Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotka vs. Eichler: rozhodne statistika či euforie Liberečanů?

Už dávno nebyl souboj o křeslo senátora za Liberecko tak zajímavý jako letos. Duel šéfa horní komory a hejtmana musí totiž i bez dosazení jmen vzbuzovat pozornost médií i politologů. Jací vůbec jsou Přemysl Sobotka (ODS), předseda Senátu, a jeho rival Stanislav Eichler (ČSSD), hejtman Libereckého kraje? A jaké mají šance na zvolení?

Sobotka za svého už 14 letého působení v Senátu překvapivě nezpanštěl, jeho názory jsou stále konzistentní (inu, konzervativec) a zůstalo mu i dost z jeho příslovečné lidovosti. Pro naprostou většinu pravicových příznivců by tak měl být automatickou volbou bez ohledu na to, že před pár dny křížkovali TOP 09 či VV a po modré ani nevzdechli. Hejtman Eichler je z jiného těsta: dravý, ambiciózní (inu, profesionální manažer) a připravený až perfekcionisticky plnit své úkoly, byť v křesle prvního muže kraje dal už nejednou průchod své rozmařilosti. Eichler větří šanci, jakou pod Ještědem nikdo dlouho neměl, navíc mu nahrává i duševní rozpoložení příslušníků střední třídy, kteří mohou být poněkud rozladěni razancí škrtů ve veřejné správě. Sobotka zase sází na svůj až státnický šarm, jímž umí leccos zahladit a zalovit ve vodách konkurence.

Statistika favorizuje Sobotku

Co tedy při sobotní volbě může rozhodnout? Především by bylo naivní matematicky sečíst hlasy udělené pravicovým a levicovým kandidátům v prvním kole a předem dekorovat Sobotku. Zcela zásadní totiž bude to, jak úspěšné budou oba póly politického spektra v mobilizaci voličů. Zjednodušeně řečeno, jak se podaří Sobotkovi dostat k urnám pravicové voliče bez ohledu na to, jak volili před týdnem, a Eichlerovi posbírat kromě levicových hlasů hlavně ty protestní. Pokud se však lehce vnoříme do volebních statistik z 1. kola, zjistíme, že Sobotkova převaha zde byla až zničující: z 42 okrsků (obcí) vyhrál v 36, Eichler pouze v 5, jednou pak zabodoval primář Jan Marušiak (TOP 09). Šéf Senátu dokonce hejtmana pokořil i v jeho Českém Dubu. Rozhodující ale bylo a ve 2. kole bezesporu bude rozložení sil v krajském městě, kde se před týdnem kandidáti podělili o něco přes 70% hlasů z celého volebního obvodu (Sobotka zde nad Eichlerem vyhrál o 11 procent). A statistika ještě jednou: přestože se v žádném případě nedají srovnávat zisky z obecních a senátních voleb, jako neuvěřitelný kontrast působí i to, že předseda Senátu v Liberci získal  přes 36% hlasů, jeho mateřská strana s lídrem Jiřím Kittnerem ale jen necelou polovinu (v r. 1998, kdy se oboje volby uskutečnily v Liberci souběžně naposledy, byl přitom rozdíl necelá 3%). Je tedy zřejmé, že pro Přemysla Sobotku by ani tentokrát značka ODS nemusela být vůbec nevýhodou a koulí na noze jako pro mnohé nominanty před týdnem při komunálních volbách. A při této konstelaci pak nemá hejtman nejmenší šanci.

Eichler na band-wagon vlně?

