Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Daremná koalice v Praze? Jen lekce z demokracie!

Pražskou politikou neotřásá v posledních dnech nic jiného než pořádná lekce z demokracie a politického pragmatismu. Voliči (nejen) TOP 09 mohou sice být rozladěni, že jejich zvolení zástupci zůstanou za branou přímé správy hlavního města, nic jiného ale dělat nemohou. Volební výsledek – pokud není pro stranu majoritní – totiž nemůže v poměrném volebním systému nikomu zaručit automatický nárok na vstup do exekutivy, tím je pouze úspěšná většinová dohoda na koalici. Tak funguje demokracie.

Co se tedy přesně stalo? Nic, co by nebylo v demokraciích obvyklé, nic, pro co by bylo nutné svolávat „spravedlivé“ davy do ulic a žádat okamžité svržení dosud nezvolených radních. Politika v zastupitelské demokracii nemůže být politikou ulice, ovšem rovněž ne skrytých zákulisních dohod. To je třeba také zdůraznit. Pokud si situaci zanalyzujeme s chladnou hlavou, dojdeme k poměrně pragmatickým závěrům:

  • TOP 09 sice v Praze ve volbách zvítězila, její výsledek ale nebyl tak drtivý, aby jí predurčoval místo v jakékoli koalici a za každých okolností. Pokud si voliči myslí, že vítěz vždy hraje nejvyšší kartou, neznají dobře pravidla hry. (Je zajímavé, že když prezident Klaus po červnových parlamentních volbách deklasoval dosavadní ústavní zvyklost, obešel vítěznou ČSSD a nedal jí vůbec šanci sestavit parlamentní většinu, nikoho to kromě samotných sociálních demokratů nerozhodilo, nikdo nesvolával demonstrace do ulic. V případě Prahy nejde o nic jiného),
  • ODS zhodnotila svou situaci a pokusila se z prohraných voleb získat co nejvíce. To se jí mohlo podařit jen v koalici s ČSSD. Tato koalice je postavena na modelu minimální vítězné koalice, kdy ODS maximalizovala své zisky (primátor atd.) a musela ve prospěch ČSSD obětovat naprosté minimum,
  • pokud by ODS vešla do koalice s TOP 09, nejenže by nezískala velmi prestižní a vlivný post pražského primátora, ale přišla by i o další důležité resorty. V koalici s topkou by paradoxně působila jako mladší a věčně nespokojený bratr. Tahounem pražské politiky by beze sporu byl charismatický Zdeněk Tůma a ODS by vedle něj časem naprosto zapadla. Pokud by tato koalice vydržela až do příštích voleb, o čemž vůbec nejsem přesvědčen, ODS by v nich možná prohrála ještě více než letos,
  • ve svazku s ČSSD bude lídrem naopak ODS, a pokud se designovanému primátorovi Svobodovi podaří napravit stávající špatnou reputaci magistrátu (a upřímně řečeno, nic jiného mu ani nezbývá), odrazí se to v roce 2014 příznivě i v dalších volbách,
  • volání po pravicové Praze je značně falešné. V komunálních volbách vůbec nejde o pravici či levici, ideologie se tu až na naprosté výjimky stírá (co je pravicového na nápadu ODS osvobodit děti do 15 let od jízdného v MHD? co je levicového na privatizaci?). Spojení ODS + ČSSD tak nelze brát jako ideologický slepenec, což mimo jiné potvrzuje i to, že obě strany hlásají, že společný koaliční program je vlastně ten jejich.

Stručně řečeno závěrem, nová pražská koalice není nic jiného než pragmatickým spojením ODS, která od začátku nehodlala pustit post primátora, a ČSSD, která musela spojit síly s Nečasovou stranou, pokud nechtěla zůstat v opozici. A že opozice v podobě rozezlené a značně motivované TOP 09 bude velmi silnou, je jenom dobře.

Autor: Ivan Langr | čtvrtek 18.11.2010 19:14 | karma článku: 15,93 | přečteno: 927x
  • Další články autora

Ivan Langr

Kauza WikiLeaks obnažila demokracii na dřeň

Kauza WikiLeaks, která v těchto dnech víří především světovou politiku a média, je víc než jen debatou o svobodě slova. Je skutečnou výpovědí o stavu současné demokracie, o tom, jak je tento zatím nejdokonalejší z nedokonalých výdobytků chápán v různých koutech západního světa a jak bude vnímán i v budoucnosti. V každém případě ale můžeme konstatovat, že jsme se ocitli na začátku konce či na konci před novým začátkem demokracie jako takové.

9.12.2010 v 12:09 | Karma: 11,37 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotku podržel v Senátu Liberec

Jen díky úspěchu v krajském městě Liberci zůstal Přemysl Sobotka (ODS) i nadále členem horní komory českého parlamentu. V tom Liberci, kde před týdnem utrpěla jeho ODS na obecní úrovni největší porážku po roce 1989, se mu podařila od rivala, hejtmana Stanislava Eichlera z ČSSD, odskočit natolik (13701 ku 11012 hlasům), že ten jej ve venkovských okrscích již nemohl dostihnout.

23.10.2010 v 18:42 | Karma: 9,83 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotka vs. Eichler: rozhodne statistika či euforie Liberečanů?

Už dávno nebyl souboj o křeslo senátora za Liberecko tak zajímavý jako letos. Duel šéfa horní komory a hejtmana musí totiž i bez dosazení jmen vzbuzovat pozornost médií i politologů. Jací vůbec jsou Přemysl Sobotka (ODS), předseda Senátu, a jeho rival Stanislav Eichler (ČSSD), hejtman Libereckého kraje? A jaké mají šance na zvolení?

20.10.2010 v 21:40 | Karma: 9,02 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Liberec: povolební šachy nejvyšší úrovně

Neuvěřitelné šachové partie slibuje povolební situace ve stotisícovém Liberci. Zatímco krátce po sečtení hlasů se mohlo zdát, že poražená ODS má jen minimální šance přispět aktivně k sestavení nějaké koalice a bude na další čtyři roky dění přihlížet z opozičních lavic, záhy se ukázalo, že tomu tak rozhodně nebude. Ve hře je totiž až příliš mnoho – mimo jiné stamilióny korun z Evropské unie, které by pod Ještěd mohly a měly přitéci v rámci Integrovaného plánu rozvoje města na rozvoj některých lokalit.

17.10.2010 v 19:03 | Karma: 17,45 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Ideální povolání? Nabubřelý odborářský boss!

Jestli v něčem Česko nezaostává za západní Evropou, pak je to fundamentalismus a nabubřelost jeho odborářských bossů. Bizarní slova, vyhrožování a všudypřítomné zaklínadlo stávky, to poslední léta české odbory plně charakterizuje. Bohužel. Až mám někdy pocit, že v zakouřených kancelářích všemožných odborových centrál leží kromě židlí, stolů a šanonů i pověstný pupek světa. Když jsem tedy - virtuálně - přemýšlel, jakéže povolání je dnes synonymem k ideálu, padla volba na odbory.

15.11.2009 v 21:25 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1524x
vystudovaný politolog a učitel, nyní v pozici tiskového mluvčího