Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

4/8/2009 SZ Vietnam: Sapa a jeji okoli

Rano jsem vstaval relativne brzo, asi v osm. Kazdopadne uz asi v pul osmy tuky tuk, neslo se mi moje vyprane pradlo. No tak jsem na to zase nespechal:) Na snidani jsem si chtel zajet do pekarny, co jsem tu vcera objevil. Maji tu asi dve pobocky, tak ze pojedu do te vetsi. Mam na ty setkani tady opravdu zadelano...

Nejdriv jsem na ulici potkal Hmongku Ha, neco na me vyhrkla, ze musi odjet sklizet ryzi nebo co, takze nase vecerni setkani neplati....navrhnul jsem ji, ze ji do jeji veznice odpoledne svezu, stejne jsem tam chtel jet. Ale bylo to pro ni moc brzo, tak to zamitla. No tak jedu do te pekarny, a koho tam nepotkam, Tim se svoji zenou a Spanelaci, kteri zrovna stoji pred pekarnou a chystaji se zrovna vejit. Tak jsem posnidal s nima a pokecali jsme s Timem zase trosku cesky. Tedy ta jeho cestina je takova dost polska, ale rozumim mu asi lip nez Polakovi. Spanelaci dneska odjizdeji, tak s nima uz se asi nepotkam. Jeste maji namireno do Kambodzi, ale budou tam asi o 14 dni driv nez ja.

V pekarne jsem si dal neuveritelne dobry jablecny kolac a horkou cokoladu. Dortik fakt super, nevim z jakych to bylo jablek, ale chutnaly jako jablka, takze tusim, ze zitra to bude znova:)

Pak jsme se rozloucili, Tim jede jeste v sobotu do Bac Ha a vraci se tim nocnim nedelnim vlakem do Hanoje...V Bac Ha se kona pry kazdou nedeli nejaky neuveritelny trh, kde se prodavaji navic i hospodarsky zvirata. Ze bych si koupil buvola a zacal tu novou karieru?

Po snidani jsem se vydal smerem na Lao Chai, ta cesta, kterou jsem do Sapy pred par dny v noci prijel. Az tedka jsem videl, jaky to byl docela kus cesty a v jakem stavu na par usecich byla. Zastavil jsem se u Stribrneho vodopadu (vstupny 5VND). No vcelku pekny, aspon to nebyla takova masovoda jako v Cine.

Stribrny vodopad:

Taky jsem si vsimnul, ze Vietnamci jsou tak sikovny, ze u tech nejlepsich vyhledu vzdycky postavi nejaky elektricky vedeni....:(

 Po prohlidce jsem prejel sedlo a jel dolu do udoli. Nedojel jsem daleko, protoze zase na silnici odklizeli nejaky sutry. No cekal jsem tam asi 20min, pak jsem to vzdal a otocil to nazpatek. Nejhezci vyhled do soutesky Tram Tom je stejne asi uplne nahore a par zatacek pod sedlem. Bohuzel viditelnost nebyla nic moc:(

Cesta do Sapy smer z Lao Chai:

a jeste kousek:

Vratil jsem se kousicek za sedlo, kde je vstup do hor, zaparkoval moto, prilbu hodil reminkem na riditka a vyrazil jsem do kopce k nejakemu altanku na vyhlidku. Cekal jsem, ze tam bude pekny vyhled, ale viditelnost zase nic moc. Cestou dolu jsem potkal nejaky dve holky, co se predtim dole nejak dohadovali s Vietnamcema od spravy parku. Jsem se jich ptal, jako co je za pb, ze prej zacalovali 80VND za mototaxi sem nahoru a chteli to sejit udolim dolu do nejake vesnicky, ale pry ze si musi vzit pruvodce za dalsich 30USD. To se jim nechtelo, ani se nedivim. No ja jsem se na muj Fansipan ani uz neptal, trosku me to mrzi, protoze jsem si tuhle horu vyslapnout chtel. Me odradily ty finance a jednak pocasi, na Fansipanu se zase tocily mraky.

