Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

Tím samozřejmě nejsou myšleny logické požadavky vyplývající z povahy určité profese, kdy je třeba, aby daný člověk vystupoval způsobem, který s ní není v rozporu. Což analogicky platí i pro ty, kteří se veřejně identifikují s nějakou myšlenkou nebo ideologií. Působí prostě poněkud nepatřičně, když v módním butiku prodává šmudlinka, kuchař ve veganské restauraci si k obědu smaží na pánvičce řízek a ekologický aktivista si v přestávce mezi blokováním dopravy zaletí na dovolenou na Bali. I když to poslední některým divné nepřipadá (zde). Existují však profese, kdy neexistuje žádný důvod po zaměstnancích názorovou „poslušnost“ vyžadovat a je dokonce na závadu. Do této skupiny patří především pracovníci všech institucí a organizací zajišťující státní a veřejné služby. Takže například orgány státní správy a samosprávy, armáda, Policie, soudy nebo veřejnoprávní sdělovací prostředky. A také centrální banky. Včetně té evropské (ECB).

Jenomže právě na ECB prasklo, že své zaměstnance kádruje a ti, co nejsou dostatečně „zelení“, nemají na práci v této instituci nárok (zde). Tuto zaměstnaneckou politiku razí člen její Výkonné rady Frank Elderson. Patří tedy do jejího nejvyššího vedení, takže to není nějaký horlivý aktivistický personalista, ale horlivý aktivistický manažer. Svůj odmítavý postoj k přijímání těch, co nejsou dostatečně „zelení“, zdůvodnil slovy: „Proč bychom měli najímat lidi, které musíme přeprogramovat?“ Čímž mimo jiné naznačil, co čeká zaměstnance stávající – budou prostě „přeprogramováni“.

Na výrok pana Eldersona reagovala i jeho šéfová – prezidentka ECB Christine Lagardeová:

Stojím za svým kolegou Frankem, ale stejně, a to je pravděpodobně důležitější, si já a ostatní ceníme rozmanitosti v instituci, kterou vedu. Vy smyslu všech obvyklých definic toho, co znamená rozmanitost, ale také rozmanitost myšlení, rozmanitost zázemí a myslím, že díky tomu zlepšíme naši práci.

Podle jejího vyjádření by se mohlo zdát, že na půdě ECB je názorová rozmanitost vítána. Je to však opravdu jenom zdání, jak potvrdil Daniel Gros, ředitel Institutu pro tvorbu evropských politik na Universitě Bocconi v Miláně: „Pokud vyslovíte kritiku, budete rychle obviněni z toho, že jste proti klimatu. Osobně jsem tuto zkušenost zažil více než jednou." A není sám. Poté, co člen Rady guvernérů ECB a šéf belgické centrální banky Pierre Wunsch vyjádřil výhrady k úpravě některých operací ECB ve jménu „záchrany klimatu“, napsalo 20 ekologických skupin belgickému králi Filipovi a vyzvalo ho, aby mu zablokoval druhé funkční období. Naštěstí nebyli vyslyšeni (zde). Pan Wunsch je totiž jeden z mála bankéřů, kteří se nebojí hovořit o důsledcích „zelené“ politiky bez příkras a mimo jiné varuje i před tím, že povede ke zchudnutí občanů EU (zde). 

On si ale může otevřenost dovolit, protože na něj je pan Elderson krátký. Nepatří totiž mezi zaměstnance ECB. Těm se pochopitelně praktiky „zeleného“ kádrování nelíbí. Mají však jenom dvě možnosti a ani jedna není z jejich pohledu nic moc. Buď se nechat „přeprogramovat“, nebo vyhodit. Do hlavy nikomu z nich samozřejmě nevidím, ale tak nějak si myslím, že těch, co se rozhodnou se „zelenou“ politikou „svobodně“ souhlasit, bude nejspíš většina.

Otázkou je, zda to, co se odehrává v ECB, je jenom výjimkou potvrzující pravidlo, nebo zda jde o špičku ledovce a podobná praxe funguje i jinde. Tak nějak se obávám, že platí to druhé. Ono totiž ve jménu „zezelenání“ dochází k postupnému a nenápadnému „přeprogramování“ celé „západní“ společnosti. A nemusí jít jen o prosazování velkých témat, jako je třeba přechod na občasné zdroje energie (OZE) nebo elektromobilita, ale jedná se i o mnohem nenápadnější záležitosti, jako například podsouvání, že jíst maso je špatné, stejně jako jezdit autem se spalovacím motorem nebo létat na dovolenou.

Nejde přitom ani zdaleka o první případ „přeprogramování“ společnosti. Dvě velká zažilo v minulém století například Německo – nacifikaci ve 30. letech a denacifikaci po válce. A dvojím „přeprogramováním“ prošla i naše společnost. Nejdříve po komunistickém převratu v roce 1948 a pak i po roce 1989, kdy jsme se opět učili demokracii a zvykali si na svobodu. Myslím, že nám to docela šlo a „devadesátky“ se tak staly nejsvobodnějším obdobím v dějinách naší země, kdy spolu lidé sice v řadě záležitostí zásadně nesouhlasili, ale dokázali o svých názorech otevřeně a bez vzájemného urážení a nálepkování diskutovat.

Cílené „přeprogramování“ společnosti tedy není nic výjimečného a dochází k němu jak při její změně v demokratickou a svobodnou, tak i při proměně opačné. Otázkou je, kterým směrem se „západní“ společnost posouvá tentokrát?

Kdo věří, že ke svobodnější, je dle mého soudu už „přeprogramován“…

Autor: Kateřina Lhotská | pátek 8.3.2024 9:01 | karma článku: 41,35 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Kdo nahrává Rusku?

Rozmohl se nám tu takový nešvar – jakmile někdo začne kritizovat současné kroky EU nebo naší vládní koalice, riskuje, že bude označen za „proruského“, „dezoláta“ nebo rovnou obojí.

12.7.2024 v 9:02 | Karma: 41,36 | Přečteno: 1974x | Diskuse | Společnost

Kateřina Lhotská

Atentát na Fica a promarněná šance

Tou šancí není pochopitelně myšlena možnost se Roberta Fica definitivně zbavit, jak si přejí někteří narušení jedinci, ale příležitost zastavit eskalaci vzájemné nenávisti, která politickou scénu i společnost svírá.

28.6.2024 v 9:02 | Karma: 34,38 | Přečteno: 969x | Diskuse | Společnost

Kateřina Lhotská

Pravda je to, čemu věříme

Stalo se vám někdy, že jste byli účastníky nějaké události a pak jste s úžasem sledovali, jak ji popisovala média? Možná jste pak dokonce i zapochybovali, jestli jste nebyli někde úplně jinde.

21.6.2024 v 9:02 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1178x | Diskuse | Společnost

Kateřina Lhotská

Občané EU rozhodli o pokračování Green Dealu

Ve volbách do evropského parlamentu u nás zvítězila parlamentní a mimoparlamentní opozice slibující mimo jiné výraznou revizi Green Dealu. Bohužel však nemá šanci tento slib splnit. Občané EU totiž rozhodli jinak.

14.6.2024 v 9:02 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1104x | Diskuse | Politika

Kateřina Lhotská

Danuše porazí Babiše

O paní Danuši Nerudové panuje všeobecné přesvědčení, že jaksi není úplně „nejostřejší tužkou v penálu“. Pravdou je, že tomu svými veřejnými vystoupeními hodně napomáhá. Zdání ovšem klame.

7.6.2024 v 9:02 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1850x | Diskuse | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 36,89
  • Průměrná čtenost 4881x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik