Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pacient Blatný: Nevěřícím pomoci nemohu!

Podezření, že náš nejvyšší guru přes zdravotní stav občanstva prodělal poslední dobou spirituální proměnu, se prohloubilo. Není divu. V temnu nekonečného tunelu roztodivných opatření pocítil akutní potřebu světélka na jeho konci.

Poznal totiž sám na sobě, že nic nevysvětlující myšlenkové kotrmelce k jeho již zcela nepochopitelnému číselnému systému, kterým bourá strukturu našeho žití, jsou jaksi zavádějící a přinášejí i jemu samému nemilé okamžiky.

Docela ho chápu, dokáži si představit jeho rozpoložení. Musí si připadat jako ve slepé uličce. Pravda nabízené ministerské auto přijal s nadšením, ale nějak se předtím nepřesvědčil, zda je také vybaveno zpátečkou. Ne, není. Je to zvláštní model na přání pana premiéra. Jako ze starých dob. Kupředu zpátky ani krok. A to i na cestě, která nikam nevede.

Pan premiér totiž vždy potřebuje někoho, kdo najednou stojí hlavou proti zdi a nemá úniku. Je pak snadné na něj ukázat prstem: To všechno on, já za nic nemůžu. Dobrá to taktika, po desetiletí zkoušená a praktikovaná, prostě spolehlivá. Problém je jen v tom, že za tím „viníkem“ stojí v zástupu několik miliónů našich občanů.

Všech těch, kteří se domnívali a možná ještě tu i tam doufají, že naše vláda jedná s rozmyslem. Bohužel tomu tak není. Šíři jen chaos, strach, rozděluje společnost a připravuje ekonomickou katastrofu, ke které se přidruží i morální rozklad a další úpadek životních hodnot v širokém slova smyslu.

V podstatě nás může „zachránit“ jen zázrak. A k tomu dospěl i dobrovolný zdravotník v hábitu ministra. Je to prý ta všemocná vakcína. Jedině víra v ni nás osvobodí od všeho toho utrpení a umožní nám návrat do normálního života. Opravdu? Nevěřím. Proč? Protože už je to já ani nevím kolikátá modla. Nejdříve tu byly roušky, pak zákazy a příkazy, karantény, testy a nové testy a všechno zase od začátku.

A vše bylo stoprocentní. A proč jsem tedy tam, kde jsme. Protože to všechno jsou takové malé střípky s celkem omezenou účinností. Přesně tak, jako je víra v Boha. Jistě tu i onde máme dojem, že pomůže. Ale pořádně to raději nekontrolujeme. Ale zcela jinak je to s vírou našeho doktora všech doktorů. On má čísla, která vše dokazují. Ba právě, že dokazují. Hovoří o tom, že ať děláme, co děláme, jsou tu smutná čísla, která se v podstatě nemění.

Co tedy zbývá? Odpověď je jednoduchá, buď jim uvěříme a vyrovnáme se s tím, nebo se obrátíme na víru a budeme doufat, že se vše změní. A proto budeme očkovat a očkovat a očkovat. V dobré víře. Jistě, že to možná asi trošku pomůže, stejně tak, jako vše, co jsme dodnes a mnohdy s donucení zkoušeli. Ale co pak? Co když ta čísla zde budou i nadále.

Takže? Asi nezbyde nic jiného než si namluvit, že jsme učinili vše možné a hlavně nemožné. A že je to tak určitě dobře. A pak si namluvíme že asi není důvodu testovat, denně hodnotit jen matoucí statistiky, ty roční budou přeci stačit. A hle stane se zázrak. Ten virus „zmizí“. Opravdu? Ne, jak nám tvrdí i ti opravdoví odborníci. Jen se s ním naučíme žít. Pravda asi nám trochu spadne hřebínek, doufejme, že přijdeme o trochu té arogance a povýšenosti „nadčlověka“, což je ten nejlepší lék v boji proti katastrofám.

Tak to tedy vidím já. Nevěřící. A můj problém je v tom, že abych se s tím vyrovnal, potřebují žít v normální a pragmaticky myslící společnosti. A proto také nenávidím fanatiky všeho druhu. Proč? Protože jejich nejhroznější zbraní je šíření hysterie, která uvede společnost v myšlenkový zmatek a zbavuje ji veškerých obranných reflexů tolik důležitých pro přežití, a tak mnohdy přinese její zánik. Ano, nevěřící to měli v lidské historii vždy velmi těžké, ale přesto, pokud budeme upřímní, velmi často se zasloužili o pokrok a přinášeli více užitku než zaslepení věřící.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | úterý 29.12.2020 7:32 | karma článku: 25,24 | přečteno: 789x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná derby na Letné a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik