Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

6/9/2009 SZ Vietnam Bac Ha -> Hanoi: Troubim o zivot

 Dneska me cekal docela dlouhy a asi dosti narocny prejezd. Abych nemusel spechat, chtel jsem vstat tak na pul osmou, zajit se podivat na trh, kvuli kteremu jsem sem do Bac Ha vlastne prijel a tak nejpozdeji v pul desaty vyrazit smer Hanoi...

 Uz v sedm me ale budi troubeni motorek, venku uz trh asi jede. Tak nelenim a vstavam taky, balim a jdu na snidani. Sedim venku v kavarne, slunicko krasne sviti a davam si uz asi padesatou omeletku a cucim po kvetinovych Hmongzich. Je to krasa ty jejich kostymy.


Kvetinovy Hmongove jdou na trh:

Po snidani jsem se vydal na trh to tu vsechno prohlidnout. Prvni, na co jsem narazil byly stanecky s jejich tradicnima oblekama, tak se to tam Hmongama jen hemzilo. No krasa ty barvy:)

Pak jsem prohlidnul oddeleni masa. Maso mam rad, ale spis uz uvarene nez v syrovem stavu. Trosku ze mi z toho vseho tam delalo spatne, pohled pro netrenovaneho prazaka to neni zrovna nejhezci. Ale stalo to za to.


Dale jsem prosel mistni vyvarovny, no ty lahudky, co se tam varily. Urcite to byly nejaky mistni mnamky, ja jsem byl bohuzel po snidani, tak jsem nemel misto to zkouset. Moji odvahu to zkusit mi mimojine taky trosku nalomil asi petilety klucik, ktery se kousek od stanku poblinkal.

Vareni lahudek: 1x praseci noha, 1x vsechny vnitrnosti, voda, sul, pepr a vsechno tak aspon hodinku varime:) Jamie Olivier by se sem mel jet ucit, jak jednoduse lze varit:)

 

Pak jsem zasel se podivat na prodej dobytka a ptacku. Ptacci jsou asi ve Vietnamu dost v oblibe, protoze i po ceste jsou obcas videt klicky s ptackama na prodej a vzdycky to vyvolava dost zajem. Taky jsem videl ruzne techniky prevozu vepru na motockyklu. Bud se hodi do klicky, nebo se hodi na motorku jen tak.

Veprici v klicce: Tipnete si, kolik jich tam tak asi je....Pokud tipujete 2, tak to je spatne:) viz posledni fotka tohoto prispevku:)


Z kariery pasacka vodnich buvolu bohuzel seslo. Na moji otazku, kolik tenhle kousek stoji se Vietnamec zasmal a neco zamumlal, asi Vietnamsky. Takze budu muset zkusit neco jineho:)

Tmavy, svetly a do ruzova vylesteny buvol na prodej:


Konecne se mi podarilo taky vyfotit tu motorku Minsk, na ktere jsem puvodne chtel jet. Tak tady 3M zatisi (Motorka Minsk a Maso).

3M:


Jeste nekolikrat jsem to tam obehnul a dival jsem se, jestli nekde neni Tim, abych se s nim rozloucil. Bohuzel tam bud nebyli, nebo jsme se nepotkali:( Bylo presne pul desaty a ja uz musel vyrazit.


Bylo uplne super, ze jsem tam prespal a uz brzy rano jsem byl na trhu. Celkem tam bylo asi tak 20 turistu (bilych, ty sikmooke zas tolik nerozeznam od mistnaku). Kdyz jsem ovsem sjizdel dolu do udoli, tak jsme mijel skoro jeden minibus za druhym nacpany turistama az k prasknuti:)

Cesta dolu pekna, ale bylo trosku zase vlhko, tak fotky za moc nestoji. No aspon, ze mi poprali hodne stesti, budu to na ceste potrebovat. Cesta Lao Cai -> Hanoj se na motorce jinak nez se stestim prezit neda:)


Jel jsem a jel, mel jsem pred sebou 340km a potreboval jsem vratit motorku do 6ti do vecera. Prvnich sto km bylo super, provoz vcelku minimalni a silnice byla fakt slusna. Obcas nejaky ten kamion nebo bus, ale nastesti, protoze tu nebyly moc rovinky, tak to nemohli ridici moc rozjet. Jsem jel vetsinou rychleji stejne ja, coz je trosku blby, dojizdet a predjizdet ty hnusne coudici nakladaky a autobusy neni zrovna nejprijemnejsi.