Z holek se vyklubaly dve Nemky, tak jsme docela pokecali o Evrope. Taky jsme zjistili, ze prijely taktez z Taiwanu, kde byly na 5 tydnu na nejakym setkani studentu mediciny. Nahoru uz nedosly, muj sarm a asi pet dni neprane motopradlo je presvedcilo na to, aby se mnou sli na Vodopad lasky. No teda nabidnul jsem jim, ze je hodim dolu zpatky do Sapy, kam je to prakticky jen z kopce dolu, tak tech par mililitru benzinu navic snad utahnu...(Taky jsem se bal, abych tam nahodou nepotkal ZTP, ale podle statusu z Facebooku byla pravdepodobnost minimalni. Mela totiz dneska v planu jet a snad i prespat u nejakych mimosapackych kmenu:)) Vodopad docela pekny, mel jsem s sebou plavky, tak jsem tam na chvili hupsnul. Voda dost ledova ledova, asi jako city ZTP ke mne:)))) Kazdopadne na kraji to tam dost klouzalo, takze jsem zajel do nejaky nepekne Anglicanky. No ale krasne jsem se ozvezil.

Vodopad lasky:

Dosli jsme s Nemkama k motorce, bohuzel cestou zaclo prset. Nejaky moc hodny Vietnamec mi postavil helmu na sedlo tak, aby do ni neprselo. On to nevi, ale takovyhle veci a ciny me vzdycky potesi, protoze to by se v Evrope nestalo. Tak diky!

Vzal jsem Nemky a ve trech to opatrne sjeli asi 10 nebo 15 km z5 do Sapy. Nekteri vesnicane na nas zirali jak kapri, zrejme tu turisti ve trech na jedne motorce nejezdi, tak jsme vypadali asi dost kuriozne. Kazdopadne myslim, ze se jim to dost libilo, protoze se na nas usmivali a mavali. Jsem jim teda rekl, ze chci mene nez ten jejich mototaxikar. Holky nastesti nepochytily tajwansky ne-smysl pro humor a zasmaly se. Me pozvaly na pivko, tak jsme jeste pokecali, pry odjizdi dnes ze Sapy, ale z Vietnamu skoro stejne jako ja, tak se treba jeste nekde potkame. Pri rozlouceni jsem nestastne kopnul do toho pidistolecku u kteryho jsme sedeli a pani rozbil jednu sklenicku. Se tomu smala, chtel jsem ji to samozrejme zacvakat, ale mavla nad tim rukou.

Mel jsem hlad, chtel jsem neco jit pojist. Na ulici jsem zase potkal Ha, tak jsem zasel s ni na jidlo. Dal jsem si znovu tu lahudkovou dynovou polevku. Stejne dobra jako vcera:)

No a pak uz jsem se jel podivat do Lao Chai (jizne do Sapy). Musel jsem byt ostrazity, abych se tu nahodou s nekym nepotkal:) Mapka sice ukazuje, ze cesty mezi jednotlivyma vesnicema v udoli jsou prujezdny, ale zrovna tu, kterou jsem jel ja, tak nebyla:( Musel jsem se vratit a jet znovu po horni hlavni cxeste. Jeste nez jsem tam vyjel, dal jsem si u jedny Hmongky pivko. Me sice otravovaly nejaky stareny, ale pak prestaly a bavily jsme se tak normalne. Mam dojem, ze i ony jsou proste jen tak rady, ze si obcas muzou s nekym cizim pokecat, postezovat si atp. Jen clovek musi prezit ten uvodni nabidkovy napor.

Cesta do Lai Chai:

Dopil jsem moji tretinku a vyrazil jsem po tankodromove ceste na hlavni. Mam dojem, ze moje motorka pri stoupanich vic papa, takze se moje zasoby energie smrskly na ubohe 2 carecky. No dojel jsem jeste do vesnice Ban Den a do Ban HO. Nakonec jsem horke prameny, ke kterym jsem chtel dojet, musel odlozit. K vesnicce bych musel sjet dost hluboko do udoli po ne zrovna dobre ceste. Uz nebylo tolik casu a navic uz mi svitily jen ty dve carecky na benzin.Tak jsem se jen tak pokochal vyhledem a vratil se do Sapy.

Vecer uz jsem jen zasel na vecu (super jarni zavitky) a do Hmong Sisters Bar na jedno pivko a na dlouhou dobu na net. Ha tam bohuzel nebyla, asi uz seka tu ryzi:)

Autor: Jan Kubanek | úterý 8.9.2009 12:55 | karma článku: 15,78 | přečteno: 1191x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(