Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prorůstová opatření – fikce nebo protimluv?

V současné době se diskutuje o tzv. „prorůstových opatřeních“ na podporu ekonomiky. Ekonomická teorie zná obecně pouze jedno zásadní „prorůstové“ opatření – snížení daní. Jelikož však naopak u nás probíhá právě u daní podstatné navyšování, floskule o „prorůstových“ opatřeních v této situaci vypadají spíše jako nic neříkající propagační fráze.

Člověk nemusí být zrovna pravicový fundamentalista, aby ho napadlo, že pokud se stát rozhodne dělat nějaká opatření, bude na to potřebovat peníze. Jestliže jediným zdrojem příjmu pro stát jsou kromě dělání dluhů daně a poplatky, je evidentní, že na každé opatření se musí peníze někomu vzít. Tzv. „prorůstová“ opatření spočívají v naprosté většině v tom, že se někomu na něco peníze dají. Při současném zákonu zachování hmoty (a tím i peněz) však z toho vyplývá, že tyto peníze musí být také někomu sebrány. „Prorůstová opatření“ se tak stávají pouhým synonymem pro vyšší přerozdělování. Celé to vychází z premisy, že stát ví lépe než občané a podnikatelé, co oni potřebují, proto jim sebere jejich peníze a dá jim je zpět pouze na věci, které považuje za rozumné. Něco jako moudrý rodič provádí u dětí – s touhle hračkou si hrát nebudeš, hrej si s vláčkem!

Ale ani pro příklady z hospodářské praxe není třeba chodit daleko. České stavebnictví dostalo citelnou ránu zvýšením DPH. České domácnosti začaly šetřit, a pokud něco stavějí, dělají to raději svépomocí. Aby se tedy podpořilo malé stavebnictví, byl navržen „prorůstový“ program Zelená úsporám II – dotace zateplení nemovitostí. Čistě ekonomicky vzato se jedná o naprosto iracionální záležitost. Stát na jedné straně bere občanům přes vyšší DPH více peněz, rozhoduje však za ně, že když se budou chovat určitým způsobem, dá jim jich část zpět. Nešlo by to celé udělat tak, že daně nezvýšíme a necháme na občanech, aby sami rozhodli, do čeho své volné prostředky vloží? Nejde jen o principiální otázku svobodné volby, která je občanovi takto omezována, jde i o celkovou neefektivnost takovýchto procesů. Ono to celé stojí totiž spoustu dalších peněz na administraci a kontrolu, přípravu podkladů a povolení ….. Stát takto promrhá nezanedbatelnou část prostředků sám na sebe a své fungování. Lze namítnout, že zrovna na tento program jsou použity peníze z emisních povolenek, takže se nic neděje. Jenže to je povrchní pohled. V situaci, kdy stát hospodaří se stamiliardovým deficitem a vše prochází jedním rozpočtem, jedná se technicky zrovna tak o peníze půjčené nebo vybrané od občanů.

Uvedený příklad nezpochybňuje nutnost úspor energie, ale ukazuje, jak stále více stát přebírá na sebe rozhodování o chování občanů a ovlivňuje je různými pákami. Deklarované úmysly bývají většinou v těchto situacích velmi bohulibé, problém ovšem je s jejich celkovou efektivností. Když stát realizuje samé vynikající projekty, proč tu máme dlouhodobou stagnaci ekonomiky? Nevěděli by si rady občané a podnikatelé daleko lépe, kdyby jim prostředky na rozumné investice neodplývaly v rostoucím daňovém zatížení?

U pobídek a tzv. „prorůstových“ opatření bývá většinou argumentováno programem New Deal z USA  30. let. Jenže tam šlo o masivní krátkodobé investice na dluh s kalkulací toho, že budou vytvořeny podmínky pro rozvoj podnikání, osídlení nových oblastí (Kalifornie) a tím i růst ekonomiky. Ten program nakonec uspěl díky podnikatelům a podnikavým občanům, kteří vytvořili na západě USA nové ekonomické centrum státu. Zásadní rozdíl proti programům dneška, které podporují spotřebu, je však v tom, že to byl program investiční, tvořící dlouhodobou infrastrukturu umožňující rozvíjet byznys. Programy dneška typu šrotovné nebo i to zateplování však přinesou jednorázový příjem firmám, který bývá okamžitě spotřebováván, žádnou dlouhodobou infrastrukturu netvoří. Kacířsky lze dodat, že v případě zateplování ty projekty budou v budoucnu snižovat naopak tržby a zaměstnanost v energetických firmách, těžbě uhlí atd. Dnes se zdá v zeleném nadšení, že to je asi dobře, ale makroekonomicky to už tak hezky nevypadá. Opravdu stoprocentně víme, že je lépe zateplovat než vyrábět levněji více energie? Co kdyby ty peníze šly naopak do rozšíření Temelína a přinesly levnější elektřinu? Nesmysl? Možná, ale stát bere podobnými přerozdělovacími programy na sebe obrovskou odpovědnost a nikde není řečeno, že to bude fungovat.      

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 13.12.2012 8:12 | karma článku: 32,64 | přečteno: 2685x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 310x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3605x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8871x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,99 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Atentátníka na premiéra Fica převezli náhle do nemocnice, píšou na Slovensku

28. května 2024  21:51

Pachatele útoku na slovenského premiéra Roberta Fica převezli dnes z vazby do nemocnice. Slovenská...

Migranti přitvrdili, útočí na Poláky přes plot i klacky s noži, ukázalo video

28. května 2024  21:09,  aktualizováno  21:15

Na polsko-běloruské hranici přituhuje. Migranti, kteří se pokoušejí proniknout do Polska, jsou...

Wagnerovci se zapojili do hromadné potyčky v Čeljabinsku, zněla i střelba

28. května 2024  20:53

Na ruských sociálních platformách se během víkendu rozšířilo video, které ukazuje potyčku na ulici...

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12,  aktualizováno  20:18

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.