Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

3/8/2009 SZ Vietnam: Sapa a okoli: Cerveni Hmongove

Dneska jsem vstal asi na pul devatou, v noci konecne krasne chladno bez hucici klimatizace nebo rotacniho sekacku nad hlavou. Vydal jsem jak jinak nez na moto. Aby mi na tech 200 metrech do centra nedosel benzin, radsi jsem jel nejdriv natankovat plnou nadrz.

 Na hlavnim namesti jsem potkal amika Tima s jeho zenou Japonkou, tusim ze Jane, nebo tak nejak. Jsme pokecali, pry se vraci v nedeli nocnim vlakem do Hanoje. No taky o tom premyslim, setrvat dele tady nez nekde na hlavni ceste mezi Sapou a Hanoji. Poslat motorku vlakem pry nevyjde ani moc draho, tak se uvidi. Zitra si to zjistim.

Dopoledne jsem si probehnul mesto a v info stredisku zakoupil mapicku za 20VND, abych se snadneji orientoval v Sape a jejim okoli. Na jedne strane je i mapka SZ Vietnamu a vypada to, ze tahle je konecne takova, ktera odpovida skutecnemu stavu.

S mapkou jsem se vydal (tentokrat bez moto) na blizsky kopec s vysilacem, odkud by mel byt pry dle LP na mesto pekny rozhled. Uz bylo docela vedro tak ze me zase teklo jak ze sefa Strany zelenych po volebnim debaklu. Vyhled je vcelku pekny, skoda jen ze nad nevyssi horou Vietnamu, Fansipanem, jsou mraky, takze vrchol neni videt.

Rozhledy:

Na vyhlidce nejaci manici natirali zabradli (nastesti proto, aby se natrelo, ne proto, aby se natiralo). To ze se natira jsem bohuzel zjistil az po tom, co jsem se chytnul a chtel jsem se pokochat vyhledem do okoli...zrejme ve Vietnamu nemaji na stare noviny:( Po tom co jsem se ocistil jsem sesel dolu a prochazel jsem se po Sape.

Po meste se pohybovalo snad nekolik stovek domorodkyn (nebo ze bych potkaval stale ty same?), nejvice asi z kmene cernych a cervenych Hmongu a Dzou a jestli tam byly nejake jine, tak to moc nepoznam. Vetsinou se lisi podle tradicniho obleceni, ktere ma kazdy kmen trosku jiny a zaroven se mi zda, ze i zjevem vypadaji malinko jinak. No kazdopadne vetsina jich je bohuzel docela otravnych, ale vzdycky se mi nastesti podarilo uniknout nakupu odmitavym usmevem.

Protoze uz jsem dost dlouho nejel na moto a tak aby nezlenivela, zajel jsem se podivat do vesnice Ta Phin, ktera je asi 10 km severne od Sapy. Do vesnice turisti plati 15VND vstupny, turisti v prevleku domorodcu maji asi vstup zdarma:)

Cesta do Ta Phinu:

Motorku jsem odhodil hned na zacatku vesnice, protoze jsem si to chtel projit pesky a ne to jen tak profrcet. Hned po prichodu se na me nalepily nejaky babky, no tak jsem s nima kecal a dozvedel jsem se docela dost veci, ale vzdycky se to nejak muselo stocit na to, abych od nich neco koupil, coz jsem vzdycky s usmevem odmitl. Funguje to. V zime tu pry maji i snih, vetsina muzu kouri opium, zeny nekouri, vetsinou se dozivaji tak 65 let, pracuji na poli a nebo si privydelavaji prave prodejem suvenyru, deti maji uz i v 17 ale snad vetsinou pozdeji, momentalne vetsinou 2-3, ale drive pry klidne i 8. Taky si me postezovaly, ze mlady je moc ve stari nepodporuji, jako podporovaly ony sve rodice. No asi celosvetovy trend... Bylo toho hodne, ale uz si toho moc nepamatuju. Jeste jsem dosel k jeskynim, ale moc daleko jsem dovnitr nesel, protoze to vypadalo moc strasidelne a jsem se bal, haha.

Pak jsem vzal moto a chtel jsem jet do jine vesnice, ale silnice se jim tu moc nepovedla. Prestoze nektery motorky tam asi projely, nechtel jsem to riskovat a tak jsem to obratil a jel z5 do Sapy na jidlo.

Nepovedena silnice:


Nasel nejakou levne vypadajici restauraci, dal si dynovou polevku a nejake smazene nudle a kolu. Dynova polevka byla naprosto fantasticka, to fakt byla dost mnamka. Krasne husta. Myslim ze to predci i moji oblibenou kvetakovou. Dynova se dostava tedy na "pole postion", kvetakovou odsunuji na 2. pozici...Misto smazenych nudli mi prinesli bohuzel nudlovou polevku s hovezim, ale nevadilo to, bylo do dobry a aspon jsem 5VND usetril:) Obed super:)

Restaurace byla na takove zvysene terase a najednou jsem v dali zahledl nejaky pruvod deti, co se ke mne blizil. Zrejme mladi pionyri pochodovali mestem a uz se asi nemuzou dockat, jen co dorostou a obdrzi knizku na placeni clenskych prispevku pro KSV. Sel jeden pionyr za druhym, nekteri velmi hrde nesli Vietnamskou vlajku nebo nejake jine transparenty. Clenove a volici KSCM by se tu rozplyvali blahem a srdicko by jim spokojebe tukalo, kdyz by vydeli tu krasu, jak se tu mladez politicky angazuje.

Pionyrsky pochod:

Kazdopadne co to mezi nima nevidim, neuveritelny, v Sape se objevilo ZTP. Jsem mel takovou kliku, ze jsem sedel asi 3 metry nad urovni silnice, takze me nemohla spatrit. Uf, tentokrat se rozklepalo srdicko me a ja si zahral na prislusnika STB, musel jsem byt desne nenapadny. Vzal jsem moji novou mapicku a tajne jsem pozoroval. Mel jsem kliku, nevsimla si me a presla moji restauraci spolu s pruvodem. Ze by se dala k pionyrum?

No asi dve minuty na to si me nasla ta holka ze vcerejska, co jsem s ni vcera na namesti kecal. No tak si prisedla a kecal jsem s ni dal. Pry dneska nic neprodala, maji to tu fakt asi tezky. Docela ji fakt nezavidim. Pry je malo turistu a ti, co prijedou, nechteji kupovat (asi jako ja, haha).

Chtel jsem jet do vesnicky Cat Cat, coz je asi 3 km od Sapy smerem na Jih. Tak kdyz ji ten kseft tak nesel, tak jestli pry nemuze jet se mnou. Tak jsem ji vzal. Vyjeli jsme, furt na nekoho pokrikovala...uf uf....Kazdopadne kdyz jsme vyjizdeli, vidim ZTP. Neuveritelna vec, nastradovala si to do stejne restaurace a sedla si uplne na stejne misto jako ja. To je neuveritelny, jak mi tu osud preje, ze jsme se nepotkali. Tomu se rika mit velkou kliku.

V Sape je takovych restauraci snad aspon 50, ale ona sla zrovna tam. Uf, to by bylo ale prekvapko, no tentokrat to bylo fakt o fous, snad to tak bude i priste. Vzal jsem Ha (to je ta domorodkyne z kmene cernych Hmongu) a udelal cestu tam a zpet aby se i Ha mohla podivat, kdo je ZTP zac (vcera jsme se o ni dost bavili) a mohli jsme na ni kout nejaky pikle.

Cat Cat:

No potom jsem ze Sapy sjeli kousicek po docela rozbity ceste, tam za 15VND zakoupil pro sebe vstup a 5 VND jsem dal za parkovani. Sesli jsme dolu, no vesnicka Cat Cat je vazne malinka a docela dost turisticka. Vetsina turistu jde asi sem, protoze je to ze Sapy nejbliz. Jenom jsme to tak rychle probehli, pro me nic noveho. Zastavili jsme se az u vodopadu, ktery byl docela maly, ale pekny. Bylo stale vedro a tak jsem se vykoupal v rece....docela krasny osvezeni, protoze voda byla nadherne chladiva.