Dalsich sto km provoz docela narostl, ale jeste to slo. Cestou nic zajimaveho, az na srazenyho motorkare. Jestli prezil, nevim. Lidi tam byli, tak jsem nestavel. S moji znalosti vietnamstiny a prvni pomoci bych tam asi moc platny nebyl. Jinak fakt nic, az na to hnusny predjizdeni nakladaku a autobusu. Po tom, co jsem videl tu bouracku, trosku jsem polevil v rychlosti. Nejel jsem ryhle jak o zivot, ale zacal jsem troubit jak o zivot, aby si me kazdy vsimnul. Ono to troubeni fakt tady plati, proste kazdyho upozornit, ze jedu, aby o me vedel. Jinak hodne tech motorkaru, co tady jede, tak si asi za ten jejich vzaty zivot muzou sami (jezdeni bez prilby, jezdeni a telefonovani, jezdeni a psani sms, vozeni spoustu naprosto nesmyslneho nakladu – napr na motorce nalozeny stul, co zabira cely jeden pruh silnice).

150Km pred Hanoi zacla fakt hruza. Provoz dost huste narostl, zejmena motorky a vcelku se i zrychlil, protoze tu byla takova dvouproudovka. Sice tedy dvouproudovka, ale i tak Sprava vietnamskych silnic pouzivala k sekani prostredniho pruhu a dalnicniho okoli hovezi dobytek. Kravy se promenadovaly po dalnici...Kazdopadne dalsi bouracka. Zase spoustu cumilu, co se stalo nevim. Jen jsem videl dost zdeformovany kolo, jinak nevim.

V jednom meste asi 80km pred Hanoji jsem byl svedkem docela kuriozni situace. Dva autobusy jedouci do Hanoje jely za sebou a ten druhy spatril, ze by nekdo chtel nastoupit. Zacal desne manevrovat a volat na lidi, at nastoupi k nemu. Oba dva nahaneci se zacli neuveritelne prekrikovat. No vtipny. Mene vtipny bylo, ze pri tom jeho manevrovani me malem vytlacil na chodnik:(

Taky zajimvavi, ze asi Vietnamci maji jine vnimani rychlosti, nebo moc dobre vedi, co delaji. Na dalnici jsem byl jednoznacne jeden z nejrychlejsich motorkaru. No nevim, prislo mi zbytecny tam jet 50, kdyz to slo krasne vic. Cestou me asi taky vyfotili na jednom radaru, ale nepredpokladam, ze by me tu nejak honili.

Prijezd do Hanoje naprosto sileny, auta, nakladaky a motorky naprosot vsude. Jezdi se po chodnicich, jedu taky. Smrad a prach! Fuj! Je mi z toho nabliti ale nekoncim jako ten kluk v Bac Ha. Dalsi bouracka, tentokrat nakladak v nakladaku. Zjistuju, ze pisek a prach na silnici klouze asi stejne, jako jizda na ledu. Pruprava z MTB Krale Sumavy se asi pozna, nebot tak klickovat mezi autama a predjizdet tu ani zadny Vietnamec siroko daleko nedokazal. Dalsi bouracka, dve motorky narazily do sebe. Jedu dal, nic moc se nestalo.

Prijizdim do Hanoje, nevim kde jsem. Ptam se lidi, ti zase hraji ten znamy tyjatr, aneb mapu Hanoje vidim poprve v zivote:) Na otazku "kde jsem" jezdi prstem po mape od Severu k Jihu a od Zapadu k Vychodu. Nastesti na treti pokus jsem chytil nejaky holky, co umely aj a zrejme nevidely Hanoj na mape poprve. Dali mi smer, jedu. Dalsi ptani, zase jedu. Uz se mi zda, ze jsem v centru, chytil jsem se jednoho chramu, tady to znam! Bohuzel pak uz jsem se zase ztratil. Nastesti jsem videl nejaky belochy, tak mi typos poradil spravny smer k jezeru:) Jsem zachranen!

