Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

10/12/2009 Australie: Blue Mountains

  Rano vstavacka na sedmou, abych stihnul vlak kousek po osme. Snad to vsechno krasne zvladnu, kdyz uz jsem na to cestovani od vcerejska sam:) Snidane probiha na hostelu a pak okruzni cestou pres podchod na nadrazi (snad tak 700m) za ucelem nakupu listku, abych zjistil, ze druhou stranou to bylo jen tak 100m od hostelu:)

Pani prodavacka je docela ochotna, pozaduji nejakou studentskou slevu, ale to mi pry neda, ale ze pry kdyz si to koupim po osmy, tak to budu mit o neco levnejsi. No tak 10 minut lelkuju na nadrazi nez jdu znovu do fronty, vyjde na me ale jeji kolega vedle, ktery mi to nabizi za nezlevnenou cenu. Tak se ptam, on ze je to ok, ale to neni ok pro me, nakonec mu to jeho kolegyne - moje kamaradka - ukazuje jak na to. No asi tady taky maji ten system vsech ruznych slev jako u CD, ze ani vlastni zemestnanci se v tom nevyznaji...

Puvodne mel vlak je z nastupiste 16, ale nakonec pet minut pred odjezdem hlasi, ze to pojede z cisla 5, takze cely peron se uprkem bere na jine nastupiste, trosku mirnejsi chaos:) Turistu tu je docela dost, tak se neztratim:)

Cestu vicemene spim, zajimavy kousek tesne pred Katoombou, u ktere Blue Mountains lezi, nastesti vidim. Po Blue Mountains se tu da pohybovat ruzne, ale ja volim ten muj oblibeny, peso:) A taky asi financne nejmene narocny:)

V mistnim supermarketu probehne snidane c.2 a cestou kolem tajneho bysnysu jedna ceske kapely dojdu az k Echo pointu.

Rozhledy pres udoli Jamison jsou opravdu uchvatne. Je to tu trosku jako na Decinskych skalach a Pravcicke brane, akorat ze Katoomba ma jednu velkou vyhodu. Na vyhledy u Pravcicke brany se clovek musi skrabat nahoru, aby neco videl, ale tady je ta Katoomba rovnou "na vrcholku hor", takze to turistum znacne usnadnuji, zvlaste pak tem v duchodcovskym veku:)

Prirodni nadhera:)

Prohlidnu si Echo point, viditelnost pro fotky zrovna ne uplne super, ale mohlo by to byt taky jeste horsi. Pak uz si to sinu po velkem schodisti dolu do udoli, ktery je podle cedulek je pro zkuseny borce. Za toho se po vystupu na Emeishan, Gucing a Mt.Kinabalu jednoznacne povazuji, takze se schodu nebojim. Vsechny predbiham, ale moc lidi tu neni. Dole si to straduju k nejstrmejsi lanovce na svete, snad asi 3 km. Cesta ok, ale proste tady je lepsi chodit nahore a kochat se vyhledama do udoli.

Tri sestry v akci:

Ja a jedna ze sester v akci....pry to tu funguje jako u toho divocaka v Sydney. Nesaha se tu ale na cumak, pry na prso...tak od zitrka cekam u meho hostelu frontu...:))))

Jen pro zkuseny borce:

Nejakou dvojici vyplasim, si mysleli, ze jde za nima had, no vtipny...delam kolecko u lanovky, ale lanovkou nejedu, protoze se chci podivat k vodopadum, ale ta strmost vazne slusna. Vybeh nahoru okolo vodopadu jde docela snadno, ale uz zacinam pocitovat nasledky neustaleho slapani. Chci si to jeste dojit k jinym vodopadum ve vedlejsi vesnicce Leura. Pres veskere vyhledy a udelani asi peti milionu fotek dochazim nazpat k Echo pointu, kde se potkavam s byvalym spoluzakem z gymplu DM. No nahoda, ze se po deseti letech potkame zrovna tady...:)

Nejstrmejsi lanovka na svete:

Chvili kecame, zajdem jeste na Tri sestry a pak ja uz si jdu svoji cestou, zatimco oni fici uz smerem na Sydney. Na vyhledech se zaseknu tak, ze uz vodopady nestiham a taky se zaseknu sledovanim a focenim jedno papaucha (tipuju to na Rozelu cervenou), ktery svinak prede mnou neustale zdrhal a neustale se shovaval za nejakyma vetvema.

Jinak uz jsem to videl i jinde, ale maji tady v Australii zajimavou sluzbu...clovek si muze domu odvazet zbozi primo ve vozicku, na vetsinu se neplati zaloha:) Takova obdoba cikanskeho trojboje (na koupaliste pesky, na kole z koupaliste), akorat ze asi ofiko, nebo ze by neee a pak se jen soupne vozicek pred barak nenavideneho souseda....?

V Katoombe davam rychle nejakou bohuzel lehce preslanenou kvetakovku a pak uz rychle na vlak, kam uz se fakt skoro dobelham...kolik sem toho zase dneska nachodil nevim, ale zjistuji, ze uz se ty smejdsky sandale KEEN rozpadaji, skoro jako ja. Tak snad to jeste tech par dni doklepou:)

Vecer, prestoze jsem docela odrovnanej aspon udelam okruzni kolecko po barech v Surry Hills, abych zaplul do jednoho jmenem Gaelic, coz se ukaze jako jeden z lidru hip-hopove sceny v Sydney. No neva, atmoska super, lidi prekvapive tak meho veku, akorat moje vymluva a technika prohlidky placenych baru "hledam kamose, nemuzu se dovolat" nevydrzi na moc dlouho, takze se presunuji do Scubaru, kde to docela dobre fici a trsa, ale na to ja po tech dnesnich kilacich fakt nemam. Tak dam jedno osvezujici pivko a pak uz rychle spat, abych byl cerstvy na poflakovani po Camberre, kam se zitra vydam.

Autor: Jan Kubanek | pátek 18.12.2009 15:36 | karma článku: 17,02 | přečteno: 1241x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(