Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

27/11/2009 Australie: Rainbow beach - > Noosa heads

Nakonec i ja jsem se nechal zlakat tou super nabidkou na krmeni delfinu a za dvacet dolaru jsem se k tomu upsal. Bohuzel delfini zrejme nejsou zadny vyspavaci a tak ranni krmeni zacina uz v osm hodin. Od hostelu me nabira dodavka presne v sedm a jeste s jednou ucastnici delfinoveho zajezdu nas dovazi k pristavisti Tin Can Bay.

 Tam naskakujeme jeste s dalsima pasazerama na lod. Puvodne jsem si myslel, ze delfiny budeme krmit primo z lodi a ze je z lodi taky uvidime. Ale omyl, krmeni delfinu probiha v nejakym centru na zachranu delfinu asi 45 min jizdy od naseho pristaviste. Krome ranniho klidu je cesta docela nezajimava. Jedine, co cestou vidime je zelva, ktere sa vynorila jako periskop a kdyz nas spatrila, asi si rekla, aha uz ty blbci zase jedou a rychle nam zdrhla zpatky pod hladiny, takze z zelvicky nebylo nic. Cestu tedy aspon zachranoval nejaky ptat, ktereho se podarilo nalakat na nejaky suchy rohlik. No docela pekny.

Dojizdime k tomu zachranemu centru, kde uz ale stoji dalsi turiste. Ono se sem da dojet autem a asi je to i lepsi varianta. Na krmeni uz tu stoji fronta jako u Stalina na Letne, lidi se tlaci, kdo bude krmit driv. Zatim neni tedy krmit cim. Puvodne jsem myslel, ze jidlo pro delfiny mame uz v cene, ale chteji po nas 2 dolary, mam jen ale bankovky a tak vysoce nenapadne a la Mr. Bean vhazuji do kasicky jen dolar. Snad kvuli memu chybejicimu dolaru zadny delfin, ani zamestnanec toho mistniho delfinarskeho centra neumre:)

Fronta na vykrm:

Podavam panu Delfinovi moji rybicku na kterou si spokojene smslne. Jinak je videt, ze delfini to tu maji docela dobre nacviceni. Kdyz jsme byli vyzvani k nakupu rybicek, delfini uz netrpelive skoro malem vyjeli na breh a kdyz vydeli, ze uz zadna rybicka nebude, moc dlouho se nezdrzeli a rychle odplavali neznamo kam. Z cele delfinarske vypravy jsme tedy vydeli jen dva delfiny, coz me tedy moc neuspokojilo. Jsem se tesil, jak budou skakat vedle lodi, ale tohle je asi jenom v televizi v prirodovedeckych filemech, nikoliv v turisticke realite:( Kazdy za 10 dolacu, trosku vyhozene prachy, ale co, aspon jsem je videl, i kdyz bohuzel ne v "prirode", coz by mi bylo daleko milejsi. Navic oba dva delfini uz byli postarsiho data narozeni. Ne ze by to nejak vadilo, ale kazdy se asi podiva radsi na nejake to mladsi masicko:)

Situaci s delfinama mi tu nastesti zachranoval mistni obr pelikan, ktery se dozadoval take nejake te rybky. Bohuzel nikdo se nad nim neslitoval a zadnou mu nekoupil. Pelikan ale nebyl zadna svine a docela hezky mi zapozoval. Jeho velke oci a obrovsky zobak se mi vazne libil, skoro vic jak ty dva dedci ve vode.

Cestou nazpatek uz jenom potkavame toho sameho ptaka. Bohuzel si nasel rybku, takze suchy rohlik uz je asi trosku slaba lakacka, takze se cesta obejde bez nej. Jsem vyhozen v pul desaty na hostelu, rychle se balim a padim na zastavku Greyhoundu, kde me v deset nebira na cesto do letoviska Noosa Heads.