Pokud ale u uren převládne touha pokořit libereckou ODS i podruhé během 7 dní – a je možné, že právě to mnohé voliče v krajském městě může přesvědčit k volbám jít – zvyšují se naopak Eichlerovy šance. Řada lidí totiž v praxi poznala, že okřídlená věta „nepůjdu volit, protože nic nezměním“ vzala nejen pod Ještědem šturmem zasvé, a může si tedy 2. kolo doslova užít ve stejném duchu. Hejtman by se pak mohl snadno svézt na zvedající se vlně vítězů (band-wagon effect), k níž přitom nijak aktivně nepřispěl, protože pro mnohé voliče nutně nemusí být ani on tím top kandidátem. ČSSD navíc velmi chytře manévruje při povolebním vyjednávání o vládě nad libereckou radnicí a zatím úporně trvá na svém, že s ODS do koalice znovu nepůjde. A to by mohlo Eichlerovi přinést další (a možná i rozhodující) body.

Autor: Ivan Langr | středa 20.10.2010 21:40 | karma článku: 9,02 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Ivan Langr

Kauza WikiLeaks obnažila demokracii na dřeň

Kauza WikiLeaks, která v těchto dnech víří především světovou politiku a média, je víc než jen debatou o svobodě slova. Je skutečnou výpovědí o stavu současné demokracie, o tom, jak je tento zatím nejdokonalejší z nedokonalých výdobytků chápán v různých koutech západního světa a jak bude vnímán i v budoucnosti. V každém případě ale můžeme konstatovat, že jsme se ocitli na začátku konce či na konci před novým začátkem demokracie jako takové.

9.12.2010 v 12:09 | Karma: 11,37 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Daremná koalice v Praze? Jen lekce z demokracie!

Pražskou politikou neotřásá v posledních dnech nic jiného než pořádná lekce z demokracie a politického pragmatismu. Voliči (nejen) TOP 09 mohou sice být rozladěni, že jejich zvolení zástupci zůstanou za branou přímé správy hlavního města, nic jiného ale dělat nemohou. Volební výsledek – pokud není pro stranu majoritní – totiž nemůže v poměrném volebním systému nikomu zaručit automatický nárok na vstup do exekutivy, tím je pouze úspěšná většinová dohoda na koalici. Tak funguje demokracie.

18.11.2010 v 19:14 | Karma: 15,93 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotku podržel v Senátu Liberec

Jen díky úspěchu v krajském městě Liberci zůstal Přemysl Sobotka (ODS) i nadále členem horní komory českého parlamentu. V tom Liberci, kde před týdnem utrpěla jeho ODS na obecní úrovni největší porážku po roce 1989, se mu podařila od rivala, hejtmana Stanislava Eichlera z ČSSD, odskočit natolik (13701 ku 11012 hlasům), že ten jej ve venkovských okrscích již nemohl dostihnout.

23.10.2010 v 18:42 | Karma: 9,83 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Liberec: povolební šachy nejvyšší úrovně

Neuvěřitelné šachové partie slibuje povolební situace ve stotisícovém Liberci. Zatímco krátce po sečtení hlasů se mohlo zdát, že poražená ODS má jen minimální šance přispět aktivně k sestavení nějaké koalice a bude na další čtyři roky dění přihlížet z opozičních lavic, záhy se ukázalo, že tomu tak rozhodně nebude. Ve hře je totiž až příliš mnoho – mimo jiné stamilióny korun z Evropské unie, které by pod Ještěd mohly a měly přitéci v rámci Integrovaného plánu rozvoje města na rozvoj některých lokalit.

17.10.2010 v 19:03 | Karma: 17,45 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Ideální povolání? Nabubřelý odborářský boss!

Jestli v něčem Česko nezaostává za západní Evropou, pak je to fundamentalismus a nabubřelost jeho odborářských bossů. Bizarní slova, vyhrožování a všudypřítomné zaklínadlo stávky, to poslední léta české odbory plně charakterizuje. Bohužel. Až mám někdy pocit, že v zakouřených kancelářích všemožných odborových centrál leží kromě židlí, stolů a šanonů i pověstný pupek světa. Když jsem tedy - virtuálně - přemýšlel, jakéže povolání je dnes synonymem k ideálu, padla volba na odbory.

15.11.2009 v 21:25 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1524x
vystudovaný politolog a učitel, nyní v pozici tiskového mluvčího