Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

14/9/2009 Malajsie: Kuala Lumpur

Rano vstavame uz v sedm, protoze jsme nakonec zjistili, ze na prohlidku KL nam zbyl jen jeden den, nez se presuneme zitra na Borneo. Snidani mame v hostelu, ale 2 tousty, maslo a dzem ale nemuze uspokojit me hladove pozadavky, takze rychle bude muset naslodovat snidane druha. Po snidani tedy rychle vyrazime z hotelu, lehce prsi, zamraceno, 28C a vlhkost je vcelku prijatelna.

 Rano mame namireno na Petronas tower. Vstup je sice zdarma, ale pocet navstevniku je limitovan rozdanymi vstupenkami. Trosku mame problem najit misto, kde se vlastne vstup na vyhlidkovy mostik nachazi, trosku tu chybi popisky. Diky rady od nejake mistnacky to osem nalezame, vystojime frontu a dostaneme listky na 1045, ze pry mame prijit ale uz v 1035 na projekci nejake filmu

Tak mame asi hodku a pul casu, ktery stravime v informacnim centru pro turisty, kde maji i ruzna hry. Zjistuji tu, ze jsem jen 251x mensi nez Petronas Tower, cimz se mi bohuzel nepotvrdi vcerejsi vyska 2m:( No skoda, tak jsem asi nakonec nevyrostl.

Zatimco ja se bavim u mistnich her, EL me vyhani na foceni s Petronas Towers. Delam asi 100 fotek v kombinaci Ja + PT, nastilovat se presne do mezirky mezi dvema vezemi mi zabere dost casu, ale nakonec se vse dari a mam fotku, kterou jsem si pral.

Foceni je cinnost dosti narocna, tak mame namireno do mistniho food courtu, kde si davam nejdrive kombinace KR (kure, ryze) a na zaplacnuti dve vajicka na mekko. Z neho to jedno bylo opravdu vazne dost na mekko, tak snad tu nic nechytnu. Rano je tu dost mrtvo, den v Malajsii opravdu zacina daleko pozdeji nez den ve Vietnamu nebo Kambodzi.

Po naplneni nasich hladovych krku mame jeste chvilicku na probehnuti mistniho nakupniho centra, ale pak uz skoro musime bezet, abysme vcas prisli na 1035.

Zkoukneme v divne 3D kvalite udelany instruktazni film o PT, jak se stavela, co pro Malajsii znamena atp. No poucne, ale uz abysme byli nahore na lavce.

Vyjizdime s nasim pruvodcem, ktery ma silny americky prizvuk, docela hnusnym vytahem do 41 patra, kde se nachazi mostik, ktery obe dve veze spojuje. Ten je ve 170m nad zemi, cela vez ma 452m. Je nam vysvetleno, ze i tak to byl konstrukcni orisek postavit tuto lavku vzhledem k vykyvum, ktere se na vezich projevuji. Delam si par fotek, jak vypada stin PT.

Stin PT:

Po ctvrt hodince nas uz nas pruvodce zene zpatky do hnusneho vytahu a sjizdime dolu. Prestoze vyhlidka neni tedy uplne nahore, je tu docela pekny vyhled na mesto. Mame i vcelku kliku, ze od rana se i docela roztahlo, takze vyhled nebyl tak spatny, jak to puvodne vypadalo.

Po PT to chceme vzit pres kolonialni budovu vlakoveho nadrazi do Chinatownu. Jedeme systemem zvany monorail, skoda ze v Praze zadny takovy pro Prahu futuristicky, pro Asii asi lehce moderni forma dopravy neni. Jizda je to zajimava, jen jsem si nejak myslel, ze se to nebude tolik klepat. Ale je to super, timto jsem jeste nejel, tak si tento druh dopravniho prostredku muzu uspesne odskrtnout:) Navic jizdenka stala jen 2.1RM:)

Monorail:

Po zjisteni, ze vlastne to kolonialni nadrazi je zhruba kilometr od nadrazi KL Central vydavame nas osud v sanc a vedle nejake velke dopravni tepny pesky dojdeme k byvalemu kolonialnimu nadrazi. Budova vcelku pekna, po lehkem nakouknuti do interieru budovy uz dale nejdeme, protoze to vypada, ze to hezke je spis zvenci, nikoliv uvnitr.

