Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

8/12/2009 Australie: Sydney II

 Vstavam asi na devatou a nastava beh do nejblizsiho supermarketu v okoli. Nakonec nachazim az jeden v cinske ctvrti. Prestoze jde o znacku, ktere ja rozseseta po cele Australii, tak tady jsou vsichni zamestnanci cinskeho puvodu, no jsem preci v Chinatownu...:) Zajimavy ale spis je, jak se tento celonarodni retezec dokazal svou nabidkou mistu prizpusobit, tak polovina produktu, ktery jsou tu k mani, jsou odnekud asi z Asie:)

Rychly nakup, rychla vietnamska snidane a bezim skoro presne podle navrhu z pruvodce LP. No ono totiz tady zas tolik tras, jak se dostat k Opere od nadrazi, kde mam sraz v 1230 se Sophie, neni:)

Prvni prochazim mistni Hyde park, kde ovsem momentalne nikdo nikoho nepomlouva, coz by melo snad byt jen v nedeli. Rychle skocim do docela majestatni katedraly Svaty Marusky, pomodlim se za to, at mi prachy vydrzi do konce australskeho pobytu a uz to ficim kolem mistniho monorailu.

To ze jdu pod nim, jsem si uvedomil az v momente, kdy mi prejel nad hlavou. Kupodivu to tu z ulice tak nejak nepusobi zadnym extra rusivym dojmem:) Ale doma bych asi nechtel, aby mi kazdych pet minut pasazeri mavali z okenka projizdejici jednokolejky:) Na jednom miste to z ulice zajizdi na zastavku do baraku, vcelku zajimavy:)

Pred sydnejskou nemocnici nachazim pekneho divocaku s uleptanym cumakem. Neni to tu kvuli tomu, ze by zdejsi lekari byly prasatka, ale pry kdyz se mince vhodi a pohladi jeho cumak, tak clovek bude mit stesti. No tak snad ho taky budu mit. Sice asi ne moc, protoze jsem tam teda moc nevhodil. Ale kdyz je to stesti unavene, tak preci sedne i na kazdeho blbce a tou malou minci bych ho preci jenom mohl trosku privabit:) Stesti pojd ke mne:)

Pak uz si to rychle straduju na sraz se Sophie pres multifunkcni botanickou zahradu, opravdu velka, opravdu pekna. Multifunkcni proto, ze to je jednak takovy mestky prijemny park a zaroven tedy botanicka zahrada. Bohuzel mistni letajici lisky ji nici, ve spicce je tu pry az 20 tisic tehletech netopyru, kvuli kterym mistni stromy umiraji.

Cekam na Sophie, ktera prichazi po francouzsku. Coz zas tolik nevadi, protoze prohlidky jsou kazdou celou, takze i pres jeji 20 min zpozdeni to stihame. Ja uplatnuji slevu na povedeny bangkoksky ajsik, zatimco Sophie asi na pravou karticku YHA.

Ujima se nas nejaka postarsi pani jako pruvodkyne, jsme skupinka asi 20 lidi. Tak rychle se predstavit, zacina nejaky prekvapive Bulhar, no a pak ja a pani na me znovu vyhrkne cesky. Ze pry trosku mluvi, protoze jeji manzel je z Cech, to mam ale kliku, tak to nemuzu delat blbosti, abych ji tu neztrapnil:) Nastava trosku prednaska z historie stavby, uz si to ani nepamatuju, ale od vybrani navrhu (vybran z puvodne vyrazenych, coz by se tedka uz mozna ani nemohlo snad stat, kvuli vsem tem zvlastnim architektonickym predpisum, haha) do otevreni ubehlo snad asi 15 let a prodrazovalo se to taky slusne jako stavba ceskych dalnic a nebo vetsina verejnych zakazek vubec:)

Kazdopadne si muzou Sydnejcane gratulovat, protoze stavba je opravdu nevsedni a nejak sem proste uplne zahadne zapadne. Zadne pest na voko, prestoze vsechno okolo je naprosto jine. Nastesti tu diky nevim komu nemeli primatora, ktery by jednou rekl zelena a podruhe cervena, prezidenta, ktery by hrozil privazovanim (tak nejak mi to momentalne prijde dost komicky videt Klauze privazanyho k bagru). Protesty proti stavbe tu pry taky byly, hlavne kvuli cene. No to u nas uz se ale 25% z ceny knihovny hodilo na open card, tak to je jasny, ze uz na to prachy nejsou. Praha proste taky neco noveho takoveho presne potrebuje, pamatky sice super, ale mesto musi zit a nejak se vyvijet. Posledni nova vyznamna vetsi stavba, Tancici dum, je preci jenom uz trosku davno. Hodne protestu bylo a hodne turistu se na ni tedka chodi divat, zrejme prima umera. Tak to blob by byl naprosty trhak:)

Opera vlasne neni jen pro operu, ale ze dvou salu je jeden urcen a nazvucen jen pro koncerty, v druhem salu se strida opera s baletem a snad i divadlem. V jednom sale vidime zkousku baletu, v druhem vidime zkousku mistniho orchestru. Pohled na mistni mistry v sortkach, natelnicich a zabkach s jejich nastroji je pri zvyku na frak trosku smesny:)

Nesmi se tu delat fotky, ale MH byla neposlusna a jednu si tu presto udelala, tak jsem ji ji vzal:

Pekne nam vyhladlo, mirime se Sophie do Darling Harbour, kde skejsneme pekne dlouho na obede v mistnim foodcourtu a pak prohlidce mistniho shopping centra a lodicek v Namornim muzeu. Nakonec se pres most Pyrmont, po kterem chodi jen chodci, bezci, cykliste a jednokolejka, dostavame do obchodu Apple, kde probiha kontrola zprav a okurek z Cech. Hejtman stredocech nakupuje nejaky vyznamny umelecky predmet pro Kutnou horu. Jede na aukci a do novin vytrubuje, kolik za to je jeho kraj ochotny dat, boze muj, to je teda mistr aukcnich taktik. (druhy den se to skutecne za tu jeho cenu podari vydrazit, prestoze vyvolavaci cena byla polovicni:( To ze kulturini dilo, co do KH patri, rozhodne super, ale za to provedeni by ho do tech dolu snad meli zavrit, nez dostane rozum:)

Odpocinek u Namorniho muzea:

No Sophie mi taky tak mimochodme prozrazuje, ze ma dneska narozeniny. Hm...to mi rekla brzo, je uz po seste a dost takovych "darkovych" obchodu je zavereny. Bezim na hostel, snad neco cestou sezenu (nesezenu). Po veceri rychle bezim k The Rock, ja, jeji kamos nejaky amik a ona zajdeme na par pivek, pokecame a pak zase domu. Amik Jeremy je vskutku borec, nema mobil, nema fotak, nema ani zadneho pruvodce, nemel vizum kdyz prijel do Australie...no nema asi jeste rozum, je mu jen 20...Cestou nazpatek chceme jeste skocit do nejakeho kubanskeho baru, ale ja nejsem vpusten pro nevhodnou obuv...haha, tak to by se mi na kube u Fidela asi fakt nestalo:)

Vyhled z naseho baru:

A malem bych zapomnel, dneska jsem mel kliku a videl to slavne sekani travy v Botanicky zahrade:))

 

Autor: Jan Kubanek | čtvrtek 17.12.2009 14:06 | karma článku: 17,28 | přečteno: 1330x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(