Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman a jeho „sirotci“ valí opět na scénu

Pokud Miloš Zeman stane v čele nové Strany práv občanů (dále SPO), čeká hlavně sociální demokracii nejspíš personální průplach. Dá se totiž předpokládat, že pokus o návrat nejznámějšího českého dendrologa na politickou scénu doprovodí odliv některých jeho věrných duší z ČSSD, které už léta stůňou po stranické vládě pevné ruky a autoritářského stylu svého guru.

 

Už přítomnost některých Zemanových exministrů (tzv. sirotků), které nechal premiér v letech 1998 - 2002 přičichnout k opozičněsmluvní moci i penězům, na sobotním úvodním sjezdu SPO tomu jasně napovídá - Grégr, Zeman, Schling, Kavan, Kužvart, Fencl a další. Následovat je jistě budou další soc. dem. nespokojenci z krajů, kteří za Špidly, Grosse i Paroubka už nedostávali a nedostávají z různých důvodů příležitost kandidovat do nejrůznějších funkcí. Česká politika je totiž v posledních letech zejména o funkcích než ideálech a idejích. Bohužel.

 

Zeman, resp. jeho výkonná ruka Šlouf, svůj comeback zatím pečlivě dávkuje, o to víc se nechce věřit, že by neměl prsty v Melčákově ústavní stížnosti, která odstartovala trable s letošními parlamentními volbami a bez níž by současných kroků kolem SPO nebylo. Otázkou ale je, zda mu nedojde dech, musí totiž tematicky a zejména mediálně vydržet dlouhých sedm měsíců. Čeho se tedy v tomto směru z hlediska politického marketingu můžeme v jeho podání ještě dočkat?

 

1. Do jeho tábora přestoupí minimálně jeden zákonodárce, především poslanec, který bude mimo jiné jménem nové strany vystupovat v diskusi i médiích, aby v lidech novou značku zafixoval. Miloš Melčák je zřejmě sázka na jistotu, následovat by jej mohli ti nespokojení poslanci za ČSSD, kteří už nemají, pokud se o ně strana nepostará jinak, šanci mandát obhájit a patřili i v minulosti k Zemanovým příznivcům - Karel Šplíchal či Vlastimil Aubrecht? To navíc Zemanovi umožní být ještě před volbami u případných důležitých politických jednání, na něž jsou zváni zástupci všech parlamentních stran (třeba u prezidenta republiky). U voličů to pak podvědomě vytváří dojem, že taková strana už prošla standardní volební soutěží, a je tedy z tohoto pohledu úspěšnou. A SPO to významně zvyšuje šance.

 

2. Nová strana si jako svou vlajkovou loď zvolí některá zvláště výbušná nebo pro voliče chytlavá témata, která jí umožní častou prezentaci v médiích - přímou volbu i odvolatelnost politiků z řady postů, podpora Klausem vytaženého „lisabonského“ tématu o pojistce Benešových dekretů, energetická nezávislost Česka (dostavba Temelína apod.), křižové tažení proti kůrovcové politice ekologů na Šumavě apod.

 

3. Účelové spojení s některými dalšími subjekty, které zvýší šanci na průchod do sněmovny zjara 2010 - nasnadě je Bobošíkové Suverenita či Volfové Strana důstojného života - a také dodají dostatek lidí pro plnohodnotné kandidátní listiny. Faktem ale je, že takové spletence drží pohromadě jen při cestě nahoru, protože subjekty jsou programově až příliš odlišné a často se shodují třeba jen v jediném silném tématu. To je příklad SPO a Suverenity, které spojuje postoj k Benešovým dekretům, ale už nikoli k EU jako takové - Bobošíková balancuje na hranici mezi skepticismem a drsným protievropským pohledem, SPO se chce naopak profilovat jako proevropská.

 

4. Permanentní útoky na všechny současné parlamentní strany, hlavně pak ČSSD a zelené. Konfrontační styl ostatně vždycky patřil k Zemanově silným zbraním a některým voličům vyhovuje (viz teorie o spálené zemi před volbami 1998). Na druhou stranu to může právě ČSSD jen těšit - Zeman jí totiž přestane podrážet s pomocí své páté kolony zevnitř a bude se věnovat klasickým politickým střetům.

