, kdy Leoš Středa a jeho metoda liposukce byla hned vedle prášku ariel hlavním programem na Nově. Podle wikipedie je jeho firma zavedena do celého světa, celý svět hubne podle Leoše Středy. Leoš žádný emigrant před rokem 89 nebyl, tím se stal, až když nechutně zbohatl.

Před několika lety jsme měli třídní sraz. Nikdo z našeho ročníku pohádkově nezbohatl, leč nouzí netrpíme a ani jsme nikdy netrpěli.

 

Pokud jsou mé vzpomínky a jména nepřesná, snad mi bude odpuštěno, neboť, kdo si pamatuje léta devadesátá, vůbec je neprožil.

 

Bývalí emigranti stále patří k těm nejchytřejším...

 

Autor: Jan Lněnička | pondělí 16.8.2021 20:09 | karma článku: 17,84 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Nový šéf strategické komunikace vlády přichází pozdě

„Všechno skutečné je rozumné a všechno rozumné je skutečné,“ tento Hegelův citát by se měl stát motem této „Kanceláře pro uvádění kroků vlády na pravou míru“.

26.5.2024 v 13:45 | Karma: 22,58 | Přečteno: 429x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Nejsem

„Ústavní soud zrušil zákonnou úpravu, která pro úřední změnu pohlaví trans lidí vyžadovala chirurgický zákrok, zahrnující sterilizaci a přeměnu pohlavních orgánů.“ Co teď?

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 24,90 | Přečteno: 544x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Existuje trollí farma také na nádraží Krč?

Trollové jsou všude, vedeme hybridní válku. Můj příběh je o cestování a trollech. Cestuji rád vlakem, trať posázavském Pacifiku skýtá nádherné pohledy na kaňon Sázavy.

17.5.2024 v 15:23 | Karma: 21,24 | Přečteno: 689x | Diskuse| Cestování

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

Na rockera typu Míry Imricha odešel v celkem dosti požehnaném věku 71 let. Poprvé jsem ho viděl někdy v roce 1978 v klubu Dvojka na Vinohradské.

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,64 | Přečteno: 408x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 30,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu platí stav katastrofy

1. června 2024  11:27

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 392
  • Celková karma 29,01
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik