Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2/10/2009 Kambodza: Battambangske okoli

Vcera jsem se domluvil s Justine, ze si pujcime motorku a podivame se tu sami trosku po okoli, vetsinou si tyhle vypravi nazyvam "Cesty do praveku". Dneska vstavam kousek pred osmou a jdu si zjistit na autobusak, kolik stoji bus do Bangkoku, kam musim zitra jet a potkat se s EL a jeji kamoskou MH, ktera s nami bude nakonec cestovat po Malajsii. Na nadrazi zjistuji, ze listek stoji stejne jako v hotelu, tak si ho koupim v hotelu, protoze takhle me tam aspon zadarmo dovezou. I kdyz je to jen 300m, preci tu nebudu tolik chodit:)

V devet se potkavam s Justine na recepci a chceme v hotelu pujcit motorku. Nejaky typos ze nam pujci tu jeho, po zkusenosti z Dalatu ji podrobym dukladnejsi technicke prohlidce s vysledkem nevyhovujicim. Takovy sunt je tak dobry na dojezd do vedlejsi trafiky pro noviny, dal bych se na tom neodvazil. Se me snazil nakukat, ze nepotrebuji predni brzdu, protoze tady je vetsina silnic stejne hlinenych, tak ze staci a je jistejsi brzdit jen zadni. No proste trosku takovy pokus o lehci ojeb a navic za ni chtel $7, ale tenhle jeho stroj ma hodnotu tak $1/den. Neberu a nakonec pujcuji u chlapka pred hotelem za 5 dolaru. Ta je opravdu o dost lepsi, mozna dokonce druha nejlepsi, na ktere jsem tu zatim jel.

Vyrazime smerem na Zabijeci jeskyne (Killing cave:))), kde se zase bohuzel projevovaly nelidske vlastnosti Rudych Khmeru a kde by se mel nachazet pry docela hezky chram a hlavne vyhled po okoli. Chramy uz nemusim, takze pro me spis ten vyhled.

Vyjizdime kousek za mesto, kde se z mestske asfaltky stava prava nefalsovana klasicka ujezdena kambodzska silnice druhe tridy. Na motorce to neni tak hrozny. Jen se divim ze nektery auta tu na tom jsou schopny jet daleko rychleji nez my dva a moto.

Kambodzska klasicka:

Cestou potkavame kachni farmu, kde pani ve svem oblibenem pyzamku honi kachny po zahradce. Pak prochazime nejaky chram, co jsme potkali na ceste a po nem uz jedeme na kopec na vyhlidku, jeskyni a dalsi chram. Bohuzel nebo bohudik nachazime nejakou zadni cestu, kde se zrejme nemusi platit vstupny, ale je to zase po schodech nahoru. Vzhlede k dnesnimu vedru (35C), tak je to docela narocnejsi vyslap.

Prochazime Killing cave a jdeme k nedalekemu chramu. Justine neni takova socka jako ja a snad kazdymu tu aspon trosku prispeje, mnichum na stavbu silnice, na opravu mistniho chramu a obetem Rudych Khmeru. Ja prispivam jen v pripade, kdy se musim vyhnout trapne situaci. Nemuzu tu proste prispivat kazdymu, ktery me tu o neco zada. Navic rozhodne neprispivam zebrakum v predproduktivnim, produktivnim a lehce po produktivnim veku. Mnichum tady ale nejakou tu tisicovku rielu na opravu chramu do kasicky vhodim musim:(

Vyhled po Kambodze:

Pak udelame jeste takovy okruh na smerem jih. Jedeme po dalsi super polnace bez der skrz kambodzsky pravek, nektere deti mavaji, nektere ne, nektere deti zdravi, nektere ne. Mavame a zdravime taky pokud deti mavaji a volaji na nas to jejich hellou hellou.

Baracek na ceste: nejnizsi socialni trida

Naz5 do Battambangu to bereme pres totalni vedlejsi cestu, ktera uz tak super neni, ale diky moji vypracovane technice jizdy na 125cc motorkach i ve dvou vsechna uskali v podobe der, blata a kaluzi krasne zvladame a asi po hodine a pul jsme v Battambangu. Obcas prekvapi, ze kdyz jedeme po te uplne zastrcene a rozbite ceste, sem tam se objevi ne stredoveky, ale opravdu takovy hezky soucasny domek. Jestli je to vikendova chaticka battambangskych bohacu nevim, kazdopadne proc to maji tady, nechapu, protoze ta prijezdova cesta je opravdu hrozna. No aspon uplatni ty jejich 4x4.

