Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

18/10/2009 Borneo: Z Kuchingu do Sibu

 V hostelu jsme si na nastence zjistili, ze z Kuchingu jede lod v 1245 do Sibu, tak ze pojedeme timto plavidlem. Rano jsme jeste chteli probehout nedelini trh, ktery v Kuchingu je. Puvodne jsme sice chteli se jet podivat do chovne stanice pro orangutany, ale po dukladne analyze casovych moznosti jsme toto odlozili. Po narocnem spani v Bako parku se potrebujeme trosku prospat, takze vstave nakonec kousek pred devatou, balime se a schazime dolu do recepce na snidani.

Puvodne jsme nechteli v hostelu snidat, ale po zjisteni, ze uz jim dosla ta plesniva vcerejsi marmelada a byl zakoupen i novy margarin, davame snidani v hostelu. Zatimco EL dokaze jist stridme i kdyz je snidane zdarma, ja se samozrejme neudrzim a asi osmi toustovymi chleby se prejidam tak, ze mi je skoro az zle.

Nicmene u snidane nepuknu, tak odchazime smer nedelni trh, ktery by mel byt asi 20min pesky. Cestou jeste na nabrezi v nejakem kiosku chceme zakoupit listky na lod, ale moc nam nerozumi a rikaji, ze mame jet do Pendingu, odkud lode jezdi a zakoupit listek tam. No to samozrejme vime, ale chteli jsme si ho koupit predem, abysme si byli jisti, ze odjedem. No takze to se nepovedlo, tak snad az v Pendingu..

Asi po 25 min chuze v naprostem mestkem vedru nalezame nedelni trh. Nic extra zvlasniho, jen zvlastni je, ze tu neprodavaji, pominu-li jeden stanek se slunecnima brylema, zadny turisticke cetky. Kupujeme na ochutnavku pro nas nekolik druhu neznameho pro evropana neznameho ovoce, tak snad snime jen to, co se ma a nebude nam z toho spatne. Nejlepsi fotogenickou sekci se tentokrat stava sekce kurata, ktere se z toho mumrajzu, ktery tu je, postavili na hlavu, no vlastne tedka uz jen na krk.

Mistni kuratka:

Vzhledem k nasemu pozdnejsimu vstavani nemame moc casu a tak letime nazpatek na hostel, vyzvednout batohy a odjet do Pendingu na lod. V hostelu se znovu nejak ptame na listky a klucik, ze tam zavola, aby nam to potvrdili. Bohuzel ma spatnou zpravu, tedka uz jezdi jedina lod do Sibu, a to ta ranni v 845. Tak mame smulu, resime, jak nastalou situaci vyuzit. Padne navrh na nocni autobus a udelat si vylet na motorce po okoli Kuchingu a dojet smraknout ty ty orangutany.

Motorka trosku blby, je nedele a tady panuje husty relax a zavrene obchody, takze jedine misto, kde se nam podari neco sehnat, je v blizkem hotelu. Cena za 40RM je dost. Zkousim smlouvat ale nic. No vedi, ze nemame na vyber. Rozhodne zkejsnout ve meste se nam ale nechce, tak to i pres tu vysokou cenu berem. Snad to muj rozpocet nejak prezije. Delam dukladnou TK s akceptovatelnym vysledkem, takze berem helmy a vyrazime. Nejdrive na autobusak, koupit jizdenky a pak na orangutany. Nechapu, proc musi byt ty autobusaky v Malajsii vzdy mimo mesto, tenhle je zase nekde, kam uz vecer nejede zadny autobus, tak se budem muset svezt taxikem:(

Kupujem listky na desatou vecer za 40RM, vsichni to tu prodavaji za stejnou cenu, zajimavy. Odjizdime po docela frekventovane 4proudovce smerem na jih, ale neni to tak hrozny jako jizda po vietnamske H1. Obcas je tu nejaky vedlejsi pruh, snad pro motorky. Asi za 20 min jizdy odbocujeme vpravo, protoze jsme si mysleli, ze podle ukazatelu uz je to tak odbocka smerem na Orangutansky centrum. Jedine co ale nachazime, je food court, tak davame nejake cinske nasekane kure s ryzi, to vse asi za 4RM.

EL v cinske jidelne:)

Po nasem pozdnim "o" uz nachazime cestu k Orangutanum, kupujeme vstupenku za 3RM a jedem dal do parku. Na takove male ceste, kde se sotva vyhnou 2 auta se potkavame s taxikem. Jak jsem jel uprostred, ani jsem nejak nepremyslel a jel automaticky vic vpravo, ovsem na moji stranu uhnul i taxikar. Po rychlem upozorneni od EL jsem rychle prejel na vlevo:) Casu bylo hodne a i pan taxikar se nasemu evropskemu uhybacimu manevru dost nasmal:)

S orangutanama mame kliku, prijizdime akorat v pul treti na krmeni, prestoze podle LP to melo byt az ve tri. Orangutani uz se to promenaduji a netrpelive cekaji na nejake dobroty. Super je, ze tu neni zadna mriz mezi nami a orangutany, zvirata tu behaji a prochazeji se okolo nas.

Orangutani jsou tu pojmenovany po vyznamnych statnicich:)

Orangutani stanici vychovava orangutany zajate paserakum, maji jich tu asi snad patnact. Z nich tu maji 2 samicky s dvema malyma orangutankama, opravdu roztomily:) Orangutani tu pobihaji okolo nas nez doji posledni podanne ovoce a pak se stahnou nekam do ustrani a kaslou na turisty, ktere si je sem prisli prohlidnout. Tesne na konci krmeni prichazi nejaka vysoce obtloustla rodinka zrejme cinskych turistu. Jejich syn polovicniho veku co je, ale vahy tak 2x tolik co ja. Do kopecka trosku heka, ale jakmile prijde k orangutanum, zacne napodobovat opici a zacal rvat po cele rezervaci.

Mnam, banana si dam:)

Najedena orangutanka odchazi:)

Nastesti hlidac orangutanu, ktery tu pobihal a do vysilacky hlasil kazdy orangutani krok, co udelal, co snedl, kam sel a snad kolikrat si po tom jidle krkl a uprdl, rvouciho cinskeho zivocicha utisuje. Mistni vysilackovy hlidac asi prispiva k dukladnemu poznani orangutaniho zivota. My uz toho vice nepozname, protoze uz ficime na krokodyly farmu. Je to asi pul hodiny jizdy od orangutanu, s pomoci mistnaku to docela nachazime. Sice neumi vubec anglicky, ale proste vzdycky se nejak domluvime.

Vstupny stoji celych 16RM, to je oproti ostatnim "atrakcim" vcelku drahy, ale kdyz uz jsme tady, tak nebudem sockovat a pujdem tam. Prvni, co zkounem jsou fotky o tom, jak krokodyl nekoho sezral. No na zacatek docela maso, vcelku nechutny, z nekterych obrazku se mi zveda docela kybl. Ale ani to nas neodradi, abysme se vydali mezi krokodyli.

Mmam:)

Prvni, kteryho to maji, je vzacny krokodyl bezocassy, je to pry naprosta svetova rarita.

Bohuzel tim svetove rarity konci a dalsi krokodylove uz jsou naprosto normalni. Zajimavy je, ze tu jsou spis velci krokodylove, kde maji ty male, aby z nich vyrostli ti velci, opravdu nevim.

Mezi krokodylama se chodi po takovych vyvysenych chodniccich ohraniceny pletivem, moc velkou duveru to ovsem nevzbuzuje, obzvlaste pak par ztrouchnivelich pricek, co tu jsou. Kdyby se tu propadla skupinka pravych americanu, asi by meli krokodyli zivotni hostinu. Taky je trosku pozoruhodny, ze krokodyli klece jsou zavreny jen na takovou sroubovaci klicku. Jit sem s nami nejaky maniak, tak pred krokodylama nestacime zdrhat, protoze otevrit je je opravdu snadny a nejaci strazci tu nejsou vubec videt.

Nemaji tu jen krokodyly, ale i nejaka jina zvirata. Nektere pro nas obsolutne neexoticka, jako sovy nebo makakove, ale nektere, jako treba nejaky Causarius novozelandsky, nam prijde opravdu dost netradicny, stejne jako nejaka sladkovodni asi 5m drava ryba, ktera pry dokaze snist i cloveka. Rychle probihame tenhle soukromy zverinec a nez se staci den premenit v noc, dojizdime zase s pomoci mistnaku do jednoho z Longhausu, ktere tu v kraji jsou.

Zajimave zbarveni:)

Motorku nechavame na okraji vesnice, uz je po turisticke zaviracce, tak necalujeme ani za listek:) Prochazime se po vesnici, mame ostych jit mezi jednotlive koje v longhausu. Po tom, co nam ale jeden z lokalcu ukazuje, abysme se nebali a sli, tak jdeme a po spickach, aby rakos nedelal moc hluku, to tu prochazime a delame par fotek. Nastesti neni videt lidem primo do bytu, tak tu nejsme aspon za takove bytove slidice.

Longhaus:

Odchazime, EL si jeste trenuje, jak se drzi motorka jednou rukou a pak uz vyjizdime z5 smer Kuching. Cestu do hlavniho meste kraje Sarawak samozrejme nachazime uz snadno, stejne jako se snadno s mrstnosti hada propletam na motorce skrz zacpu, ktera tu vznikla kvuli autu prevracenemu do pangejtu. Snad se nikomu nic nestalo, auto je sice na strese, ale nevypada moc zdemolovane.

Jedeme dal, bohuzel nejak spatne odbocuji za vsemi auty. Projizdime nejakou mistni Haunspalku a koncime na ve slepe ulici. Je tma a vzpomenout si, kterou ulici jsme jak prijeli je docela narocny, ale nastesti cestu zpet nachazime. Ptat se tu neni koho, protoze na ulici tu lidi zadni nejsou.

Jdeme na veceri do cinske seafood restaurace na namesti. Tentokrat nedavame rybu, ale nejake musle. Pani rika, ze cena za porci pro 2 je 12RM, tak jsem to pochopil, ze za to se najime oba dva, tak jsme to vzali. Bohuzel k nasemu zklamani pocet musli za tuto cenu byl jen pul tuctu. Nevim, jestli nas malajska cinanaka nejak ojebala, nebo jestli je cena opravdu takova, kazdopadne za 12RM to zadna delikatesa nebyla. Jeste, ze veceri nastesti zachranila, objednana zelenina.

Pak projizdime Kuching a shanime jednak repelent, ktery tu nikde v obchode nemaji a jednak sladky dezert v podobe palacinky. No aspon projizdime nedmerny zbytek benzinu. Vzali jsme celkem za 8RM, ale uplne by stacilo i za 6RM. Zajimavy je, jak kazda ta motorka ma jinou spotrebu....

Vracime motorku, typos z hostelu si ani nejde prekontrolovat jestli je ok a odchazime na hostel, kde chvilku netujeme a pak uz bezime shanet tago na asi 6km vzdalene autobusove nadrazi.

Cekame na hlavni a samozrejme jako na potvoru zadny nejede a cas rychle bezi. Nastesti pak prijizdi k blizkemu luxusnimu hotelu taxikar, tak ze nas veme. Hazime bagly do kufru za neustaleho taxikaroveho telefonovani. Sedame do auta a zjistujeme cenu, chce jet za 20RM. To se nam zda moc, tak se hadame, ze chceme jet podle taxametru. Taxikar vymysli velmi trapnou historku o tom, ze je taxametr stary, tohle na nas neplati. Nalehame na taxametr, taxikar se nastve a vystoupi z auta, ze jede bud za 20 nebo nejede vubec. Nemama bohuzel na vybranou, nechame ho trosku vykvasit a pak to za tu dvacku vemem. Mam skoro dojem, ze tenhle byl na skoleni v Praze. To neprijemny chovani a predrazena cena, velmi se to podoba.

Asi za ctvrt hodky jsme na autobusaku, nachazime autobus a nasedame smer Sibu. Cekal jsem, ze to bude konfortnejsi jizda. Sedadlo sice docela pohodlne, ale moc mista tu neni a hlavne nejde sklopit sedadlo...v deset vecer vyjizdime, abysme podle planu dojeli okolo pul seste do Sibu.

Autor: Jan Kubanek | úterý 27.10.2009 5:02 | karma článku: 14,97 | přečteno: 1107x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(