Cestou jsme potkali nejakyho anglana, co umel trosku cesky a byl obklopen dvema Vietnamkama. No kazdopadne me dost nastval otazkou, za kolik jsem si koupil Ha. Nevim jestli myslel jako pruvodkyni nebo jako pritelkyni, ale udelal jsem, ze jsem mu nerozumel a dal jsem se s nim nebavil. S Ha je docela sranda, je to trosku cvok. S kazdym se hned dava do reci a vyklada nejaky blbosti, ktere ze sebe dokaze uplne neskutecne rychle vychrlit a vcelku zna vsechny turisty ve meste. Tvrdi o sobe, ze ji je 16, ale podle me ji je spis tak 12, nebo na to aspon vypada, ale chovani me tade spis na tech 16:)

Vodopad a cerna Hmongka Ha:

Dosli jsme zpatky k motorce a vyjeli zpatky do Sapy, kde jsem ji vyhodil u trhu. Pry jestli nechci s ni se jit naveceret, ze cely den nejedla. No tak lepsi nez jist sam a cucet pri tom po lidech nebo do LP:) Sel jsem zpatky na hotel si vzit neco tepleho na sebe. Jakmile jsem otevrel dvere, docela jsem znervoznel. Muj pokojovy bordel byl radne uklizen, pohazene obleceni srovnane do kominku...ach jo.

Pak jsem prisel na to, ze mi z pokoje zmizelo par spinavych tricek a kratasy. Jsem si nejriv myslel, ze jsem je snad nechal v Muong Lai, ale pak jsem tuhle moznost vyloucil a uvedomil si, ze oni mi asi vzali to spinave pradlo a sami od sebe ho dali vyprat. Taky ze jo. No to jsem zvedav, co za to budou chit. No chtel jsem jim rict, ze by se me tedy nejdriv meli zeptat, ale vysvetlete tohle rukama:) Jsem to vzdal a sel na namesti, kde jsem se sesel s Ha. Vzala me na nejaky trh, kam chodi jist asi jen mistnaci, protoze to tam vypadalo pro evropske oko dost zle, kazdopadne jidlo bylo ale uplne lahudkove, hlavne jejich rajcatovy salat:) Nevim, co do nej dali, ale fakt moc dobry a rajcata chutnala asi jako rajcata chutnat maji (my uz to mozna ani nezname) a ne to, co se prodava u nas na kramu.

Potreboval jsem jit na net, tak me vzala do nejakyho baru, kde bylo wifi. Jsem si dal pivko a sledoval net, zatimco ona se nastesti zabavila se svyma kamoskama, ktere me obcas prisly vyrusit:( Jsem si take uvedomil, ze vlastne skoro vsude jsou z tech kmenu jen zeny. Ve vesnici Ta Phin tedy bylo par chlapu, ale oproti zenam naprosto v mensine. 95% tech prodejcu suvenyru jsou take zeny. To by me zajimalo, co oni delaji, kdyz je clovek nikde moc nevidi...

No a protoze jsem ji vcera slibil, ze si dneska neco koupim, tak mi teda ukazala, co prodava. Nakonec jsem vzal jedno tricko a takovou tu blbost na hrani do pusy a dal ji za to po smlouvni celkem 250 VND. Bylo mi to vcelku jedno kolik, pokud to bude rozumna castka. Jsem to koupil hlavne kvuli tomu, ze to pro me ma takovy pribeh, protoze stejne tyhle etnoveci vubec nenosim. Tak takova pamatka. Jeji tata ji umrel, mama se stara o jeji 3 starsi bratry a jednoho mladsiho, ktery pry jezdi na tech tech vodnich buvolech. Jeji mama doma dela ty vyrobky, co se ona pak prodava v Sape a tim se snazi pomahat sve rodine.

Pri obchodnim jednani jsem zjistil, ze neumi ani cist ani psat. Nedokazala spocitat 221 a 25, stejne jako nedokazala napsat na kus papiru muj email:( Prijde mi dost neskutecny, ze se naucila tak dobre anglicky. Neumi sice nic napsat, ale anglictinou a jeji vyslovnosti 95% Cechu hrave predci. To ze umi dobre AJ ji rikal i ten Anglan z vesnicky Cat Cat, takze to neni jen nejaky muj cesky nazor. K memu prekvapeni ma mobil, ktery vyuziva jen na telefonovani, protoze sms psat neumi. Me poprosila abych ji pomohl nekomu odepsat:) No tak tohle je pribeh hmongy Ha a ja ji docela dost verim, protoze mi prislo, ze tahlete je jednoznacne uprimna:). Bohuzel takovych deti a podobnych pribehu jsou v Sape a jejim okoli asi stovky nebo tisice:(

Autor: Jan Kubanek | pondělí 7.9.2009 18:57 | karma článku: 14,71 | přečteno: 1134x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange je volný. U amerického soudy přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Vláda schvaluje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53

Zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schvaluje ve středu vláda. Zatímco u České...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(