Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

23/10/2009 Borneo: Semporna a potapeni na Sibuanu

 Ve 4 rano jsme vyhozeni nekde v Semprone, neznamo kde. Otravuje nas tu nejaky dedula, ktery rika, ze je zastupce snad vsech mistnich ubytovacich kapacit. Kazdopadne dedulu se snazime vhodne ignorovat, coz se nam docela dari, ale i tak vytahneme z neho par info, kde co je a delime si vzdalenosti dvemi, abysme dostali realna cisla.

 Stejne je moc brzy rano, tak nikam nemuzem a cas do rozedneni travime v blizke kavarne na namesti, tedy spis na takovem asfaltovem placku. Deda jeste parkrat projede a snazi se nas nalakat na prodlouzenou jizdu jeho autem. Objednat si ledovou kavu a caj se zda byt tady docela prekvapive problem, tak pijeme normalni. Az s odstupem casu jsme zjistili, ze tady se ledova kava nebo caj nerekne "Tea/Kopi Ice", ale tady se to jmenuje "Tea/Kopi cold". No zajimavy:)

EL uz jde hlidani batohu tak, ze uz se v nem nepotrebuje zdokonalovat a tak batohy nechavame v kavarne a jdeme se podivat na vychod slunce, ktere se pomalu zacina objevovat nad obzorem. Mame kliku, protoze smerem na vychod od autobusaku nachazime i vsechny potapecske uytovny, nechutne velky hotel Seafest a vsechny potapecsky centra. Dojdeme tedy az k hnusnemu hotelu Seafest, kde koukame na vychod slunce, coz je kousek okolo seste ranni.

Vychod slunce u Semporny:

Prestoze jsme po nocni jizde a kratkem spanku znacne rozbity, rozhodujeme se najit si nejaky snorchlovaci vylet. Obchazime vetsinu snorchlovacich center, bohuzel jen par jich ma uz otevreno. Nejhure dopadneme v centru Scuba Junkie, kde s nami do centra vyjde nejaky hodne divny typos a ceka ve dverich, zatimco my cekame, jestli nekdo prijde nam prozradit informace ohledne snorchlovacich vyletu. Zatimco my cekame a nastesti nekdo prichazi, ten divny typos si na gauci hraje az moc s necim, s cim by si hrat nemel....uf uf. To je teda privitani:(

V ostatnich centrech moc nepochodime, kazdopadne nekde jsme nabrali letacek, ze jedni jedou za 80RM na jeden den. Prestoze se nam to zda trosku drahy, tak se rozhodneme toho vyuzit. Myslime si, ze uz jsme v tom centru na letacku, ale po doptani zjistujeme, ze to spravne je za rohem. Kazdopadne tihle nam nabizeli i snorchlovani na Sipadanu, coz je pry top lokalita na potapeni na svete. Cena bohuzel celych 400RM, a to jen za jednu osobu. Za tohle jsme byli ochotni dat maximalne 200RM, tak Sipadan si budeme muset asi nechat ujit:(

Nachazime to spravne centrum, calujeme 80RM kazdy, batohy nechavame v centru a jdeme se najist do kavarny za rohem, kde nas pak musi nahanet slecna ze Singamata potapecskeho centra, ze uz by pry radi jeli. Tak si bereme jidlo s sebou a frcime na jejich zakladnu, ktera je vystavena ve vode asi tak 3km od Semporny. Dorazime tam lodi a cekame na vyjezd na ostrov Sibuan, kde se ostatni budou potapet a my snorchlovat. Jsme zvani na snidani, takze se snazime narvat co to jde, aspon pujdeme lepe ke dnu:) Zvladnu ale jen par kousku toustu a pak si zrejme naseho apetitu vsimnou, tak zacnou snidani rychle sbirat:(

Dostavame snorchlovaci vybaveni a vyjizdime nejakym rychloclunem smerem k ostrovu Sibuan. Rychloclun mi uz po tom vsem jezdeni prijde vcelku normalni, mam ale stejne dojem, ze tech 450 koni nas kapitan nevyuziva na 100%, tak jsem trosku zklaman:( Kazdopadne nejsem uz zklaman z ostrova Sibuan, ktery vypada opravdu jak z propagacniho letacku. Velikost tak 50x300m, ostrov je prekvapive trosku obydlen mistnima, cca tak odhadem 20 kousku a vojaky, kolik kousku nevim. Jeste pred skocenim do vody se tam zrejme musime jit nahlasit, asi aby po nas nezacali strilet. Pred 9 lety se to tu pry pokouseli uloupit Filipinci, tak proto ta vojenska ochrana.