Kousek vedle je snad nejvetsi malajska mesita, kam jsme se chteli jit podivat. Bohuzel protoze jsme nevypadali jako muslimove, tak jsme dovnitr nebyli ani vpusteni. Napada me, ze bysme mohli pred Vita postavit cedulku "Zakaz vstupu muslimskym turistum". Kdyz oni nam, tak mi jim. Takova je preci muslimska logika. Aspon by se o Praze ve svete psalo zase konecne trosku jinak nez v souvislosti s podvodnyma taxikarema, kapsarema na Karlove moste a ve 2 a dvacitce a cene neodpovidajicimi sluzbami:)

Nemuslimum vstup zakazan:

Prochazime kolem hlavni posty a mirime na Central market. Myslel jsem, ze to bude spis dalsi z trhu, kde lze sehant vsechno, ale tady se prodavaji spis jen nejake rukodelne vyrobky nez jidlo. Central Market je na okraji Chinatownu, tak po jeho prohlidce mirime do jeho srdce, abysme u jednoho ze zapadlych jidelnich stanku dali neco, co jsem ani ja nebyl schopny pozrit a musel to elegantne vyplyvnout do rychle nalezeneho papiroveho kapesniku. EL jen tak lehce ochutnala, no opravdu to nebylo moc dobre. Prochazime mistni stanky, supermarkety a pekarny, v kterych pokazde dame nejakou tu mnaku, jahodovy kolacek, kokosovy kolacek, cimz se nam podari nahradit zpackany obed:)

Central market: No trosku rasisticky zabarvena nabidka prace, asi jako kdyby u nas napsali pozadavek na to, ze to musi byt beloch:(

Odolame naporu mistnich cinskych, ale i malajskych a indickych prodejcu falesneho zbozi. Cinanu je tu vetsina, ale uz se to ve ctvrti pekne micha. To v Georgetownu to bylo presne viditelne rozdelene, Cinani v cinske ctvrti, Indove v indicke a malajci vsude okolo.

Jdeme na namseti, kde byla vyhlasena malajska nezavislost, kde si dela fotku i MH, kterou jsme dneska vzali na prohlidku KL.

Kazdopadne maji tu budovu, z jejiz napisu francouzstiny znalym vstavaji vlasy na hlave, ze by nezavislost byla na ...., to se mi nezda.

Merde:)

Fotku si tu dela i MH:)

Mirime do ctvrti Little India, kde znovu prochazime mistni kramecky a odolavame vsem moznym prodejcum. Je to tu indicke, ale stejne jako v te cinske ctvrti, uz je to tu vice promichane a jedina zajimava fotka je obchod znacky "Kurnia". Co vevnitr prodavali, jsem ani nemel cas zjistovat, protoze jsme nasledne bezeli smerem na KL Tower, abysme to stihli pred setmenim.

Uz jsme docela upajdany, a navic KL Tower je postavena ne nejakem kopecku, takze nam presun dava docela zabrat. Stesti je, ze dole pod kopcem navstevniky nastesti nabira minibus, ktery nas dovazi az k pate KL tower. Chceme vyjet na vrchol, ale bohuzel vykukove prodavaji jen kombinovany listek spojeny s dalsima atrakcema, jako je pilotovani F1, zvireci farma a projizdka na oslicich. Abysme vyjeli nahoru, musime zakoupit tento listek za 38RM kazdy, MH se shovava v batohu:)

Vytah uz je to lehce luxusnejsi, ale ve srovnani s Taipei 101 to docela pokulhava. Vyjizdime nahoru, dostavame audio a video provudce a obchazime vyhlidkovou vez dokola. Delam si voyerskou fotku vrcholku Petronas Tower, ale nic zajimaveho se tam nedeje, stejne jako v bazenech, kam dalekohled dohledne. Mame smulu na pocasi, je to lehce zatahnuto, slunicko zadne. Skoda ze neni o trosicku vetsi viditelnost, ale i tak to stoji za to.

Vyhledy z KL Tower:

Vrchol PT Tower

Bazen:

a MH na vrcholku PT:)

Fotku s Petronas Tower si tu nakonec chce udelat i MH, tak ji take jednou vyblejsknu. Jinak je to tu takove dost turisticky, ale moc turistu tu neni. Vetsina prodejcu ruznych, zrejme predrazenych blbosti se tu dost nudi. Zrejme se ekonomicka krize projevuje i tady, na pocet turistu je to tu lehce naddimenzovany.

Sjizdime dolu k pate telekomunikacni veze a jdeme rychle si vyzkouset, jak umime ridit vuz F1 v barve spolecnosti Petronas. Jde mi to dobre, ale po tom co jedu dlouho prvni se necham dojet a chci vyautovat ostatni jezdce, coz ale hra nejak neumoznuje. No tak si aspon zajedu do depa. Kazdopadne naprosta blbost tahle atrakce, ale kdyz uz mame ty listky, tak to musime zkusit.

Jeste rychle probehnem zvireci famu, kterou tu maji. Tam jsem videl asi nejvetsiho hada, co jsem kdy videl. EL a ja taky si delame fotku s hadem. Ja jsem ok, zatimco EL docela vysiluje a s hadem se vylozene fotit nechce. Na muj natlak si tuto mega turistickou fotku nakonec udela. Az samozrejme po foceni jsme pozadani o 5RM za 1 fotku, jsem si myslel, ze to bude v cene. Davame ale jen 5RM, ja vic nedam. Maji tu docela slusnou sbirku hadu, doufam, ze je neuvidim na Borneu. Maji tu i nosala, ktery mi chce nasat fotak a pak bilou opici, jejiz potomek je ovsem hnedy, jako kazda jina opice. Mozna nejaka adopce nebo zrejme rasovy mix, ktery je zde v Malajsii jiz pomerne bezny...

EL a jeji vytouzena fotka s hadem:)

Osliky vynechavam, protoze nevazim pod 50kg, zrejme by to nevydrzeli. No mel jsem mozna v te cine trosku vic hubnout. EL rika, ze se ji na oslika nechce, ale mam take podezreni, ze je to kvuli te vaze:)))

Jdeme zpatky na hostel, chvili relaxujeme nez se vydame na veceri.

Jime mezi poulicnima restauraceme na plastovyh zidlicka. Dali jsem si vetsi rybku na citronove trave + me chutove poharky tam najdou jeste docela dost cesneku a take akorat zazvoru. Kazdopadne jidlo je vynikajici. S EL se shodneme, ze prestoze jime v podstate na ulici, na plastovych zidlich, cucime do ne zcela pekne garaze, za nami jezdi auta, otravuji nas poulicni prodejci a me nejake indicke hudebni duo hrajici Beatles, tak jsme si vazne pochutnali. Tak asi o tom jedeni ocima to tak uplne neplati. Jidlo sice drazsi, s pivkem pro dva za 54RM, ale stalo to urcite za to. Myslim, ze cesti kuchari by meli hodne cestovat, aby k nam nejake ty dobroty a chute ze sveta privezli.

Cestou z restaurace se potkavam se Zlatym muzem. Musim uznat, ze prestoze tyhle poulicni atrakce zrovna nemusim, tenhle je pro me frajer. To jsem jeste nevidel. Chtel jsem sockovat a vyfotit si jen jeho, ale EL me do toho dotlacila jako ja ji do toho hada a delam si s nim jednu fotku. Par ringitku mu hodim do kloubouku a jdeme fotit dalsi malajsky poklad, tentokrat nocni Petronas Tower.

Ja a Zlaty muz:)

Stihame to pred 12, takze jeste za svetla. Musim uznat, ze veze jsou opravdu krasne nasvetleny. Pak uz jen rychle na hotel a spat....

PT v noci:) Konecne!

Autor: Jan Kubanek | pondělí 19.10.2009 20:52 | karma článku: 17,64 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(