Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

24/7/2009 Panzihua - Lijiang: 200km, 9h v buse

Krasne rano spim, budi me az buseni vagonove provudci do meho lehatka. Chce vratit kartu (vydavana na listek, asi aby pruvodci vedela, kam se jede) a tim me upozornit, ze se blizime. Takze asi v pul osmy se ocitame na nadrazi v Panzihue. Jestli se u nas rika dlouhy jako Lovosice, tak v Cine rikaji jako v Panzihue. Uz nevim, kolik tohle zapomenty mesto ma obyvatel, ale prejet z vlakace na autobusak bylo 25km. Mesto je rozprostreno podel, pro Cecha naprosto nevyzname, reky (asi Cinske Labe)...

Vystupujem tedy v Panzihue a volime cestu do Lijiangu. Taxikari se o nas perou jako kaprici v Chengdu o potravu. Jeden si nas ulovil, ktery umel aspon dobre anglicky. Predem si zjistujeme cenu, rika ze pojede podle taxametru, to ale vime, v Cine jezdi vsichni podle taxametru. Zadny taxikar tu neokrada jako v Praze. No melo by to pry stat tak 47Y. No nic jineho nam nezbyva, tak frcime.
Taxikar to fakt kali o 106, nechapu proc. Cestou se dozvidame, ze jeho VW Santana (cinska verze hranateho VW passat ala 80leta po faceliftu) bude za mesic vymenene, ze ho uz ma osm let. Asi ho uz muze tedy oddelat. Kazdopadne doufam, ze neoddela nas. Sedim ve predu a klepu se strachy.

No ale snad vi co dela, cestou malem smetemem dve babky se smetakama (asi nemaj na metaci auto) a na kazdym radaru zpomalime na maximalni rychlost. Ridic do toho jeste telefonuje, takze je o strach vskutku postarano. Jede se brzda plyn a razeni je sice v tomto aute dlouhe, ale u naseho ridice rychle. Asi aby se nespotil a nesmykal se mu volant, tak ridici v cine pouzivaji bile rukavice, stejne jako ten nas. Tento tedy s nami jako v rukavickach opravdu nejel.

Dojizdime asi za 30 min na autobusak a tam zjistujeme, kam telefonoval. Nejaka jeho znama nam koupila jizdenku do Lijiangu za 80Y (coz je normalni cena) a my tak hned preskakujem do busu. No to je ale sluzba! Ridic za jizdu dostava 4-, ale za sluzby okolo 1*. Autobus po instrukcich z ust ridice hned odjizdi. Ukazoval na obrazek zakaz koureni, na kose a na okynka. No tak jsem si myslel, ze se tu nebude kourit, ze se tu budou odpadky hazet jen do kose a ne z okenka. Jeste tedy Cinsky moc neumim, protoze ani jedno z toho, nebyla pravda, jak se pozdeji ukazalo.

Cesta hned ze zacatku je dost hrozna, sama dira nebo spise jama a k tomu dost chcije a chcije. Ridic nastesti jede docela rozume, jen na jedne ceste mimo asfaltku nadskakuju jako po sednuti na vosu...
Ridic busu tu nastesti nema DVD karaoke, ale pousti jen nejaky popik. No ze zacatku se mi to i libi, hlavne kdyz je ta pisnicka tak romanticka a o lasce a nas busik projizdi kolem mega hnusny tovarny na nevim na co....tomu se rika idilka po cinsku. No jeste vydrzim nejaky cinsky docela solidni jazzik, ale pak uz jede cinsky techno, coz je cas na spunty. Ty bohuzel moc nezabiraji a tak reprak nade mnou prelepuju lepenkou, ktereou jsem si puvodne vzal na prelepeni klimy. Taky moc nezabira:(
No jizda je tedy ukrutna, cesta hrozna, jede se nahoro a dolu, prevyseni 1 nebo dva kilaky neni problem. Sedam si radsi do ulicky, abych nemusel koukat na tu propast dolu. Na silnici jsou spadly sutry, ktery by nas autobus zamackly az po asfalt. Cestovni rychlost je tak mezi 20-30km/h. Asi v jednu zastavujeme na jidlo, vyhled je tu pekny, davame jidlo co ostatni. Zachod zase navonen cpavkem, se mi tam tedy nechtelo a navic tam uz jeden Cinan klecel u tri der vedle sebe, tak jsem sel radsi za baracek:)

Vyhled z restaurace:

Po obede nejak zahadne cesta vede po rovince, takze si delame rekord, ze jedem asi 20 minut tak padesatkou. Aby to bylo pro ridice zabavnejsi kdyz nemusi tolik tocit volantem, vyklada nejaky historky do mikrofonu. No mozna taky prodava nejaky hrnce, fakt nevim. Obcas ale slysim "hello" a "where are you from". Tak nevim jestli to bylo na nas nebo historka o dvou cizincich, kazdopadne radsi bych byl, kdyby nebavil cestujici jeho forkama ale radsi se venoval rizeni. No do Lijiangu dojizdime po jizde strachu, kdy na nas neco spadne, kdy nas skosi protijedouci nakladak nebo kdy se s nama silnice utrhne, po 9 hodinach jizdy. Prekonava to i trasu v Laosu Luang Prabang - Vientiane. Tady to bylo tusim taky asi 200km, ale jeli jsme to "jen" 6 hodin. No na obranu Cinanu musim rict, ze tady v tom autobuse se nikdo nepoblil, coz jsem samozrejme uvital.

Jinak co se tyce cesty, tak je opravdu hrozna a strachuplna. Cesta je uzka, provoz neni husty ale je, propasti hned vedle silnice jsou i klidne kilometrove. Na druhou stranu je vsechno naprosto neuveritelne krasne zelene, policko kukurice se strida s polickem ryze. Zajimave je, ze domy maji novou fasadu, ze by i sem dorazily dotace z EU?

Fotky z cesty mam jen preskelnatky a zajizdy:(

Vyhled z busu, nikoliv z letadla:)

V Lijiangu vystupujeme kousek od stareho mesta a jdeme peso do centra. Je to tu supermega turisticky, ale taky supermega pekny. Pojmenoval bych to Cinsky Krumlov, akorat ze o dost vetsi....Je to tu fakt pekny. Snazime se najit ubytovani, trosku s problemame nachazime Mama Naxi GH. Za 30Y mame postel v pokoji po trech. Hnedka po zkulturneni ve sprse si davame super veceri jen za 15Y a pivko. Pak jdeme po starym meste, fotime, jime jeste neco u stanku a jdeme spat...

Vecerni Lijiang:

Autor: Jan Kubanek | neděle 26.7.2009 22:19 | karma článku: 12,13 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(