Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klaus, Posselt, Dvořáková: hlasy z dob železné opony

Tři různí lidé, tři proslovy a tři hlasy patřící už jen do minulosti. Takto lakonicky se dají zhodnotit slova prezidenta Václava Klause, mluvčího sudetských Němců Bernda Posselta a předsedkyně svazu bojovníků za svobodu Anděly Dvořákové, která rezonovala 28. října. Byť proslovy ani řečníci nemají zdánlivě nic společného, přesto je symbolicky spojuje dávný duch železné opony. A mimochodem - už z hodně rzí prožraného železa.

Lamentování českého prezidenta na stále pokračující evropskou integraci, v níž jen zcela momentálně hraje hlavní roli i Lisabonská smlouva (protože těsnější integrace byla nastartována dávno před Lisabonem a pokračovala by zcela jistě i bez něj, byť nutně jinými prostředky) už k dnešní době patří jako střívko k jelitu. Klaus při slavnostním projevu k výročí založení Československa opět brilantně varoval, že postupná europeizace se rovná ztrátě české národní identity. Rozumím mu jako politikovi, který prosazuje svůj názor, nechápu jej jako prezidenta.

Český stát (v jakékoli institucionální podobě) vždy patřil do kontextu evropského dění (a mnohdy jsme určovali i vůdčí tón - např. za Přemyslovců a Karla IV.), nenajdeme v našich dějinách období, kdy jsme se izolovaně krčili v koutě a nebyli součástí hlavního proudu s výjimkou komunistického experimentu po roce 1948. Listopad 1989 spolu s členstvím v NATO a EU nám opět umožnil se do Evropy vrátit a zanechat v ní českou stopu, i když bude součástí širšího eurocelku. Budeme (pochybnému) riziku prolomení Benešových dekretů čelit úspěšněji v rámci svazku Evropské unie, která sama prostřednictvím Schengenu hranice stírá, nebo jako izolovaný stát na jejím okraji či dokonce až v jejím sousedství? Je jasné, že celý problém je zejména otázkou generační, že dnešní dvacátníci a třicátníci spíše priorizují identitu evropskou než českou, potažmo československou. Ale o jejich vztahu k české historii či vlastenectví jako takovému to nevypovídá zhola nic. Osobně si myslím, že sakra hrdým Čechem dokáži být i v rámci evropských struktur s bruselskými úředníky v zádech.

Posseltova slova určená kancléřce Merkelové, aby vetovala chystanou českou výjimku k Lisabonské smlouvě, chápu jen jako nikterak nebezpečný folklór. Posselt zastupuje i bývalé československé Němce a jejich potomky, kteří jsou vlivnou částí voličského elektorátu mateřské CSU i jeho samého, takže zkrátka musí tuto strunu hrát. Daleko podstatnější je, že žádná německá vláda, potažmo její kancléř nezpochybňuje česko-německou deklaraci z roku 1997 (text zde: www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/neverejne/druha_svetova_valka_a_jeji_dusledky/cesko_nemecka_deklarace_o_vzajemnych.html), která jednoznačně válečné a poválečné kapitoly uzavírá. Posselt s Klausem tak vlastně setrvávají na stejných ideových východiscích (každý svýma očima), když svá slůvka utápějí v balastu pochybného nacionalismu.

Duch dějin, řečeno s Cimrmanem, zavanul i z projevu Anděly Dvořákové. Její slova poznamenala nejen její životní zkušenost, z níž si zjevně odnesla nesmazatelnou nenávist ke všemu německému, ale bohužel i „klausovský“ despekt ke všemu bruselskému. Co k tomu říci? Snad jen, že pokud by části jejího projevu zazněly o čtvrtstoletí dříve, vyšly by dnes proložené palcovými titulky na úvodní stránce některého ze stranických listů. Jestliže Dvořáková slibuje, že svaz bude „historickou pravdu hájit za všech okolností“, pak děkuji pěkně, ale nemám zájem. To už jsem slýchával ve škole, Pionýru i SSM…

Autor: Ivan Langr | čtvrtek 29.10.2009 15:54 | karma článku: 15,12 | přečteno: 1211x
  • Další články autora

Ivan Langr

Kauza WikiLeaks obnažila demokracii na dřeň

Kauza WikiLeaks, která v těchto dnech víří především světovou politiku a média, je víc než jen debatou o svobodě slova. Je skutečnou výpovědí o stavu současné demokracie, o tom, jak je tento zatím nejdokonalejší z nedokonalých výdobytků chápán v různých koutech západního světa a jak bude vnímán i v budoucnosti. V každém případě ale můžeme konstatovat, že jsme se ocitli na začátku konce či na konci před novým začátkem demokracie jako takové.

9.12.2010 v 12:09 | Karma: 11,37 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Daremná koalice v Praze? Jen lekce z demokracie!

Pražskou politikou neotřásá v posledních dnech nic jiného než pořádná lekce z demokracie a politického pragmatismu. Voliči (nejen) TOP 09 mohou sice být rozladěni, že jejich zvolení zástupci zůstanou za branou přímé správy hlavního města, nic jiného ale dělat nemohou. Volební výsledek – pokud není pro stranu majoritní – totiž nemůže v poměrném volebním systému nikomu zaručit automatický nárok na vstup do exekutivy, tím je pouze úspěšná většinová dohoda na koalici. Tak funguje demokracie.

18.11.2010 v 19:14 | Karma: 15,93 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotku podržel v Senátu Liberec

Jen díky úspěchu v krajském městě Liberci zůstal Přemysl Sobotka (ODS) i nadále členem horní komory českého parlamentu. V tom Liberci, kde před týdnem utrpěla jeho ODS na obecní úrovni největší porážku po roce 1989, se mu podařila od rivala, hejtmana Stanislava Eichlera z ČSSD, odskočit natolik (13701 ku 11012 hlasům), že ten jej ve venkovských okrscích již nemohl dostihnout.

23.10.2010 v 18:42 | Karma: 9,83 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotka vs. Eichler: rozhodne statistika či euforie Liberečanů?

Už dávno nebyl souboj o křeslo senátora za Liberecko tak zajímavý jako letos. Duel šéfa horní komory a hejtmana musí totiž i bez dosazení jmen vzbuzovat pozornost médií i politologů. Jací vůbec jsou Přemysl Sobotka (ODS), předseda Senátu, a jeho rival Stanislav Eichler (ČSSD), hejtman Libereckého kraje? A jaké mají šance na zvolení?

20.10.2010 v 21:40 | Karma: 9,02 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Liberec: povolební šachy nejvyšší úrovně

Neuvěřitelné šachové partie slibuje povolební situace ve stotisícovém Liberci. Zatímco krátce po sečtení hlasů se mohlo zdát, že poražená ODS má jen minimální šance přispět aktivně k sestavení nějaké koalice a bude na další čtyři roky dění přihlížet z opozičních lavic, záhy se ukázalo, že tomu tak rozhodně nebude. Ve hře je totiž až příliš mnoho – mimo jiné stamilióny korun z Evropské unie, které by pod Ještěd mohly a měly přitéci v rámci Integrovaného plánu rozvoje města na rozvoj některých lokalit.

17.10.2010 v 19:03 | Karma: 17,45 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1524x
vystudovaný politolog a učitel, nyní v pozici tiskového mluvčího