 

5. Na úspěšnou předvolební kampaň musí sehnat dostatek financí (billboardy, inzerce, nafta do Zemáku), což je především Šloufovou starostí. Jako zdatný lobbista se dokáže zaměřit i na ty subjekty, které by mohly úspěchem SPO jen získat.

 

6. V prvních týdnech ohlášeného comebacku se možná můžeme dočkat raketového vzestupu v průzkumech veřejného mínění, stejně jako tomu bylo v případě TOP 09, a to nejspíš na úkor sociální demokracie, který pak bude strana navenek přiživovat zaručenými „vlastními“ průzkumy.

 

Otázkou ale je, zda bude o stárnoucího Zemana a soubor jeho recyklovaných druhů takový zájem, aby to i poté stačilo. Osobně si myslím, že mu v přímé úměře s počtem vykouřených cigaret dojde dech.

Autor: Ivan Langr | pondělí 19.10.2009 7:35 | karma článku: 10,16 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Ivan Langr

Kauza WikiLeaks obnažila demokracii na dřeň

Kauza WikiLeaks, která v těchto dnech víří především světovou politiku a média, je víc než jen debatou o svobodě slova. Je skutečnou výpovědí o stavu současné demokracie, o tom, jak je tento zatím nejdokonalejší z nedokonalých výdobytků chápán v různých koutech západního světa a jak bude vnímán i v budoucnosti. V každém případě ale můžeme konstatovat, že jsme se ocitli na začátku konce či na konci před novým začátkem demokracie jako takové.

9.12.2010 v 12:09 | Karma: 11,37 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Daremná koalice v Praze? Jen lekce z demokracie!

Pražskou politikou neotřásá v posledních dnech nic jiného než pořádná lekce z demokracie a politického pragmatismu. Voliči (nejen) TOP 09 mohou sice být rozladěni, že jejich zvolení zástupci zůstanou za branou přímé správy hlavního města, nic jiného ale dělat nemohou. Volební výsledek – pokud není pro stranu majoritní – totiž nemůže v poměrném volebním systému nikomu zaručit automatický nárok na vstup do exekutivy, tím je pouze úspěšná většinová dohoda na koalici. Tak funguje demokracie.

18.11.2010 v 19:14 | Karma: 15,93 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotku podržel v Senátu Liberec

Jen díky úspěchu v krajském městě Liberci zůstal Přemysl Sobotka (ODS) i nadále členem horní komory českého parlamentu. V tom Liberci, kde před týdnem utrpěla jeho ODS na obecní úrovni největší porážku po roce 1989, se mu podařila od rivala, hejtmana Stanislava Eichlera z ČSSD, odskočit natolik (13701 ku 11012 hlasům), že ten jej ve venkovských okrscích již nemohl dostihnout.

23.10.2010 v 18:42 | Karma: 9,83 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotka vs. Eichler: rozhodne statistika či euforie Liberečanů?

Už dávno nebyl souboj o křeslo senátora za Liberecko tak zajímavý jako letos. Duel šéfa horní komory a hejtmana musí totiž i bez dosazení jmen vzbuzovat pozornost médií i politologů. Jací vůbec jsou Přemysl Sobotka (ODS), předseda Senátu, a jeho rival Stanislav Eichler (ČSSD), hejtman Libereckého kraje? A jaké mají šance na zvolení?

20.10.2010 v 21:40 | Karma: 9,02 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Liberec: povolební šachy nejvyšší úrovně

Neuvěřitelné šachové partie slibuje povolební situace ve stotisícovém Liberci. Zatímco krátce po sečtení hlasů se mohlo zdát, že poražená ODS má jen minimální šance přispět aktivně k sestavení nějaké koalice a bude na další čtyři roky dění přihlížet z opozičních lavic, záhy se ukázalo, že tomu tak rozhodně nebude. Ve hře je totiž až příliš mnoho – mimo jiné stamilióny korun z Evropské unie, které by pod Ještěd mohly a měly přitéci v rámci Integrovaného plánu rozvoje města na rozvoj některých lokalit.

17.10.2010 v 19:03 | Karma: 17,45 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1524x
vystudovaný politolog a učitel, nyní v pozici tiskového mluvčího