Sibuan - potapecu raj:

More krasne, delam par podvodnich fotek, bohuzel po chvili mi odejde na fotaku displej a pri pokusu o restart odejde fotak do rakve uplne:( Ach jo:( Dalsi fotky tedy prevzaty od EL. 

Jedna z poslednich:

Tak tahle je posledni, "baj baj Olympus":( 

Odvazim fotak na lod a snorchluju dal. More je tu pekny, ale mam dojem, ze na Perhetianu bylo vice ryb nez tady. Ale i tak to stoji za to. Plavou tu male meduzky, ktere nas trosku slehaji do nasich unavenych tel, takove neprijemne male stipnuti. Nejsou ty potory skoro videt, ale kdyz se clovek snazi, tak je vidi. Snorchlujeme asi tak pul hodky a diky slunicku pripekame nase zada a zadky:)

Z velkych ryb nevidime skoro nic, ale ty mensi taky dobry. Jsme vyhozeni na ostrove, kde chvili relaxujeme a znovu snorchlujeme. Asi po dvou hodinach se vracime na zakladnu Singamata, kde dostavame obed, ktery je v cene naseho zajezdu.

Samozrejme se zase oba dva snazime najist na cely pobyt dopredu:) Obed nic moc, ale tentokrat se nam to prejidani i pres to nastesti dari a nez puknem, odvalime se do houpacich siti, ktere tu maji. Tam chvili polehavame nez zjistime, ze tyhle houpaci site zase az tak pohodlny nejsou a tak se presouvame na horni terasu nad potapecskym centrem, kde se smazime na slunicku a opekame rovnomerne vsechny strany lidskeho beefteku, nez to vypada, ze i pres dukladne promazani budeme mit bohuzel vecer barvu syroveho hoveziho. I ta 30tka je asi na mistni slunicko malo:(

Potapecske  centrum Singamata - propagacni foto:)

JK - propagacni foto:)

Jeste se potapim v mistnim akvariu, kde plavou ryby asi metr velky a jeste tlustci nez ja:) Rybky uz nejsou moc plachy, takze pri plavani si na nektere jednak muzu i sahnout a do nekterych si nechtene i kopnout.

V pul paty jsme odvazeni spolu s kanystrama na benzin na pevninu do potapecskeho centra, bereme batohy a jdeme se ubytovat do hotelu na kulech - Dragon Inn. Kdyby meli ten nejlevnejsi pokoj, vzali bysme ten, ale maji jen za 450RM, takze nakonec volba pada na dormitory za 20RM:( Po dlouhy dobe zase v dormu, naposledy to snad bylo na Taiwanu:) Dormitory vcelku ok, az na to, ze je to pro 22 lidi, coz je docela prehnany.

Chvili relaxujeme a pak jdeme zjistit odjezdy autobusu a hlavne se najist.

Cestou to vemem pres mistni trh, kde narazime na vodni taxiky. Protoze bysme chteli neco vic dobrodruzneho nez organizovany zajezd, ptame se na cenu za dopravu na ostrov Mabul. Prvni nabidka je 150RM tam a z5, kterou se podari usmlouvat na 100RM. Domlouvame se zitra na pul osmou, typos jmenem Paji nas tam hodi.

Co se tyce autobusu do KK, tak 3 spolecnosti co tu jsou, velmi prakticky odjizdeji vsechny tri ve stejnou dobu tak, ze se do KK dostanou ve 4h rano. No super, to bude zase jizda:) Proc to tak maji, opravdu nechapu, stejne jako proc jedni stoji 58RM, druzi 75RM, taky divny.

Jdeme se najist a sedame do lokalni restaurace. Objednavam si klasicke malajske jidlo, ktere je bohuzel neklasicky nedobre. Ja mam hlad, tak to snim, ale EL se tvari vcelku nestastne:( Po jidle se citim trosku divne, ale naznaky byli uz pred jidlem, zrejme ze slunicka a mozna i dehydratace. Pres to vedro jsme toho moc dneska nevypili, coz dohanime vecer vypitim casti nasich pivnich zasob z djutyfry ostrova Labaunu. Kdyz uz citime, ze neni potreba nase dyhydratovana tela zalevat, jdeme spat.

Vecer se projevuje to prismahnuti z dnesni opekacky, nekdo dopadl lip, nekdo hur:)

Noc po nandani spuntu na usi krasne klidna, jen me pred usnutim trosku rozrusi vedle me spici neznama slecna v tangach:))

Autor: Jan Kubanek | sobota 31.10.2009 6:54 | karma článku: 15,25 | přečteno: 1152x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(