Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proklatě! Proč já musel maturovat v roce ´68!

V životě mi to přineslo jen potíže. A vůbec ta doba komunistického temna. Vše, co jsem se tehdy pod dohledem soudruhů naučil bylo v dobách příštích jen překážkou společenského vzestupu.

Tak třeba ta maturita z matematiky. K čemu to? Tak třeba vím, že čtverec o ploše 15 metrů čtverečních má jednu stranu dlouhou 3,872983346 m. A v případě kruhu o stejné ploše je poloměr 2,1850968611841584 m a průměr téhož je 4,370193722368317 metru. Vždyť je to neměřitelné! To se musí přeci nějak zaokrouhlit! A kde k tomu mám, vážení ministři, příslušný pokyn a nařízení.

Nebo, že by ti slovutní páni neměli ani maturitu? Třeba jsou mezi nimi i krejčíci? Znáte to, tehdy byl také jeden ve vládě. Prý měl na výučním listě poznámku: Na saka nepouštět. Ale to bylo prý tajné. Jiná doba, jiné mravy. Jak je to dnes pří té vší informační manipulaci nevím. Ale vím jedno, všechno je možné. To jsem se také naučil za komunistů. Poroučelo se všem a všemu.

Byla ta celkem veselá doba, tehdy v tom osmašedesátém. Diskutovalo se o všem možném, najednou nebylo nic svaté, jeden se naučil pochybovat, logicky myslet, zkoumat jak funguje společnost, kdo s kým a pro koho. A my maturanti? My jsme toho věděli o tom, jak to všechno funguje opravdu mnoho. Když se kouknu na dnešní omladinu, tak mám pocit, že jim snad musím vysvětlit i to nejzákladnější o tomto našem světě.

Mají však jedno, co nám bylo upřeno. Takovou naivní radostnou bezstarostnost. Mnohdy jim závidím. Já ji nikdy neměl. Hlavně poté, co přijely ty přátelské tanky. To už moc velká sranda nebyla. Někdo se asi domníval, že nějak moc přemýšlíme. Měl pravdu, a tak nám dal na kokos. Naivka, přemýšlet jsme nepřestali. Ano, to, co bylo potom, nebylo zrovna veselé. Ale bylo tu také poučení, které jsme často slýchávali od našich otců: Proti větru se nedá čůrat.

Jak říkám, nebyla to doba lehká, tlak na mozkové závity byl dost značný, ne každý to vydržel. Já to vyřešil tím, že jsem opustil republiku „bez povolení“. Byla to dlouhá dovolená. Vlastně trvala 32 let. A pak jsem se vrátil. Díky revoluci a amnestii. Ten převrat byl prý „sametový“. Nevím přesně, nebyl jsem tu, ale prý se na tom nemohou shodnout ani samotní aktéři.

Takže, díky právě té „maturitní“ výchově v dobách dávných, jsem se začal pídit po tom, jak to tehdy bylo. Ale hlavně jsem chtěl vědět, zda poté také nepřijeli nějaké tanky, prostě zda nedošlo k nějaké té invazi. Prý ne. Nezdá se mi to logické, protože, když jsem se po té dlouhé době rozhlížel kolem, tak jsem začínal mít dojem, že jsem byl jen na krátké dovolené. I ta televize mi byla nějak podezřelá, o politicích ani nemluvě.

Měl jsem tedy pocit, že přeci jenom k nějaké invazi muselo dojít. Trvalo to delší čas, než jsem to pochopil. Bylo to tak „prosté“. Díky těm super moderním technologiím, které tu naši kotlinu bombardují informacemi, nás někdo asi infikoval hloupostí. Tiše, pozvolně a hlavně nenápadně. Bylo to dost drsné poznání. A zase za to může ta proradná maturita. Bez ní bych na to nepřišel a mohl klidně spát.

Aby bylo jasno, já jsem neutíkal jenom před komunismem, já jsem hlavně utíkal před tou nekonečnou hloupostí, která mi vládla a strkala nos do všeho. A tak přemýšlím nad tím, zda ta má „maturita“ přeci jenom není tak proklatá. Trochu ji v naší společnosti postrádám. A je mi smutno, protože vše nasvědčuje tomu, že bude jednoho dne zcela zrušena. Již to začalo právě tou matematikou, jejíž znalosti dnes od nás vláda vyžaduje každý den. Asi se zase někdo domnívá, že moc přemýšlíme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | středa 18.11.2020 10:00 | karma článku: 21,73 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik