Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

21/11/2009 Australie: Agnes Water: Surfovani

Puvodne moje prvni zivotni neinternetove surfovani melo probehnout uz vcera, ale ranni surfarska skolicka byla z duvodu malych vln zrusena, takze misto toho jsem jel na tu motorku. Vstavacka kousicek po osmy a nase recepcni mi oznamuje dobrou zpravu, a to ze vlny dneska jsou tak akorat pro zacatecniky. To je docela klika, protoze vcera tvrdili, ze to dneska bude jako vcera...

Takze rychle snidam a bezim do bankomatu vytahnout dalsi hotovost na zaplaceni dalsi noci a dnesni hodiny. Puvodne jsem myslel, ze se tu zastavim jen na jednu noc, ale Agnes water a mistni hostel Cool Bananas je asi zatim takove nejklidnejsi a nejprijemnejsi hostel, co jsem zatim byl. A rozhodne patri i k jednem z nejcistcich hostelu, co jsem snad i kdy spal. Lidi taky prijemny, nejaky velky "party people" se tomuhle mistu asi nastesti vyhybaji.

Ve ctvrt na deset si nas z hostelu vyzvedava spolu s Kanadankou Cristinou typos jmenem Simon. No je to taky ten, ktery vecer pripravuje v hostelu jidlo. V obliceji vypada trosku jako Jessie Venture, jen te svalove hmoty pobral asi trosku mene. Naskakujeme do jeho minubusu, kde jsou uz dalsi ucastnici dnesniho surfarskeho kurzu. Asi po 15 min dojizdime na jednu z Agnes Waterskych plazich, kam tedy musim dorazit asi po pulkilometrovem chodnicku po svych, coz je s tezkym prknem a v tom vedru docela vykon. Tim, ze se tam neda dojet primo autem je zrejme i duvod, proc sem lidi moc nechodi. Ze zacatku jsme tu uplne sami, asi za hodinku se objevi jen jedna rodinka a to bylo snad za cele to dopoledne vse.

Plaz u Agnes Water

Vyskakujeme, calujeme nas kurz a navzajem se seznamujeme. Takze mimo Simona a Kanadanky je tu jeste nejaky lokalni borec, ktery si umyslel, ze by to mel taky zkusit, pak nejaka Anglicanka a dalsi 3 Nemci. Lokalni borec me zachranuje od toho stat se nejstarsim ucastnikem naseho dnesniho kurzu:)

Kazdy fasujeme jednak svuj vlastni surf a nejake snad protirejnocke tricko.

Zacatecnicky prkno se pekne pronese, odhaduju to tak na dobrych deset kilo, proficky jsou pry lehci. Na uvod nas Simon seznamuje s prkenkem a dela u toho spoustu prisprostlych forku, tak, jak je to tady v Australii bezny. Slovicko "fucking" se tu pouziva asi stejne casto, jako v cestine "vole". Surfing snad tak nebezpecny neni, krome nas samotnych nam pry uz muze ublizit jenom mistni miniskalka, ktere je ale nastesti dobre ve vode videt a pak nas muze zpetny proud odnest nekam do more, coz se ale nikomu nestalo. 

V podstate jedine a asi to nejdulezitejci, co se dneska naucime, je postup, jak se z prkna zvednout. Vypada to vcelku jednoduse, tak snad to tak i pujde na vode. Nohy na konci, rukama se zvednout, netlacit kolenama a pak dokoncit zdvih a tak nejak stat sikovne uprostred tak, aby clovek pokud mozno nespadnul, haha...

Po tom, co nekonecnou hodinu stravime nacvicovanim tohoto trivialniho postupu zvednuti, se konecne jde do vody. Simon nas postupne pousti a strka po vlne a krici na nas, kdy a co mame delat. Nekomu to jde lip, nekomu hur. Ja se docela napoprve vcelku hezky svezu a pak pri dalsich pokusech, kdy uz si chytam vlny sam, lze tak kazdy 5. pokus uspesny. Obcas mi svine vlna ujede, obcas se mi nejak zahadne spicka prevali vodou az letim do vody hlavou. Tak dneska cvicim jenom chytani vln, na triky dojde asi az zitra a jezdeni v hadici pozitri...

No konecne do vody..

Dalsi tri hodinky uz jenom sami zkousime ve vode. Plavani je docela narocny, vicemene je to po dlouhy dobe, co delam nejaky sport, kde se musi zapojit i ruce. Akcicka konci a jsme odvazeni domu. Musime vynest prkno zpet nahoru k autu a ja zacinam docela pocitovat na svalech skoro 5 mesicni sportovni vypadek:(

Prijizdime na hostel a ficim si koupit neco k jidlu. Cestou naz5 se potkavam s Basem, ze mu prej nejde kreditka, tak se to snazi nejak poresit. No zbyva mu do pondelka, kdy snad jeho banka bude mit otevreno a bude to mit s kym resit, 17 dolaru. Ale za to se tu da snad taky prezit.

Pokud to nevyresi, tak mu nabizim, ze mu pujcim aspon na lepsi preziti nez o cinskych nudlich. Snad jsou Holandani slusny a cestny lidi:) Nakonec byla po nekolika telefonatech karta nejakym zbusobem odblokovana a penize z jeho uctu jsou uz u neho v penezence. Takze jestli jsou cestny nebo se nedozvim. Docela nahodne jsme take zjistili, ze jak ja tak Bas mame buknuty stejnou akci na Fraser Island na uplne stejny den, takze se jeste asi urcite uvidime, docela dobra nahoda:)

Odpoledne uz travim jenom jidlem, pranim, suseni a psanim. Na hostelu je fakt prijemne, skoro az moc, protoze odpoledne si to sem prisel vyzkouset i jeden z australskych hadu. Jestli je jedovaty nebo jenom skrti, tezko rict...ale tyhle tmavy by pry snad meli byt OK. Nastesti to zadny z mistnich batuzkaru nehodla zkouset a vsichni se radeji drzi v uctive vzdalenosti.

Nevitany navstevnik naseho hostelu:

K pozdnimu odpoledni si beru boggie board a jdu to vyzkouset na mistni plaz. Potkavam Itala, zase neco mele, ale nevim co. No tak prohodime jen par slov a uz ficim na plaz. Boggie board se nekona, protoze se mi do vody nechce a hlavne jsem se zacetl, takze do vecere uz jenom ctu.

Dalsi plaz v Agnes water

K veceri poslouzi ze supermarketu donesena a v mikrovlnce "uvarena" McCain pizza:( Zadne prekvapko se nekona, stejne hnusna jako vsude na svete. Ach ta globalicace:))

Vecer uz jen prokecam u par pivek znacky Carlton Draught s Basem, Qeubecanama, Italem a jeste jednim Kanadanem vetsinou o cestovani, kulturnich rozdilech a jazycich, nez Ital stoci nejak konveraci na vsechny mozne drogy, co na svete asi existuji:)) Nad celym stolem jednoznacne vede:) Zatimco tesne po pulnoci nekteri jdou jeste do mistniho klubiku, ostatni jdou spat, mezi nima jsem i ja...vzhledem k rannimu vstavani na zitrejsi autobus v 630 to snad ani nejde jinak:(

Autor: Jan Kubanek | pondělí 30.11.2009 3:23 | karma článku: 14,40 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(