Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

9/11/2009 Cairns - Nakupy a Trinity beach

 Puvodne jsem myslel, ze se rano z meho hostelu Bohemia Central odstehuji, ale nakonec jsem to ze sve lenosti vzdal a sel rovnou rano nakoupit ruzne ty vylety, ktere tu prozatim hodlam absolvovat. Jeste jsem probehl par cestovek, ale zaver je takovy, ze stejne vsude nabizej vsechno skoro stejny a skoro za stejnou cenu, takze dalsi kolecko po cestovkach by byla jen ztrata casu. Jediny, v cem se to lisilo, byla ta jizdenka na Greyhound, kterou jsem se nakonec uz rozhodl koupit.

 Shanel jsem tu sice nekoho, kdo by jel na jih a s kym bysme mohli jet autem, ale bohuzel i pres to moje obihani mistnich nastenek jsem nikoho nesehnal, coz je trosku skoda. Auto = svoboda cestovani. Na druhou stranu, zase budu aspon svym panem, muzu si jet kdy chci a nemusim se na nikoho vazat. No a taky to asi bude prilezitost se vice seznamit s ostatnima lidma, nez kdyby clovek jel a spal v aute nebo karavanu:) Mozna lepsi, mozna ne, uvidime.

V PeterPan by mi sice nabidli za Greyhound do Melbourne 350A$, ale vzhledem k tomu, ze jsem je tam o tom musel "prosit", tj. se jich zeptat, proc to oni maji za 420, kdyz to nekdo ma za 350. Pak tedy koukala chvili do pocitace a rekla: "ok, mi to muzem dat taky za 350". Mi to neprislo moc ferovy, tak jsem vsechny ty zajezdy nakoupil u cestovky jmenem Dr.Tours. Byl tam navic docela takovy sympaticky typos, puvodem pry Holandan.

Kazdopadne ten vyber je opravdu obrovsky, na kazdy typ zajezdu je snad aspon deset firem, ktere to poradaji. Nakonec se muj paklik sklada z vyletu na Cap Tribulation, snorchlovani na utesu, plavba po ostrovech Whitsundays a 4x4 jizda autem po ostrove Fraser. Dalsi asi az podle vydaju a zustatku na konte:) Celkem mi to kostuje 1030A$. No slusny. Ale uz se nemuzu dockat na tu plavbu:) Poprve v zivote na takove lodi!:) Nakonec ale platim v pobocce jen asi 470 A$ za greyhound, poplatky a jeste asi provizi a zbytek se zaplati pry az na miste. Trosku tomu nerozumim no ale asi je to tady v Australii normalni....asi jako kdyby si clovek objednal u nas zajezd k mori, zaplatil by provizi v kancelari, pak by zaplatil autobusakovy a dale by zaplatil v hotelu. No jiny kraj, jiny mrav...

Uf uf je to dost, ale mam to asi o 150 A$ levneji nez nabizeli ostatni, tak snad to bude stat za to a Dr.Tours nebude nejaka ceska krachujici Travela s.r.o:)

Po tomto velkem supermarketovem nakupu se rozhoduji udelat si vylet na mistni plaz spojenou se samopiknikem. Nakupuji v mistnim kseftu pulku grilovaneho kurete a osmazene brambory a vyrazim mestkym busem (za 4A$ - info pro WS) smer Trinity beach.

Po tom, co si bus cestou nejmin 100x zajede po vedlejsich ulickach tam za 40min jsme. Ale co, nikam se nezenu. Trinity plaz docela pekna, zadny srumec, ne-li spice chciplej pes:) Na plazi je v podstate asi 5 lidi a jeden, tedy zivy pes:) Ten by tam podle cedulek byt ale nemel. Jak jsem prijel ze Singapore, tak kazdy si mysli, ze to je mesto zakazu a prikazu, ale v podstate Australie je na tom mozna dost podobne. Hodne casto tu visi cedulky co se delat ma a co ne, treba jako ze psy na tu plaz nesmeji, coz je koneckoncu dobre a melo by to spis byt normalni.

Plaz Trinity:

No a kdyz jsem u tech zakazu, tak alkohol se tu prodava tak jako v nekterych US statech jen v liker storech, coz je pro me docela velke prekvapeni. Cekal jsem, ze v Australii to bude jako snad vsude v Evrope, krome tedy tech par exotickych zemich na severu. Taky na to, aby v restauraci mohli podavat alkohol, tak musi mit nejakou licenci. Kdyz ji nemaji, tak na nekterych restoskach visi cedulka BYO – "bring your own": kazdy si tam muze prinest svuj alkohol. No zajimavy...treba je to jenom v Queenslandu, to se casem zjisti.

Na Trinity beach tedy piknikuji moje docela dobre a velke kuratko, posloucham splouchani velkych vln a relaxuji. Plaz neni tak velka, tak ji prochazim zleva do prava. Kazdopadne co mi prijde jako dobry napad, ze jak tady, tak i v Cairns to je, maji mestske grilly:) No to by asi v CZ neslo, by si tam kazdy chodil zadarmo varit a nebo by spis ten nerez nebo z ceho to je skoncil velmi rychle v nejblizsi sberne:) Kdyz uz me to tam nebavi, ficim na bus, ze pojedu do cairnske botanicke zahrady.

Verejny gril:

A jinak na plazi koupani v sitich, jinak by nas tu sestrelili meduzi nebo mozna ti zraloci a taky nejaky rybky jmenem "stinger", coz seznam slovnik nezna. No a pak ze najdu tam co neznam:( Pche...

Odjizdim a zas pres vsechny ty zajizdky se dostavam zpet do Cairns. Vyskakuji v Cairns, abych zjistil, ze ta zahrada je docela hodne na sever od Cairns, odkud jsem prave prijel busem:) No co, prochazka okolo more je pekna, tak asi za hodku po mensim zabloudeni jsem u zahrady. Nakonec do zahrady nedojdu a skoncim na nejakym prvnim vrsku, kam chodi mistni joggingovat. Behaji tu okolo jedno kopecku, nahoru a dolu. No na klouby opravdu to nejlepsi:)

Proc nebehaji na te promenade u more, to nechapu. Obleceni snad pro vsechny mistni borce je do pul tela, skoda ze to same nepraktikuji mistni prebornice:) Kazdopadne se tu v Australii maji asi dobre, protoze pro me az prekvapive moc lidi nejaky ten pohyb potrebuje jako sul a zvlaste pak bohuzel preve dost tech mistnich prebornic tezke vahy:( Oproti Americe jsou tu urcite jeste pozadu, ale naslapnuto tu maji taky solidne. Australany jsem si tak nejak predstavoval jako takove strizliky a nejak dost sportovni narod, ani nevim proc, ale nekteri tomu opravdu postavou bohuzel neodpovidaji:( No aspon se snazi.

Pobrezni cesta v Cairns:

No nic, vychazim na vrsek a predbiham nektere ty "bezce". Na jedne strane vyhled na runway mistniho letiste, na druhou stranu vyhled na mesto. No runway tedy zajimavejsi, skoda jen, ze startuji jen mala letadla. Asi bude prset, tak rychle dolu na bus. Posledni odsud mi bohuzel ujel, prestoze je sice teprv tesne pred sestou. Tak supajdim na hlavni ulici, kde jich jezdi vic. Koukam na jizdni rad a v tom okolo me jeden profrci. No ale jak cumim na ten jizdni rad, tak nestihnu zamavat...haha, jako v nejakym blbym filmu. No neva, nastesti asi prset nebude tak to beru peso. Za 3/4h rychle chuze jsem v hostelu, rychle sprska a na vecu se Sophie.

Tentokrat jdeme do restosky jmenem Woolshed, jak se to spravne vyslovuje, abych nahodou neurazil, nevim:) Kazdopadne davam znovu steak, hranolky, pivko a minidezert v akci (za 12A$ - specialne pro WS). Vcelku ok. Woolsheed je tedy spis snad bar, probiha tu vecer nejaky bingo, tak se taky zucastnime:) Cely se klepu na to, az vyhraju:))) Vyhry lakave, skok bungee, vylet tam a tam. No lakacka. Karticka s obrazky 5x5, postupne se odskrtava, rada, sloupec nebo diagonala vyhrava.

Po tom co ma nekdo 4 se ma nejak zakricek, ale to neni muj pripad, tak daleko se nedostanu. Co maji v jednom kole 4 lidi 4 policka spravne zaskrtnany, tak nasleduje tanecni soutez. No tohle bych jeste dal i jen po tom jednom pivku, co mam v sobe, vsem v dalsim kole uz vyhrava jen ten, kdo predvede nejvic sexualnich pozic. Jako to bych samozrejme take vyhral, o tom opravdu zadny pochyb, jen to predvadeni prede vsemi by mi asi bylo trosku ostudne, haha:))))

Po tom, co konci bingo a tim me nadeja na vylet zdarma, tak se s barem Woolshed loucime, stejne jako ja se Sophie, ktera chce zitra odjet smer Magneticky ostrov. Dal bych sice pivko, ale Sophie je bohuzel dalsi abstinentka na me ceste, tak nemam s kym a samotnemu se mi tam nejak nechce. Ale zase se mi potvrzuje pravidlo, ze proste tyhle lidi maji k zivotu tak nejak nudnejsi pristup. Neplati to asi na vsechny, ale ty na me ceste ano:) Kdo byl vlastne ten prvni, uz ani nevim...haha:)

Autor: Jan Kubanek | středa 11.11.2009 15:40 | karma článku: 15,11 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(