Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Pro stejnopohlavní „manželství“ je jen každý čtvrtý

Podle nejnovějšího průzkumu agentury NMS souhlasí s uzákoněním stejnopohlavních „manželství“ jen o něco víc než čtvrtina našinců. Což je výrazně méně, než s jakou podporou se ohánějí aktivisté z inciativy „Jsme fér“.

Průzkum NMS (zde) říká, že s uzákoněním stejnopohlavních „manželství“, a to včetně stejného názvu, souhlasí 28 % respondentů, 22 % z nich je pro narovnáním práv s tradičním manželstvím, ale s jiným označení pro tento svazek (třeba partnerství), 12 % respondentů preferuje podobnou úpravu, ale bez možnosti stejnopohlavními páry adoptovat děti, 23 % chce zachovat současné registrované partnerství a ostatní neví. 

Agentura NMS ve svých závěrech tedy říká něco diametrálně odlišného o postojích společnosti k otázce stejnopohlavních „manželství“ než tvrdí aktivisté z iniciativy „Jsme fér“. Podle nich totiž jejich uzákonění podporují zhruba dvě třetiny lidí (zde). Opírají se přitom o průzkumy veřejného mínění různého stáří, vytvářené podle odlišné metodiky a někdy s poněkud dezinterpretovanými výsledky. Jako třeba v případě závěrů studie organizace GlobSec (zde), podle nichž se zavedením „manželství“ homosexuálů souhlasí 72 % našich občanů. Jenomže průzkum hovoří o něčem trochu jiném. Respondenti totiž neodpovídali na jasně položenou otázku typu „Souhlasíte se zavedením stejnopohlavních manželství?“, ale vyjadřovali se k poměrně obecně formulovanému tvrzení: „Práva LGBTI+ lidí (jako je právo na manželství) by měla být zaručena“. Šlo tedy o nespecifikovanou a širokou množinu práv sexuálních menšin, z nichž je otázka manželství jen podmnožinou.

Aktivistům však v jejich historickém výčtu také některé průzkumy chybí. Asi nepřekvapí, že jde o ty, které se jim takříkajíc „nehodí do krámu“. Jako třeba průzkum agentury Phoenix z roku 2018 (zde), podle kterého odmítá stejnopohlavní „manželství“ většina voličů. Nebo o rok mladší zprávu Evropské komise, podle které je u nás poměr jeho zastánců a odpůrců vyrovnaný 48:48 (zde).

Ale nechme stranou průzkumy historické a podívejme se na ty aktuální. Nejmladším z těch, o které aktivisté svoji argumentaci opírají, je letošní studie agentury CVVM (zde). Její výstupy interpretují jako 58 % podporu pro stejnopohlavní „manželství“, přičemž na otázku „Homosexuální ženy a muži by měli mít právo uzavřít sňatek?“ odpovědělo „rozhodně ano“ 31 %, „spíše ano“ 27 %, „spíše ne“ 19 % respondentů a stejně jich říká „rozhodně ne“.

Tyto výsledky však interpretaci aktivistů o většinové společenské podpoře pro stejnopohlavní „manželství“ dokládají jen zdánlivě. Ba právě naopak. Ony totiž poměrně přesně korespondují se závěry průzkumu agentury NMS. Těch 31 %, co jsou „rozhodně pro“ u CVVM, se až nápadně blíží podílu těch, kteří v průzkumu NMS odpověděli „ano“ na otázku, zda preferují stejnopohlavní „manželství“ naprosto ekvivalentní manželství muže a ženy. Tedy včetně názvu. Není to podle mne náhoda. Vzhledem ke smyslu otázky lze totiž s velkou mírou jistoty tvrdit, že tito respondenti mají k této problematice v podstatě stejný postoj. Oba průzkumy tedy dokládají, že u nás podporuje uzákonění stejnopohlavních „manželství“ naprosto rovnocenných s manželstvím muže a ženy, a to včetně názvu, něco mezi čtvrtinou až třetinou lidí.  