Cestou nic moc, sedim vedle nejaky holandanky, ktera si ale nastesti radsi posloucha ajpoda. Jsem po tom vsem brzkym vstavani dosti unaveny a nemam naladu na nejaky seznamovani. Navic uz mi to seznamovani na par dni taky trosku leze na nervy, stale to samy, kdo kam jede, kdo kde byl atp...vetsinou se to bohuzel na jinou konverzaci uz nestihne rozvinout, coz mi trosku negativne pusobi na moznost vyhry steaku nad EL.

Dojizdime s asi dvacetiminutovym zpozdenim do Noosa Heads kvuli nejake zacpe z duvodu opravy mistniho mostiku a stahnuti cesty do jednoho pruhu. Na nadrazi naskakuji ihned do pripraven dodavky do ecokempu Gagaju a vyrazime.Ecokemp Gagaju je asi 25 min jizdy od Noosa heads. Puvodne jsem chtel spat samozrejme v Noosa, ale vsechny mistni hostely pri vcerejsim pokusu o rezervovani hlasily maximalni obsazenost. No neva, treba to nebude tak zly a doufam, ze se odtamtud bude clovek moc vydat do Noosa treba nejakym primestskym autobusem. Jedeme jedeme a sleduji zastavky autobusu. Pohuzel po asi 15 min jizdy asi mijime posledni, ouha, ono je to opravdu v uplnym prdelakove...ach jo, co ja tady budu delat, fakt nevim. Ostatni sem jezdi na padlovacku po rece Noosa, ale to nebude muj pripad, ja tu potrebuji jen 2 noci prespat.

No krome toho, ze dopravni spojeni do Noosy tu nemaji a jsem odkazan je na hostelovou dopravu, tak to tak hrozny neni. Aspon se mi snad podari nejak vyrelaxovat. Je tu vazne klidek, zadny mestky hluk.

Seznamuji se s dvema Anglanama, jeden teda vlastne Skotak stavitel odnekud z vychodniho Skotska, druhy odnekdu z Walesu. Kecame v nasem stanu a pak jdeme na prochazku mistnim lesikam za ucelem pozorovani klokanu. Jediny zvire, nepocitam-li tedy hmyz a zabu, je ovsem na aute se opalujici kocka. No nic moc. Vecer uz me jenom vyleka nejaky dravec, co zere nekyho raka a snazi se ho rozmlatit o plutek u hajzliku.

Pri veceri jsem tu narazil na dve Spanelky, Saru a nevim jak. Jsou to docela frajerky, jedna umi anglicky trosku, druha vubec, typicky Spanelky. Sara vypada asi jako ta nejprisnejsi ucitelka spanelstiny na svete, brejle velky jak cely oblicej:) Jsou to dve segry, tak druha se nejak moc nevyjadruje. Kupodivu ale zjistuji, ze ten rok spanelstini v mem unavenem mozku i neco zanechal a takovou tu beznou konverzaci k memu velkemu prekvapeni zvladam. Kdyz to nejde, pomaha franina, protoze Sara pracuje jako masazistka v Parizi. Jsou tady z toho docela zdeseni, jsou na dovolene, poprve v kempu a poprve v zivote by meli jet na kanoi. No nevypadaji jako zadny slecinky, ale predpokladam, ze ve Spanelsku se kempovani a jizda na kanoii moc nevykonava. Zitra to pry tady zabali a pojedou z5 do Noosa a pokusi se tam nejit nejake ubytovani.

Me to tu prijde docela fajnovy, takova klidna alternativa ke vsem tem hostelum, co jsem zatim byl. Asi do jedenacti kecam se Sarou a pak rychle spat....Jinak je opravdu zajimavy, jak v nekterych hostelech se stridaji dominance jednotlivych evropskych narodu. Zatimco v Agnes Water a na Rainbow beach to byli jednoznacne Holandani, tady vetsinu osazenstva tvori Nemci. Anglani a Holandani jsou vsudy pritomni. Je divny, ze treba tady neni ani jeden prislusnik od zabozroutu. Ti se zatim jak to vypada, vyskytuji prevazne ve velkych mestech.

Autor: Jan Kubanek | středa 2.12.2009 12:14 | karma článku: 15,31 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(