Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Penzijní fondy – kouzelníci nebo loupežníci?

V souvislosti s penzijní reformou se jaksi automaticky předpokládá, že fondy budou spořitelům vydělávat na spokojené stáří. Škarohlídi zase tvrdí, že nejspíše budou vytunelovány a o penze nás připraví. Pravda je ovšem někde uprostřed a mnoho otázek kolem fondů zůstává stále nezodpovězeno a vlastně vůbec nevyřčeno.

Pokud budou fondy pod státní licencí a  dohledem, vytunelování se nejspíše obávat nemusíme. Problémem je však to, že při konzervativní strategii bude zhodnocení jimi dosahované pod úrovní inflace (viz fondy současné), při agresivní strategii investování do akcií zase existuje reálné nebezpečí prodělků v období poklesu trhů. V případě A to znamená, že většina informovaných investorů by dokázala zhodnotit své peníze pravděpodobně lépe než fondy. V případě B, že investoři podstupují riziko hospodářských cyklů, před kterými by právě měli být v penzi chráněni.

U akcií se vždy zdůrazňuje jejich nadprůměrný výnos, ale ten je demonstrován pouze určitými výseky časové osy. Faktem ovšem je, že na dlouhodobých datech za posledních 100 let existuje pouze 10 let, kdy výnosy z investic do akcií vynášely více než americké státní dluhopisy. To raději ani nemluvme o letech, kdy propady akcií byly v řádu desítek procent. Poměrně nejistá jistota pro člověka uvažujícího v 50letém horizontu (35 let spoření a 15 let výplaty). Reálný blahobyt v důchodu se tak může podstatně lišit v závislosti na tom, kdy dotyčný do něj zrovna půjde. Velmi pozoruhodné jsou dále také důsledky investičních strategií fondů nejen pro investory, ale i pro fungování ekonomiky země.

V případě, že fondy budou nakupovat pouze státní dluhopisy, důsledkem je to, že státní dluh poroste. Ano, dluhopisy = dluh. Stát získá tímto způsobem výborného nákupčího pro své zadlužení, a to se bude nekontrolovatelně dále zvyšovat, protože nebude problém pro dluh najít kupce. Místo jistého stáří tak bude budoucí důchod de facto okamžitě projídán. V případě bankrotu státu pro předlužení (viz Řecko) cena těchto dluhopisů bude nulová nebo podstatně nižší, tj. v důsledku střadatelé do takovýchto „konzervativních“ fondů o podstatnou část svých penzí přijdou. A tento scénář není z dnešního pohledu vůbec nepravděpodobný.

Budou na tom ale lépe střadatelé ve fondech akciových? I zde bude platit, že peníze odkládané do těchto fondů zvednou poptávku – pro změnu po akciích. Co to bude znamenat pro český akciový trh s cca 10 tituly vhodnými k nákupu? No přece růst jejich ceny! A přiznejme si, že ne růst podložený výkony, nýbrž tažený umělou poptávkou. To může samozřejmě v případě hospodářského poklesu a následné paniky snížit cenu akcií devastujícím způsobem a dostat penzijního pojištěnce tam, kam předešlého konzervativního. Namítnete, že lze nakupovat také akcie zahraniční. Ano, ale tady je zase přímým důsledkem vývoz kapitálu ze země. Bude-li fond nakupovat akcie jinde, tyto peníze prostě z české ekonomiky odtečou, sníží na domácím trhu disponibilní kapitál a důsledkem bude co? No pokles investic a tvorby pracovních míst. Tj. důchodci  se budou zabezpečovat tím, že svá pracovní místa budou vyvážet za hranice a urychlí tak naše zaostávání za rostoucími ekonomikami. Vláda tedy na jedné straně bude motivovat zahraniční investory investičními pobídkami, na druhé straně pobízet své občany investovat do zahraničí.

Jak jsem se snažil ukázat, cesta penzijních fondů má řadu důsledků, o kterých dosud nikdo ani nezačal diskutovat. Uvedené příklady však měly demonstrovat, že fondy důchody zachránit v žádném případě nemohou. Mohly by se stát určitou cestou, ale pouze v diverzifikovaném portfoliu dalších nástrojů (klasické spoření, investice do nemovitostí atd.). Jinak ale základním pilířem důchodového systému musí zůstat průběžné financování. Jeho výše bude určitě klesat, ale i po bankrotu Řecka a ztrátě hodnoty aktiv místních fondů by pracující lidé a korporace dále platily daně a pojistné a důchodci by nějaké peníze dostávali. Důchodci očekávající penzi z fondu vlastnícího řecké státní dluhopisy by na tom byli podstatně hůře.  

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 2.6.2011 8:08 | karma článku: 22,88 | přečteno: 3287x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3605x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.