Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

4/10/2009: Thajsko -> Malajsie: Penang

Ranni let mame uz v 745, takze tomu bohuzel musime prizpusobit nase vstavani. Budicek v 520, rychle balime, calujeme hotel za 460B. Nikdo z nas uz nema bahtovou hotovost, tak po tom, co neuspesne zkusime 3 bankomaty v okoli jedem tagem na letiste, ze tam v nejhorsim vymenime v nejake smenarne. Taxikar umi anglicky asi jenom cisla a slovo "airport", ale na nasi domluvu to staci. Drozka za 230B, cesta zabrala asi 35 min, nejvyssi rychlost asi 140 a klickovani mezi autama, proste bangkokska klasika.

 Na letisti uz nastesti bankomaty funguji, tak nas EL zachranuje. Letadlo prekvapive leti uz v 725, tak to mame tak tak. Az zpetne jsem zjistil, ze jsem se spatne podival a ten cas 745 si nejak v hlave zafixoval jako cas odletu (asi to vcerejsi stresove vzruseni). Jsme meli kliku, protoze jsem tam vazne byli tech pozadovanych minimalnich 40min pred odletem, kdy se check-in zavira. Kdybych musel platit dalsi letadlo, asi bych se uz po tom, co jsem zazil vcera, nervove slozil:)

Fronta samozrejme na kontrolu je dlouha, tak predbihame jak se da, az nakonec skoncime u prepazky pro nemohouci, tehotne, deti a stare. Presne nas pripad.

Letadlo vcelku dost poloprazdny, delam si srovnavaci fotku na hajzliku. Asijska dieta cca 6kg dolu je mirne videt, musim se vic snazit jist, tucny a ladovat do sebe jednu sladkou limcu za druhou. Doufam, ze je v Malajsii mekac, ten me snad znovu zachrani:)))

No jen jsem zapomnel, ze jsem se vyfotil bez cepice. Tak priste uz to snad zmaknu na 1*:)

Let probiha naprosto standardne, az na to, ze kdyz jsem si cestou z foceni sednul o ulicku dal, letuska me pod natlakem presadila na puvodni sedadlo. Ze pry bych potreboval na sedadla u nouzoveho vychodu skoleni.

Runwaj zacina skoro hned u more, aspon jedno z takovych netradicnich pristani. V Penangu je krasne po desti, tak snad dneska uz prset nebude. EL nas zase zachranuje, vybira prachy, me zatim na ucet u Mbank prachy nedosly a CSOB vydridusskym poplatkem za vyber v zahranici se mi sponzorovat nechce.

Do hlavniho mesta Penangu Georgetownu jedeme busem, ktery by mel snad stat 1RM (5CZK), ale ridic po nas nic nechce, takze nakonec jedem zadarmiko. LP meritko tu zase neodpovida, protoze podle meritka v LP ma ostrov na vysku snad jen 8km:) No klasika...

V Georgetownu se rychle zorientujeme a vyskakujeme z autobusu tam, kde vyskakuji skoro vsichni, to musi byt centrum. Nastesti jo, nachazime ulicku Love lane, kde by mely byt hotely pro cestovatelske socky, jako jsme my.

V prvnim hotelu, ktery vede nejaky od pohledu Filipinec, chce sice jen 25RM, ale je to opravdu spis takovy smajchlkabinet nez pokoj, ale tu jednu noc bysme to snad v nejhorsim prezili. Nicmene je potreba provest pruzkum, takze prochazim ostatni hotely, co tu v te ulicce jsou. Vsechny jsou naprosto priserne, uplne opravdu odporne. Sice levne, ale v tom vazne bydlet nechci, ani kdyby mi nekdo za to platil. Nemyslim si, ze bych byl po tech hotelich z Vietnamu a Kambodze, kde bylo vsechno vicemene nove nebo aspon zanovni, nejak zhyckany.

Jen jeden hotel je tam slusny, ten ovsem stal 50RM, a to uz se nam zdalo moc. Nakonec nachazime nejaky Noble hotel, ktery sice neni tedy zas moc nobl, ale za 20RM pomer cena/kvalita dost nobl je.

Na pokoji chvilku relaxujem a pak se vydame do mesta. Hned na prvnim rohu je nejaka lokalnima Indama narvana restaurace Asia Cafe, tak hned sedame. Objednavka probiha ukazovanim, protoze mistnim jidlum nerozumim. Kazdopadne jidlo fakt neuveritelne levny, kari kure a nejaky nudle tu vyjde na neuveritelny 3RM, levnejsi nez ve Vietnamu nebo Kambodzi a porce je to vic nez slusna.

Po uspokojeni nasich zaludku konecne vyrazime na prohlidku mesta. Jsem to ani nevedel, ale mesto je pry v Unesco kvuli sve kolonialni architekture. Je to tu pekne, ale zas tak nejak se to moc od ostatnich kolonialnich mest, co jsem na ceste uz videl, nelisi. Skoda jen, ze nektere budovy jsou opravdu zanedbane. Ty opravene jsou krasne a kdyby takhle vypadalo cele mesto, asi by byl dojem z mesta daleko pozitivnejsi. Prichazime do ctvrti Little India, skutecne tu jsou skoro jen Indove. Nedele je zrejme jejich nakupni den, protoze ulice jich tu jsou plne. Vsechny Indky maji na cele takvou tu tecku, no zajimavy, jsem myslel, ze to maji jen v Indii. No musim se do Indie nekdy vydat, abych to tam videl:)

Indove v Malajsii:

Little India:

Pak dochazime k mori, kde po narocnem dni relaxujeme na Gergetownskem Maleconu a pozorujeme mistni rybare, jak chytaji ryby. Zadne za tu hodku, co tam sedime, nechyti. No snad to berou jen sportovne, nikoliv zivobytne jako v Kambodzi ci Vietnamu:)

Gerogetownsky Malecon:

Dava se se mnou do reci nejaky zrejme lokalec (ani Cinan, ani Ind, takovy snedy megamix). Docela tak pokecame o Penangu, vcera tu pry vlny strikaly az na ulici, kvuli nejakemu zemetreseni na Sumatre. No tak snad nebude zadna tsunami, tady je to dost placka. Pokec vcelku dobry, celou dobu jsem paranoidne cekal, kdy mi bude nabizet nejake sluzby, ale nic, jsem opravdu prijemne prekvapen, ze si fakt chtel jenom tak pokecat:)

Prochazime kolem mistniho majaku, ktery je bohuzel zavereny, dale kolem mistni mesity nez dojdeme do obchodaku. Shanim baterku do fotaku, prvni indicky vykuk mi nabizi origos za 130RM a neorigos za 85RM. To je docela dobra cena, na to ze na ceskym netu stoji origos 2x tolik. A tohle je jeste cena, ktera je nastavena ke smlouvani:) No nicmene musim provest pruzkum i v jinych obchudcich. Nakonec v jednom usmlouvam origos baterku za 85RM. No jestli je to origos nebo china origos, se asi nedovim. Mam spis dojem, ze jsem si koupil takovou poloorigos. Vsechno je Olympus, puvodni originalni je z Japonska, kdezto tady ta originalni je skutecne z Ciny:) Tak uvidim, jestli dalsi prachy nevyletly kominem:)

Po tom prochazime cinskou ctvrti, kde je totalne mrtvo, vsechny obchody zavrene, zrejme mistni Cinaci uz ztratili neco ze sve pracovitosti a obchodniho smyslu a vice se prizpusobili relaxu, ktery v Malajsii asi panuje. V Cine jely vsechno obchody nedele nenedele. Projdeme kolem luxusniho hotelu E&O a v jedne blizke kavarne na pesi zone sedame a pozorujeme nudu okolo. Je nedele a chcipnul tu pes, kdyby aspon to. Jen obcas tu projde nejaky turista. Je okolo ctvrte a toto byla jedina otevrena kavarna. Asi za dvacet min vyndaji sve zidlicky dalsi kavarnici. No kazdopadne je zajimave pozorovat, jak to, ze uz v kavarne nekdo sedi pritahuje ostatni. Asi za pul hodky si sednou dalsi turisti, pak dalsi a dalsi. Nase kavarna je skoro plna, kdezto ty ostatni, jsou prazdne bez turistu:) Zajimavy, ale asi normalni efekt:)

Georgetown:

Sedime a pozorujeme nez padne tma, pak se vydame do blizkeho venkovniho "food courtu" na veceri a davam si super chutneho lososa za 10RM, k tomu limetkovy dzus za 1.4RM. Jidlo je tu vazne levne:) Bohuzel dost velka katastrofa je, ze uz tu neni levne pivo. Ve "foodcourtu" stoji jedna plechovka 7RM, coz mi prijde vcelku dost. Zajimalo by me, jestli by se v pripade levnejsiho piva/alkoholu Malajsie stala pro Evropany vice vyhledavanou destinaci.

A jaj jaj, uz me muslimove terorizuji drahym pivkem:(

Nejvice nas ovsem ve food courtu zaujala pobocka meho "zachrance". Tentokrat tu prodavali docela dobre wafle:)

Po veceri delame akci "kolik stoji pivo v samosce" a bohuzel zjistujeme, ze je to stejny jako v restauraci, skoro prekvapive jeste drazsi:( Tak to je spatne zjisteni. Probihame takovy neco jako "supermarket". V kramu prodavaji Indove, nakupujici jsou taky Indove az snad na jednu dve Cinanky, ktere jsem videl. Zajimavy je, jak se ty dva narody tady vubec nemichaji mezi sebou, skoro az jako takovy rasisticky, tohle je indicky kram, tohle je cinsky kramek, indove nakupuji u Indu, Cinane u Cinanu atp. Chapu, ze v indicke restauraci bude asi vic Indu a ze v cinske bude vic Cinanu, ale tohle je normalni obchod, tak se mi to zda trosku prehnany. No budu to muset nejak vyzjistit, jak to mezi nima je.

Nejvice me ovsem v supermarketu pobavil textik k univerzalnimu dalkovemu ovladaci na klimatizace a zneni v textu, ze tlacitka na dalkovem ovladaci nepridavaji funkci na klimatizacni jednotce samotne. Ze by to Malajci dotahli stejne daleko, jako americane se svymi texty jako "nesuste kocky v mikrovlnce":)

Jdeme na hotel a relaxovat. Kupuju si za 3RM pripojeni na net, prekvapive snad jedna z nejrychlejsich wifi, co jsem kdy na ceste mel:) EL predstira, ze umi cist se zavrenyma ocima a MH se nijak zvlastne neprojevuje, tak skoro nemam nic, co bych o ni dneska mohl napsat. Zkouknu zpravy z ceske zabomysi politiky, dulezite info z bulvaru a jdu taky spat.

Autor: Jan Kubanek | neděle 11.10.2009 17:22 | karma článku: 12,95 | přečteno: 986x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Počáteční nadšení pominulo. Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

Navrácení dětí a mír se zapojením všech stran, vyzvali lídři na závěr summitu

16. června 2024  14:45,  aktualizováno  15:35

Sledujeme online Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí...

ANALÝZA: EU už ví, jak na migraci. Bude platit flexibilní mechanismus solidarity

16. června 2024

Premium Země evropské sedmadvacítky mají před sebou dlouho diskutovanou dohodu o migraci. A Brusel nyní...

Vykoupit se ze zločinu? Absurdní, reaguje Rychetský na ministra Blažka

16. června 2024  14:40

Bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nesouhlasí s tím, aby soudy primárně ukládaly...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(