Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2/11/2009 Borneo KK -> Nalesteny Singapore

Uf uf, tohle vstavani bylo neplanovane. Pred tremi dny SMS, ze mi AirAsia meni odlet z prijemnych tusim ze 1150 na 655:( Podle toho vstavam. Vecer si zarizuji na recepci pro jistotu budici sluzbu. Jak jsem psal, prestoze by elektronika v Asii mela byt jako ryba ve vode, tak muj fotak tak trosku pokaslava a muj mobil najednou odmita budit, pokud je vypnuty. Takze ani na jeden budik neni spolehnuti:(

 Nastesti se budim v 510 podle budiku na fotaku. No tedy az po tom, co se Cina spici kousek vedle me zacla nejak vrtet na posteli. Pokud jsem nevzbudil vsechny na dormitory timto budikem, tak pak je zarucene budim slezanim po vrzajicim zabradli me palandy. To uz musi byt jistota:)

Rychle si dobalim, rozloucim se na recepci vracenim klicu a jdu odchytnout nejake taxi. Recepcni ho nabizeli za 30RM, tak ja to musim zkusit levneji. Prvni drozkar opravdu chce 30, ale srazim to aspon na 25RM a jeden. Kdybych mel ten odlet az v tech 11, stacilo by jet minibusem za 2:(

Letiste je kousicek za mestem, takze tech 25RM je skutecne az az. Odbavni tradicne laxni, az na to, ze jsem poprve pokaran za nadmerne tezke zavazadlo (16.5kg). Tak vyndavam lahev s vodou, 15.3kg uz se slecne na check-inu zda byt ok. Strkam lahev do prirucniho batohu s kterym prochazim kontrolou, bez sebemensiho komentare. Mozna, ze na vnitrostatnich letech tyhle predpisy neplati, nevim.

V 640 jsme volani do letadla, trosku zmatek a nevim jestli jdu do spravneho. Uklidni me az palubni listek pani prede mnou, ktera leti taktez do Johor Bahru (JB). Rozjezd letadla tradicne pomaly, asi potrebujou setrit, kdyz ty letenky jsou tak levny. Letadlo plny tak z 20%, z ceho ty Air Asia vydelavaji nebo prezivaji, to opravdu nevim. Aspon si sedam k okenku s vyhledem na more, nez vletime a letime asi 20min mrakama, kde to hezky, skoro az moc, skace. Trosku neprijemny. Male spagetky, co jsem si dal, me moc nezasti.

Prilet OK, z dalky je videt JB a Singapore (SG). Letiste v JB pekne nove, jen je tu dost mrtvo, asi neco jako letiste v Brne, o trosku vetsi.

Tak tady na tom letisti nakonec nepritavame. Je jich tu videt snad asi pet:) Nas pilot vybira JB:) 

Na letisti jedu podle instrukci EL (dik). Nastupuju za 8RM do mraziciho vozu, tedy vlastne autobusu s klimou vyhnanou na 2 maxi a 45 minut klepu kosu nez dorazime na konecnou v JB. Tam davam dalsi snidani, kombinace KRK me docela zasyti a frcim autobusem 170 smer Singapore. Na zastavce se stihne pohadat nejaky clovek s jednou zamestnankyni MHD, o com to nevim, ale je to po hrozne dlouhe dobe, co vidim lidi na ulice se o neco hadat. No prijizdim vlastne do "civilizace", tak me to nemuze prekvapit:) Jinak JB uz mi prijde takovy uklizenejsi nez ostatni malajska mesta, asi se musi snazit, aby mu lidi nezdrhali do SG. Co je ve meste, to netusim, protoze hned padim do SG.

Naskakuju do busu 170 a chvili jedem, nez vyskakuji na malajskem emigracnim, razitko do pasu a zas cekam frontu na bus. Prekvapive tady nastupuje vic lidi, kde se vzali, netusim. Jedem dalsi kousek a vyskakuju na singaporskem imigracnim, razitko do pasu, hura uz jsem tady. Naskakuji uz naposledy do 170 a frcim na konecnou na Queen station blizko ctvrti Little India. Autobus se desne louda, ne proto, ze by byla zacpa, ale zastavky jsou tady snad tak po sto metrech. Tak jedu snad hodinku, nevim, cestou i usinam, nez se tema priskokama dokodrcame az na tu konecnou. Uf, cely proces od priletu az sem zabral skoro 4 hodky. Venku desny vedro, to me docela kosi.

Ubytovavam se v hostelu Inncrowd, dormitory za dvacku, stejna cena jako v Malajsii, akorat ze v singaporskejch dolarech:( Slecna na recepci mirne neprijemna, nebo to tak vnimam pro moji nevyspalost. Chvili odpocivam, nez vyrazim po nalestenych SG ulicich. Ten 4 hodinovy spanek mi dava zabrat, navic ta jizda v mrazaku z letiste, jsem utahanej jako prase.

Asi az v pul ctvrty vyrazim po SG, nechce se mi nic moc delat. Venku sprchlo a teplota klesla na 25C, je krasne prijemne, ani neni moc vlhko. Zaplouvam do prvniho obchodaku, jestli tam nemaji nejaky kseft s fotakama, kupodivu tohle je obchodak jenom s fotakama, tak delam pruzkum cen. Cannon D10 a Olympus tought 8000 levnejsi nez u nas. Marketingovy pruzkum me zmuze tak, ze si musim jit nekam do klidu sednout a vyrelaxovat, tak zaplouvam do mekace. To je takova moje kulturni oaza klidu, haha. Zase na me preskocila ta potreba dat si neco k jidlu, kde proste budu vedet, co dostanu. Obcas to na me nejak skoci, prestoze v Praze se tomu vetsinou vyhybam (az na zmrzlinu:)))

Singaporske skyline:

Vecer uz jen prochazim kolonialni ctvrt, trosku zkouknu taktez obchodackou ctvrt, kde nakupuji LP Vychodni pobrezi Australie a jdu zpet na hotel. Usinam behem chvilky okolo dvanacty.

Prvni dojmy ze SG:

S tema celosvetove znamyma zakazama: Asi to neni tak zhavy, jak se to prezentuje. Zakazy sice existuji, ale asi se to moc nedorzuje. I mistnaci prechazeji na cervenou, kdyz jdou, jdu taky – maji tu hrozne dlouhe intervaly. Nez clovek nekam dojde, tak pulku casu proceka na semaforu. Az na tohleto se tu chodi velmi prijemne, ulice a chodniky siroke, super.

Pred sipkou ne, tam uz hrozi pokuta....

Zvykacky se tu opravdu neprodavaji, zatim jsem je tedy nevidel.

Je tu daleko vice turistu, tech bilich tedy. Daleko vic nez v Hong Kongu. Mozna tu jsou ale mistni belosi, ale spis ty turisti.

Dost lokalnich asijcu je docela vysoka, tedy ve srovnani s vyskovou urovni HK.

Co se tyce kvality pohledu na zdejsi zenskou populaci, neni to tu tak zhavy jako v HK, ten 100% vede. Stejne jako HK vede co se tyce stylovosti v oblekani, zde i pres to mnozstvi obchodaku je to mirne konzervativnejsi.

Vzdalenosti mezi jednim obchodnim centrem neni snad dale jak 100m:) Jedna ulice jsou jenom obchodaky, taky dobry.

Ceny podobne jako v Malajsii, ale v SGD:( Pivko drahy, v 7/11 nejlevnejsi plez snad za 3 SGD, tak to je spatny:(

Mistnaci prijemni, asi jako vsichni Asiati:)

Dopravni zacpy opravdu zadne, nic jsem nevidel. Ulice siroke a poloprazdne. Jak ty lidi tady cestuji, to musim jeste zjistit, zrejme taxi a MHD. Auta jsou tu pry kvuli danim/parkovani neskutecne draha zalezitost a vicemene ve meste nepotrebnost.

 Merlion: takova nezname ikona Singapore

Autor: Jan Kubanek | pátek 6.11.2009 22:11 | karma článku: 14,94 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(