Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan ministr Blatný a jeho digitální vnímání světa

Možno říci, že co člověk, to jiný pohled na svět. Každý vnímá po svém. Je to asi dobře, hlavně, když jsou ty pohledy různorodé. A ještě krásnější je, když se o nich přátelsky diskutuje.

Snad ten nejzajímavější pohled nacházíme u umělců. Hlavně u malířů. Ti snad vidí všechno jinak. Barvy, přírodu, obličeje, charaktery, prostě jsou to řekněme poněkud zvláštní lidé. Mnohdy pobuřují, jindy laskají, mnohdy šíří optimismus a i satiru. Většinou je nám ale s nimi dobře.

Zpočátku jsem si myslel, že náš nový ministr přes naše zdraví je také takový „umělec“. Všechno viděl jinak. Brzo jsem ale od tohoto nápadu upustil. Nějak mi nikam nepasoval. Nabýval jsem pomalu dojmu, že kupodivu nevidí barvy a obličeje, lidi a na společnost se dívá takovým zvláštním pohledem.

A pak, přišlo to z ničeho nic, právě jsem řešil nějaký ten počítačový problém, a najednou to cinklo. Ano. Nuly a jedničky. Právě jako v tom digitálním světě. Ve svém jádru počítačový mozek také vidí poněkud černobíle. Rozlišuje jen „0“ a „1“. A pokud by měl rozumět více, tak mu musí člověk napovědět. Napsat mu program. Tedy mu říci, že tak jednoduché to zase není.

A mně připadá, že náš pan „velekněz“ na zdraví, je právě takové počítačové jádro. Prostě „0“ jsou pro něj ti, kteří jeho záměry ignorují a ti hodní jsou „1“. A podle toho také vytváří ty krásné grafy, barevné a mnohdy neodpovídající realitě. A asi mu teď chybí právě ten člověčí program. Jako u PC. Vždyť se třeba podívejte, jakou potíž má třeba v tom, do jaké kategorie zařadit děti. Právě, ony se nechovají ani jako „0“ a ani jako „1“. Ony si v zásadě dělají, co chtějí. Hlavně se vzpouzejí dělat něco, čemu nerozumí.

Ostatně ono je i hodně dospěláků, kteří uvažují stejně. Vlastně by tedy měli tvořit skupinu „4“, tu trojku bych ponechal dětem, jsou přeci jenom trochu jiné. Co tedy s nimi pane ministře? Je to opravdu potíž, asi by skutečně pomohl nějaký ten „program“, který by vám osvětlil, že společnost jako taková, je tak různorodá, že se asi nikdy nebude chovat podle vašich představ, respektive asi nebude věřit tomu a následovat to, co jí překládáte jako výsledek analýzy „0“ a „1“.

Víte, dětem je možno dáti pohlavek, a tak je přesvědčit, respektive donutit, dělat i věci nesmyslné. Ale co s těmi dospělými? Všechny pohlavkovat nemůžete. Jednak to nezvládnete a nehledě k tomu, že jich je značná převaha a nemuselo by to pro vás dopadnout dobře. Ano, přesvědčit vzdělaného a myslícího jedince, aby dělal nesmyslné věcí je těžké. A to už nemluvím o snahách ho nutit, aby realizoval nerealizovatelné.

Jistě, občan si ještě může vzpomenout na časy minulé, kdy bylo běžné, že cílem mnohé činnosti bylo na oko uspokojit komunistickou vrchnost. A jak tak pozoruji nebyla tato životní praxe ještě zapomenuta a je realizována. A já mám pocit, že to možná i nějak tušíte. Jenže mně nahání hrůzu, že se tváříte, jako by vás to naplňovalo uspokojením. Jako ty vládnoucí tehdy. Nu, a na ty „neposlušné“ ukazujete prstem a viníte je mnohdy z toho, že právě nerealizují nesmyslné a mnohdy nerealizovatelné.

Víte, v jednom vám opravdu věřím, ten virus je skutečně mrcha. Není sranda se ním a s celou pravdou vyrovnat. Ale pomalu mám pocit, že to vaše „vidění“ světa, váš pohled na občany a společnost, není zrovna zárukou, že se s tím vším správně popereme. Mám strach, že ta vaše „počítačová“ metoda, není zrovna to pravé. Prostě nám ubírá sil, které právě v této době nezbytně potřebujeme více než cokoliv jiného. Mám obavy, aby boj s vámi nepřevážil nad bojem proti té hrozbě. Takže, tak to vidím zase já. 

Autor: Michal Kotyk | neděle 22.11.2020 18:58 | karma článku: 11,11 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik