Poznámky k programu politických stran

Komentářů k programům politický uskupení bylo před nadcházejícími volbami napsáno nepřeberné množství. Malou část z nich jsem přečetl a zdá se mi, že některé věci nechali pisatelé bez povšimnut

Snad všechny komentáře zaznamenaly, že všechny politické strany odmítají přijímat uprchlíky. To je jasné. Kdyby jenom daly do programu, že přijmou sirotky, mají volby prohrané.

Naproti tomu žádná politická strana nepředložila svoji představu, jak řešit nejzávažnější problém našeho hospodářství, kterým je nedostatek pracovních sil. Přitom je jasné, že rok od roku se bude tento problém prohlubovat, poněvadž každý rok bude odcházet do důchodu více lidí, než kolik mladých absolventů škol nastoupí do zaměstnání. Hospodářská komora již několik let upozorňuje na tento problém. Je mi záhadou, proč žádná politická strana na to ve svém programu nepamatuje. Všichni politici musí přeci vědět, že pokud ho nebudeme řešit, nezbude podnikatelům nic jiného, než podnik u nás uzavřít a výrobu přenést jinam. S nedostatkem pracovníků zápasí Škoda auto. V určitém okamžiku ji nezbude nic jiného, než část výroby přesunout do zahraničí. Například přenést výrobu Superbů do Německa, kde mají na práci emigranty. Tím okamžikem u nás taky zmizí část odvodů do státní kasy. Podobně je tomu u řady dalších firem.

Některé strany mají v programu hlasování o vystoupení z EU. Umím si představit, jak by u nás zabralo tvrzení: „Budeme si všechno řídit sami, nebudeme poslouchat hloupá nařízení ze zahraničí.“ Je smutné, že si lidé nevšimli, že politiky, vzešlé z voleb vysoké procento lidí považuje za neschopné či jinak špatné. Podívejte se zpětně na plejádu politiků, které jsme si zvolili. Víra, že si sami to budeme řídit optimálním způsobem, je jen chiméra. Jelikož bychom se odstřihli od dotací z evropských fondů, dívali bychom se, jak se nám ostatní státy vzdalují. Do teďka jsme se jim přibližovali, i když jsem si na počátku myslel, že budeme západní Evropu dohánět rychleji.

Taky jsem si všiml, že některé strany mají v programu, že nedopustí diskriminaci neočkovaných (proti covidu). Ano, jsme svobodní lidé. Kdo chce, může kouřit, kdo nechce, nemusí. Kdo chce pít, pije, kdo nechce, abstinuje. Ale jen zdánlivě za to není diskriminován. Ve skutečnosti na cigarety a alkoholické nápoje je uvalena vysoká daň. Tedy lidé, kteří je používají, odvádějí nemalou částku do státního rozpočtu. A je to tak v pořádku, protože kuřáci jsou v průměru více dnů na nemocenské než nekuřáci, tak se to takto vyrovnává. Jak ukazuje dnešní situace v nemocnicích, neočkovaní lidé leží častěji na infekčním oddělení s těžkým průběhem covidu, než ti očkovaní. Nutit lidi do očkování – to by bylo omezování jejich svobody. Zvýšit jim však odvody na nemocenské pojištění – to by bylo spravedlivé řešení. A to tam už ty politické strany nemají. Mají tedy v programu nespravedlnost.

Autor: Ladislav Jílek | středa 29.9.2021 9:51 | karma článku: 10,20 | přečteno: 288x