Otázkou je, zda se dají takto obdobně „namapovat“ v průzkumu NMS i ti, co u CVVM odpovídali „spíše ano“. Podle mne to možné není. Neznáme totiž důvod toho „spíše“. Může to být třeba právě nesouhlas s označením takového svazku jako „manželství“, nebo odmítání adopce dětí stejnopohlavními páry, případně úplně něco jiného.

Nicméně oba průzkumy potvrzují ještě jednu zásadní věc. Že v naší společnosti existuje zřetelná většina lidí, kteří nemají problém s tím, když se práva stejnopohlavních párů oproti stávající úpravě registrovaného partnerství posílí. Podle průzkumu NMS je takových lidí 62 %, podle CVVM 58 %. Přičemž jako jediný významnější sporný bod se jeví pojmenování tohoto svazku. Proč tedy není možné přijmout úpravu, která bude řešit pouze obsah, když v něm evidentně zásadní rozpory nejsou?

To by však aktivisté z iniciativy „Jsme fér“ nesměli postavit celý problém do roviny „buď všechno nebo nic“. A když jim někdo řekne, že tedy „nic“, tak se tváří ukřivděně a vykřikují něco o diskriminaci. K čemuž se přidávají i někteří politici. Buď teatrálními výstupy, jako paní předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (zde). Nebo jako pan poslanec Martin Exner ze STAN (zde) obviňováním každého, kdo se stejnopohlavním „manželstvím“ nesouhlasí, z přibližování naší země Rusku. 

Celé to zkrátka dělá dojem, že aktivistům vlastně o žádná práva gayů a lesbiček vůbec nejde. Protože, kdyby jim na nich opravdu záleželo, hledali by možnosti, jak pro ně zaručit alespoň ta, na kterých se dokáží s většinovou společností shodnout. O co jim tedy jde doopravdy? Těžko říct, ale ta odpověď by měla zaznít od aktivistů z iniciativy „Jsme fér“. A neměla by směřovat ani tak na heterosexuální většinu, ale když už se starostlivostí o práva homosexuálů tak zaštiťují, tak ji dluží především jim.

Tedy pokud jsou opravdu fér…

Autor: Kateřina Lhotská | pátek 1.12.2023 9:01 | karma článku: 41,28 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Kdo nahrává Rusku?

Rozmohl se nám tu takový nešvar – jakmile někdo začne kritizovat současné kroky EU nebo naší vládní koalice, riskuje, že bude označen za „proruského“, „dezoláta“ nebo rovnou obojí.

12.7.2024 v 9:02 | Karma: 41,36 | Přečteno: 1974x | Diskuse | Společnost

Kateřina Lhotská

Atentát na Fica a promarněná šance

Tou šancí není pochopitelně myšlena možnost se Roberta Fica definitivně zbavit, jak si přejí někteří narušení jedinci, ale příležitost zastavit eskalaci vzájemné nenávisti, která politickou scénu i společnost svírá.

28.6.2024 v 9:02 | Karma: 34,38 | Přečteno: 969x | Diskuse | Společnost

Kateřina Lhotská

Pravda je to, čemu věříme

Stalo se vám někdy, že jste byli účastníky nějaké události a pak jste s úžasem sledovali, jak ji popisovala média? Možná jste pak dokonce i zapochybovali, jestli jste nebyli někde úplně jinde.

21.6.2024 v 9:02 | Karma: 37,41 | Přečteno: 1178x | Diskuse | Společnost

Kateřina Lhotská

Občané EU rozhodli o pokračování Green Dealu

Ve volbách do evropského parlamentu u nás zvítězila parlamentní a mimoparlamentní opozice slibující mimo jiné výraznou revizi Green Dealu. Bohužel však nemá šanci tento slib splnit. Občané EU totiž rozhodli jinak.

14.6.2024 v 9:02 | Karma: 36,54 | Přečteno: 1104x | Diskuse | Politika

Kateřina Lhotská

Danuše porazí Babiše

O paní Danuši Nerudové panuje všeobecné přesvědčení, že jaksi není úplně „nejostřejší tužkou v penálu“. Pravdou je, že tomu svými veřejnými vystoupeními hodně napomáhá. Zdání ovšem klame.

7.6.2024 v 9:02 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1850x | Diskuse | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 288
  • Celková karma 36,89
  • Průměrná čtenost 4881x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik