Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše telefonáty veřejné

Boj proti korupci se zvrhl, jak se zdá, hlavně na myšlenku, že je třeba začít daleko intenzivněji špiclovat občany. Kromě návodu jak poznat korupci (korupčníci to nevědí?) a linky důvěry pro chronické stěžovatele (kdyby se šetřilo vše, co tam kdo nahlásí, potřebujeme desetinásobek policistů) se totiž doposud všechny iniciativy točí kolem toho, že je nutné rozšířit možnosti odposlouchávání telefonních hovorů. A tady bychom měli být hodně ostražití a postavit se za jednoznačné ne obdobným nápadům.

Můj telefon je mým vlastnictvím stejně jako můj dům, auto či cokoli jiného. Platím si operátora za to, aby mne spojoval s jinými vlastníky telefonů, a nikomu není nic do toho, co si s nimi povídám. Pokud respektujeme domovní svobodu a právo na soukromý majetek, musíme respektovat rovněž právo na soukromé telefonní hovory. Odposlech telefonu je stejně brutálním zásahem do práv občana, jako domovní prohlídka. Měl by být používán tedy naprosto výjimečně. Nápady, že odposlechy bude provádět nejen policie, ale i vojenská policie či tajné služby jsou už naprosto perverzní. Může se vám tak stát, že budete odposloucháváni najednou hned několika subjekty. V České republice asi stejné, jako kdybyste ten hovor přenášeli veřejným rozhlasem.

Já vím, argumentuje se nutností honit zločince. Prosím, nic proti tomu, ale i oni volají do školy, servisu, obchodu, opravny, dětem, milenkám, známým… Možností rozšířených odposlechů stát dělá apriori zločince z nás všech. A to od státu, který mi má sloužit, opravdu nechci. Já si tuto službu u něj neobjednal.

Znáte tu cimrmanovskou scénku, kdy policejní rada zaučuje při výslechu nového adepta na vyšetřovatele a vysvětluje mu, že se jedná o sprostého podezřelého, tudíž mu nevykáme? Něco podobného mne napadlo, když jsem slyšel, jakým způsobem ministerstvo vnitra obhajuje svůj nejnovější úsporný nápad, za odposlechy telefonním operátorům neplatit.

Operátory nemá asi většina populace moc ráda a jejich výdělky považuje ve srovnání s odváděnou službou za poněkud nemravné. Druhá věc ale je, že když si stát u někoho objedná službu, měl by mu principiálně za ni i platit. Argument my stíháme zločince, a ještě za to musíme platit, lze považovat za docela povedený šprým. To jako v další fázi nebude ministerstvo platit za benzín, Škodovka mu bude dodávat zdarma auta, zbrojovky pistole atd.?

Aby té zábavy ale nebyl konec, na dotaz redaktora, jestli je správné, aby ministerstvo nechtělo za službu, kterou odebírá, platit, následovala ještě veselejší odpověď. Ale pane redaktore, těm operátorům platí přece ti zločinci! To už je opravdu bomba! 80% odposlechů v této zemi je naprosto zbytečných a i v těch případech, kdy se v hovorech mihnou nějací ti zločinci, v 99% se jedná o jejich hovory s lidmi, kteří nikdy z ničeho obžalováni nebudou, tj. normální občany. Pokud má podle logiky ministerstva vnitra každý, kdo volá, mít v ceně svého hovoru zahrnutou cenu za případný odposlech, jsme pro ně prostě všichni „sprostými podezřelými“, či dokonce, jak bylo doslovně řečeno „zločinci“!

Počty odposlechů začaly začátkem tohoto desetiletí rapidně akcelerovat a brzy jsme se dostali na první příčku v monitorování občanů mezi civilizovanými státy. Pominu všechny další symptomy, jako jejich zneužívání pro soukromé a politické účely, úniky do médií atd. Principiálně ale státu nic do toho, komu voláme a co s ním probíráme, není. I pokud honí opravdové zločince, mělo by se jednat o opatření výjimečné.

Kdo si myslí, že nemusí nic skrývat a klidně si ho nahrávat mohou, ať si přehraje jeden svůj pokec s kámošem a představí si ho patřičně sestříhaný v Blesku. Myslím, že bychom málokdo prošli bez ztráty kytičky. V telefonu běžně ostatní kamarády pomlouváme, drbeme známé v rovině těch nejdivočejších představ, používáme peprná slova …. Vždyť to tak ale ve skutečnosti nemyslíme, přístroj vytváří pocit anonymity a jedná se přece o rozhovor jenom mezi námi dvěma. Ale pozor, co když máme třetího přítele na telefonu?

Zavedení plateb za odposlechy mimo jiné kromě odstranění zbytku totalitních praktik ve vztahu občan (soukromá firma) - stát také podstatně zredukovalo počet odposlechů samotných, prostě nebyly peníze. Pokud někdo tuto hráz policejní kreativitě odstraní, staneme se všichni opět sprostými podezřelými. A to bychom neměli brát na lehkou váhu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 7.10.2010 8:04 | karma článku: 19,79 | přečteno: 1297x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3605x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica by mohl zastoupit Kaliňák, slovenské zákony ale nemyslí na všechno

16. května 2024  10:35

Slovenského premiéra Roberta Fica, který při středečním pokusu o atentát utrpěl vážná poranění, ve...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Operace trvala pět hodin

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  10:30

Aktualizujeme Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

Tragická eskalace, Fico k polarizaci a nenávisti přispěl, píší v Německu

16. května 2024  10:23

Německá média si kladou otázku, co stálo za středečním střeleckým útokem na slovenského premiéra...

Hostovi se nelíbil výběr hudby, na oslavě vytáhl nůž a zaútočil na ženu

16. května 2024  10:12

V Kralovicích na Plzeňsku se minulý týden zvrtla narozeninová oslava. Jeden z mužů tam kvůli výběru...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.