Nasel jsem pujcovnu, typos byl docela rad, ze me vidi, tedy asi spis jeho motorku. Muj pas by za tolik asi neprodal. Prijel jsem ve ¼ na 6. 340km za necelych 8 hodim. Jsem znicenej, jak fyzicky tak psychicky z te neustale maximalni koncentrace a sledovani silnice, kdo kde jede, kde jaky zvire mi tam vbehne, jaky auto mi tam vjede, z cisteni vietnamskeho vzduchu pomoci vlastnich plic navic jsem vubec nestavel, jenom tankoval (2x, z toho jednou za 20VND, to uz v zivote asi tezko prekonam) a skoro nepil, nebyl cas. 2 sprajty koupeny vedle pujcovny ve stanku do me zajely jak voda to houby.

Chtel jsem jit do toho stejneho hotelu, kde jsme se prvne se ZTP ubytovali. Bohuzel chteli 15usd, tak jsem to nevzal a vybral si jeden z blizkeho okoli. Chtel jsem hlavne pokoj sam pro sebe, zadny dormitory. Potreboval jsem relaxovat. Jeden pekny jsem usmlouval na 12, nemel jsem silu jit nekam jinam. Pokoj ale opravdu pekny.

Po prichodu na hotel a kouknuti do zrcadla jsem se musel zacit hrozne smat. Mel jsem uplne cerno pod ocima, cely oblicej zapraseny a tmavy, vypadalo to fakt dost strasidelne:) Se nedivim, ze ty dve holky se me docela ze zacatku baly:)

340km Bac Ha Hanoj, 7 a pul hodiny non stop jizdy, tak takhle potom clovek vypada:)

Zrelaxoval jsem na netu a s pivkem Tiger a premyslenim, jestli mam jet na Cat Ba s cestovkou nebo bez. Pri predstave organizovaneho zajezdu jsem radeji zvolil to bez. Puvodne jsem myslel, ze zustanu jeste v Hanoji, ale zitra je pondeli a muzea jsou bohuzel zavreny. Tak bud az se budu vracet z Cat Ba nebo nekdy jindy. Zatim u Vietnamu predpokladam, ze to bude spis to jindy, nez nikdy...

Vecere az v pul desaty, driv jsem nebyl absolutne schopny vylezt z pokoje. Relax, relax relax. Ale vecere jak jinak vyborna, krevetky, pivko a smazeny lilek a pak uz jen zase relax na pokoji:)

Jinak tahle trase absolutne za to nestoji. Nic zajimaveho a vyloze na teto silnici jde hodne o kejhak. Kdybych vedel, do ceho pojedu, tak zvolim navrat nocnim vlakem i s moto z Lao Cai (celkem to vyjde na 500VND)

Take jsem udelal na Facebooku velky objev, a to ze si me ZTP vyhodila ze svych pratel na Facebooku, o jo joj, skoro mi bylo do breku jak se mi "pomstila" za ten popis rozchodu na blogu:) Tedy predpokladam, ze si to precetla, jinak by k tomu asi nedoslo:) Timto se podle me stava prvni clovekem na svete, ktery si me vyhodil. Blbe je, ze nebudu moct sledovat "status update" a popripade tak mit noznost se ji vyhnout:) Nasledne jsem take zjistil, ze dokonce byla tak dusledna, ze si vyhodila i me pratele, ktere znala diky me:) Bravo veskeremu perfekcionismu! Tak pokud se nepotkama nekde na ceste, timto psani o ZTP konci:) By me zajimalo, jestli existuje neco jako Facebooku naruby. Ze by si clovek delal takovy seznam nepratel a komunikoval s nima:)

 3 veprici se vezou

:)

 

Autor: Jan Kubanek | pátek 11.9.2009 10:59 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1710x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(