Baracek na ceste: Vyssi socialni trida (Pani Trhanova z prispevku o Saigonu by zase zasla:)

Jedna z dnesnich cest:

V Battambangu jime v nejaky lokalni putyce, vcelku ok jidlo, ale nic extra. Zajimavy je,, jak mi najednou prijde jidlo, ktery stoji vic jak $3, drahy:)

Po jidle nachazim mistni postu a kupuju znamky na pohledy, 3000R za jednu. Vyhazuju Justine na hotelu a zbytek odpoledne si jedu sam smerem k Tonle Sap. Zase jde o vylet do stredoveku, opravdu jedine takove znamky modernosti na mistnich pribytcich je televzni antena a u tech lehce poststredovekych je pred domem postavena motorka. Vsichni maji aspon jeden mobil, ale to jaksi na domeckach videt neni.

Cestou v Battambangu vidim mistniho hip hopera. Tenhle jde proti svetovemu hip hoperskemu trendu, a rozhodl se, ze bude ten nejtensi hip hoper na svete. No jestli to s mojim ubyvanim na vaze bude pokracovat, tak mozna brzy zapadnu do jeho fan clubu.

Kambodzsky hip hoper:

Cestou zacne solidne prset, nastesti se mi podari se shovat pod nejaky pristresek, kde musim asi pul hodky cekat, nez dest prejde. No aspon pozoruji mistni deti, ktere se dest nedest na Adama koupaji v te zabahnene ricce. Je nefotim, abych nebyl oznacen za pedofila na motorce:) Prestane prset a jeste jedu asi tak deset kilaku smerem k Tonle Sap. Nemam ale moc casu dojet az k jezeru a tak se obracim a jedu naz5.

Kambodzsky zapad slunce:

Ty lidi tu toho moc nemaji, ale opravdu nekteri tu maji vytribeny styl. Na fotce to bohuel neni moc videt, ale ten kluk mel sladene kolo a kosili do ruzova. Jen by me zajimalo, jak to tu delaji, ze prestoze jedou v blate, vetsinou jsou jejich nohavice naprosto ciste. No skoda, ze uz nebudu mit moznost tu techniku neumazavaci jizdy vypozorovat a aplikovat ji pri mych budoucich projizdkach v CZ. Vracim se na hotel, relaxuji a v pul osmy jdeme s Justine na veceri. Jidlo super, stejne jako muj posledni kambodzsky milksejk a pivko, ktery tu davam.

Stylovy biker:

Po veceri konecne prochazime mistni stanky s atrakcema. Nejvic tu frci (tak 95% ze vsech stanku) stanek s hazenim sipek na balonky. Za 1000R jedna sipka. V podstate se jedna o takovou formu poutove strelnice, akorat ze u nas by asi tezko nekoho prilakalo, kdyby si mohl vystrilet, hrnec, praci prasek, myci prasek, kos na pradlo, plastove umyvadlo, levnou flasku s kolou nebo nejakym jinym sladkym hnusem. Kazdopadne me pritahly u jednoho stanku krasne sandale znacky Adides, tyhle bych chtel mit. Jsem ale nesika, takze ani 4 sipky mi nestaci na to, abych si sandale vystrilel, dalsi pokusy uz ani nezkousim. Justine si vystrilela krasne zelenou plastovou jidelni trojsoupravu, s kterou si u nas chodi duchodci do skolnich jidelen na obed:)

Poutova atrakce: Tech stanku tady bylo snad tak 150

Jeste zkoukneme mistni docasnou "open air" bahno diskoteku, kde to mistnaci docela rozjizdeji. Prestoze v Kambodzi je pry dle statistik zhruba o 12% vice divek, na mistni diskosce se to bohuzel neprojevuje, leda ze by se jednalo o cambodia gay disco. Spis jenom tak omrknem z venci, tancovat v bahne se nam nechce. Misto toho odchazime do karaoke restaurace, kde je snad na kazdeho hosta jedna hosteska. Davame si pivko a k tomu poslouchame silene knikani, ktere asi dlouho nevydrzim. Tady jde opravdu o usi, ne-li o zivot.

K tomu jeste mame "kliku", ze si k nam priseda nejaky ozraly Kambodzan. Podle jeho vizitky se jedna o vice-prezidenta mistniho sirotcince, no jsem opravdu rad, ze jsme se rovnou potkali s touto vyssi sarzi. Neustale neco mele, nerozumim mu ale ani slovo, prestoze to vypada, ze je to v Anglictine. Jediny, co porozumim, je ze ma rad Evropany, to tedy tvrdi po tom, co mu reknem, ze nejsme z ameriky. To jsem opravdu rad, ale stejne radsi odchazime a jdeme uz z5 na hotel. Je asi 11 a vetsina Battambancanu uz sla stejne spat, takze ve meste uz opravdu moc zabavy neni:)

 Pro D_L: Nejak se mi nedari vlozit diskuzni prispevek, ale co se tyce te kucharky, neni pb. Ozvi se:)

Autor: Jan Kubanek | čtvrtek 8.10.2009 17:46 | karma článku: 13,24 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(