Sobotku podržel v Senátu Liberec

Jen díky úspěchu v krajském městě Liberci zůstal Přemysl Sobotka (ODS) i nadále členem horní komory českého parlamentu. V tom Liberci, kde před týdnem utrpěla jeho ODS na obecní úrovni největší porážku po roce 1989, se mu podařila od rivala, hejtmana Stanislava Eichlera z ČSSD, odskočit natolik (13701 ku 11012 hlasům), že ten jej ve venkovských okrscích již nemohl dostihnout.

O čem to mimo jiné vypovídá? Především o tom, že ODS má jako strana v Liberci i nadále silné postavení, i když se to tak v posledních dnech nemuselo jevit, a neúspěch v komunálních volbách tu jde jednoznačně na vrub únavy z vládnutí, kontroverzní kandidátce a špatné kampani (např. tištěný předvolební Pravý zastupitel s řadou přehmatů a nevyhlášenou válkou médiím mohl na řadu voličů působit přinejmenším podivně). Zároveň je ale třeba ruku v ruce s tím konstatovat, že volání některých subjektů po změně tentokrát nenašlo u voličů živnější půdu možná i proto, že Eichler na rozdíl od Změny pro Liberec designovaného primátora Jana Korytáře zase až tak velkou změnu nepředstavoval.

Co lze říci o 2. kole voleb do Senátu na Liberecku?

1. Nebýt 100 tisícového krajského města stal by se senátorem sociální demokrat Eichler, protože na zbylém venkově Sobotku těsně porazil.

2. Oproti 1. kolu, kdy Sobotka dominoval v 36 z 42 okrsků (obcí) a Eichler jen v 5 z nich, tentokrát hejtman zvítězil hned v 17 a Sobotka ve 24 okrscích. V Dlouhém Mostě pak souboj skončil remízou. Je ale třeba dodat, že Sobotka tentokrát doplatil na sníženou volební účast (- 13%), protože v řadě obcí zůstal Eichler co do počtu hlasů na svém, ale Sobotka ztrácel (oba s výjimkou Liberce), čímž se jejich poměr z 1. kola měnil. Jinak řečeno: Eichlerovi voliči více chodili volit, Sobotkovi zůstávali více doma.

3. Hejtman zvítězil ve všech hlavních letní povodní postižených městech a obcích (snad s výjimkou Heřmanic a Mníšku). To může vypovídat o podpoře za jeho osobní nasazení v době velké vody. Další měsíce ukáží, zda tomu nebylo jen proto, že se senátní volby už tehdy kvapem blížily.

4. Obě kola senátních voleb vysílají jasný vzkaz budoucím kandidátům – zaměřte se především na krajské město, kde se přerozděluje rozhodující podíl hlasů: v letošním 1. kole to bylo asi 70%, ve druhém pak takřka 76%. V kombinaci s tradičně vyšší volební účastí než průměrnou pak výrazné vítězství pod Ještědem kandidáta prakticky pasuje do role vítěze.

5. Liberec i přes Sobotkův úspěch paradoxně ztratí symbolické křeslo předsedy horní komory, což by mohlo mrzet nejen Sobotkovi voliče. I prestiž, ovšem stejně jako špatná pověst, totiž znamená v politice velmi mnoho. O tom ví Liberec své.

 

Autor: Ivan Langr | sobota 23.10.2010 18:42 | karma článku: 9,83 | přečteno: 991x