Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Každý, kdo má pravdu, tak jen blbě kecá!

Tak bych charakterizoval zásadní postoj těch v současné době nejdůležitějších politiků rozhodujících o naší budoucnosti. A to i při té nejlepší snaze pochopit jejich situaci.

V mém povolání jsem se vždy pokoušel být loajální k demokraticky zvolené vládě a nepřilévat olej do ohně. A to v každé zemi, kde jsem pobýval. Pokládám to za základní pravidlo mediálního pracovníka. Jsou ale situace, kdy i ten nejsvědomitější novinář by měl zvážit, zda je tento postoj ještě udržitelný. Zvláště v situacích, kdy se vláda obrací proti zájmům většiny občanů. Takže si dovolím položit trochu primitivně formulovanou otázku: Kdo tedy kecá?

Náš pan premiér třeba prohlásil, že ministr zdravotnictví nemá na ministerstvu k dispozici žádné odborníky. Je tedy obětí nevědomého okolí, které se k němu ještě obrací zády. Oprávněná otázka od občana: Kdo tam tedy pracuje? Je to banda amatérů? Pakliže ano, tak je to s námi opravdu špatné. Zvláště, když není vidět žádná snaha ministra s odborníky komunikovat či je hledat. Nu, možná, že je považuje za pouhé „kecálky“.

Ministr průmyslu, jeden z mála, kterému věřím, či jsem věřil, zavádí ojedinělou a překotnou a skoro „revoluční“ změnu. Testování ve firmách a podnicích. Jednou týdně. S testy, které mají přesnost asi tak něco kolem 50 procent. Nehledě na to, že informace získané takovýmto testem má efektivně platnost asi tak 6 hodin. Říkají ti „kecající“ odborníci. A nejen u nás, ale i ve světě. Kupodivu to i dobře vědí třeba organizátoři sportovních soutěží. A to nemluvím o tom, zda ty prapodivně objednané a asi zaplacené testy k nám vůbec někdy dorazí v potřebném množství.

A jiní odborníci, kterých má podle premiéra ministr zdravotnictví nedostatek, se domnívají, že za ty tři týdny při všech těch opatřeních budeme tam, kde jsme dnes. Tedy pokud budeme mít štěstí. A jak jinak, když na tom budeme hůře, tak za to mohou opět ti neposlušní občané, jak je zvykem. A že by tomu mohlo být jinak je přeci blbý kec, říká vláda.

A pak jsou tu i tací, kteří tvrdí, že ministr zdravotnictví je vlastně pohromou a tou největší a kontraproduktivní hrozbou. A jsou to kupodivu třeba samotní lékaři, kteří bojují za naše životy a většinou přiznávají, že zmatené a nesrozumitelné myšlenkové výplody ministra v podstatě ani nesledují, spíše vše vyřizují na úrovni krajů dle skutečných potřeb a vážnosti situace.

Vakcíny? Schválená, neschválená to je jedno, o tom přeci rozhoduje premiér a prezident, a ne nějaký státní úřad natož EU. Skutečnost, že by nějaký „odborník“ do toho kecal je přeci nepřípustná. Prostě se nařídí, aby ministerstvo zdravotnictví k tomu jen bezmyšlenkově kývlo. Jak jinak, nemá na to stejně žádné odborníky, že?

Smutné je, že tento výčet by byl pomalu nekonečný.

Ale vrátím se k původní myšlence. Co má tedy svědomitý novinář dělat? Jak se zachovat? Podkopávat autoritu vlády? Zamlčovat fakta, aby ji podpořil? Není to lehké rozhodnutí. Pozorují to i na mé tolik kritizované ČT. Rozporuplnost je zjevná, objevuje se dokonce něco jako soucit. Ale přeci jenom i trochu kritických slov. Mohla by trochu přibrzdit s tím hororem o stavu v našich nemocnicích. Šiří tím jen paniku a strach mezi občany.

A nejen to. Je to i značně kontraproduktivní ve směru, který mám na mysli. ČT by totiž spíše měla v prvé řadě trochu uklidnit občany a vnést pořádek do rozporuplných vyjádření všech těch politiků, kteří se hlásí o slovo za každou cenu. A hlavně každý sám za sebe, a ne za vládu. Ale je to přetěžký úkol a defacto odporuje to základnímu principu a poslání veřejnoprávních médií.

Jedná se vlastně o cenzuru. Omezení šíření hloupých „keců“, tedy nepravd. Ale co si počít, když na tom mají velký podíl právě vládní činitelé? Má veřejnoprávní médium právo je „umlčet“? Z hlediska práva asi ne. Ale pokud by šlo o všeobecný zájem, bylo by to snad omluvitelné. Pakliže i vláda jedná mnohdy protiústavně. Já osobně se domnívám, že veřejnoprávní média stojí před životní zkouškou. Stejně tak jako my občané. Všichni společně budeme muset začít hledat pravdu. A budu upřímný, přes veškeré mé životní a novinářské zkušenosti, opravdu nevím, jak to dopadne.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | pondělí 1.3.2021 10:06 | karma článku: 19,32 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik