Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inteligence utíká! Postavíme opět ostnatý drát?

Částečně již tak činíme. Zatím uvažujeme jen o tom, že by mohl zabránit přílivu uprchlíků. Tedy těch z našeho pohledu nežádoucích přírůstků naší společnosti.

Jenže podívejme se do naší nedávné historie. Oficiálně nás chránil před stejným nebezpečím. Tedy ideologickou diverzí. V praxi tomu bylo jinak. Nikdo nemohl také ven. Hlavně ti nespokojenci. Vznikal tím další problém, bylo nutno kontrolovat jejich myšlení, občas je i zavírat. Ochránci státu neměli problém je i popravovat.

Byla to doba hrůzná, plná strachu a neúcty ke každému člověku, který neodpovídal stávající normě. Přesto všechno nebylo možno infikovat každý mozek. Ne každý bylo možno vyjmout, podrobit sterilizaci a uložit zpět do hlavy, která pak řídila osobnost podle standardního programu. Nadvláda nad myšlenkou byla mocná, ale ne všemocná.

Vládnoucí komunistická elita užívaje propagandu nelogičnosti vlastní ideologie si byla vědoma toho, že vládnout sice může absolutní hloupost a nevzdělanost, ale, že existenci společnosti jako takové, je nutno svěřit do rukou vzdělaných občanů. Bylo to bráno jako nutné zlo. Vzdělání muselo fungovalo, dokonce i plánovitě.

Byla to nutná investice. Musela být ale návratná a k tomu sloužil právě ostnatý drát. Nikdo nemohl ven, musel pracovat ku prospěchu všech, splácet takříkajíc dluh vzniklý bezplatným vzděláním. Působí to hrůzně, ale je to praktika užívaná i v dnešní době. Již bez ostnatého drátu, ale existuje mnoho příkladů po celém světě, kdy student získá možnost nabýt všeobecně prospěšných vědomostí výměnou za to, že na určitou dobu neopustí společnost, která mu to umožnila.

Svým způsobem by to měla být i morální povinnost, ale nežijeme zrovna v době, kdy se podobné etické problémy řeší. Morálka je prapodivný nestálý úkaz, který nijak nepasuje do dnešních vládních struktur. A také ostnatý drát není v módě, hlavně, pokud by  měl fungovat takříkajíc obousměrně. Existují proto formy ekonomické závislosti, které by  měly nahradit násilnou formu bránicí volné migraci.

Říká se tomu také investice do budoucnosti. Není pochyb o tom, že o čase budoucím může rozhodovat jen vzdělaná společnost. Jen ta je schopna zaručit určitou samostatnost a to i ve světě, který tomu zdánlivě nepřeje. Kdysi byl boj proti hlouposti vládnoucích kupodivu určen i tím ostnatým drátem. Záleželo na každém jedinci. Nebylo úniku. Buď to vzdal anebo našel odvahu a bojoval. A ne zrovna neúspěšně.

Pokud se sebekriticky a bez ideologické nenávisti podíváme na ta léta komunistické nadvlády, tak jsme jako národ přesto dokázali mnohé. Občas i věcí, které nám svět záviděl. Nebylo pochyb o tom, že jsme vzdělanou společností. Snad jsme jí i dnes. Jenže žijeme ve svobodném světě. Každý může více či méně rozhodovat o vlastním osudu.

Není proto nelogické, že úvaha o levném vzdělání doma láká, stejně tak jako pozdější odchod tam, kde se vědomosti lépe platí. Z hlediska hospodářské efektivnost je to ztrátový obchod. Z hlediska společnosti pak katastrofa. Inteligence odchází. Většinou ti nejlepší z nejlepších. Logika statistiky pak napovídá, že efektivní vzdělanost národa ve světové konkurenci bude klesat.

Dá se tomu vůbec zabránit? Pochybnost, že ne, je více jak oprávněná. Není totiž možné jen tak velkohubě odsoudit ty, kteří v rámci všeobecně uznávaných svobod odcházejí za lepším. Je také poněkud jednoduché vše ponížit na rovinu ekonomického zisku jedince. Vzdělaný člověk totiž v sobě nese i určité společenské vazby. Narodil se do kultury, které si váží a má pocit, že je součástí i jeho způsobu myšlení.

Jenže dnešní boj proti často nevzdělaným vládcům se stal činností dobrovolnou. A je snad ještě horší, než v minulosti. Tehdy šlo o celkem jednoznačný úkaz, kterému rozuměl i řadový občan. Dnešní demokratický systém však produkuje prázdné hlavy toužící po politické moci jako na běžícím páse. Dokonce se na to již specializují i mnohé fabriky na vzdělání.  které se záhadným způsobem honosí i názvy, které hovoří o opaku předstírajíce klasické vzdělání.

Je to nelehká doba jak pro řadového občana, tak i pro nastávající inteligenci. Každý den nás média informují o tom, že získání pohádkového bohatství či společenský vzestup na vrchol moci není záležitostí vzdělání, spíše jeho zneužití. A snad nikdy neprožívala hloupost takový nárůst společenského ocenění jako je tomu dnes v Česku.

Smutné poznání. Asi není úniku. Právě když pozoruji, že kdysi tak všeobecně vzdělaný národ je znovu ochoten se klanět uměle  vytvořeným modlám zosobňující jen dryáčnický charakter, pozbývám mnohých nadějí. Ještě pořád se plazíme třeba po kolenou před panem Klausem. S otevřenou pusou hltáme produkty jeho ješitnosti a přehlížíme mnohá zla u jejichž kolébek  stál jako kmotr.

Pokud je možno věřit těm všelijak manipulovaným výsledkům veřejného mínění, tak jistý Miloš Zeman je na vrcholu ukájení se nad vlastním již poněkud zdegenerovaným a arogantním pohledem na společnost, kdy je mysl občana zneužívána za základě primitivních emocí. Jaká to oslava svobody, která je zredukována jen na slepou poslušnost a obdiv hlouposti,  kterou jsme kdysi nenáviděli.

Ne, ostnatý drát by nic nevyřešil, je to spíše jen taková myšlenková metafora. V žádném případě by neměl určovat budoucnost společnosti či dokonce národa. Jeho neexistence, tedy otevřené hranice však v žádném případě nesmí být zneužívány samozvanou mocenskou elitou, která počítá s tím, že nespokojenci, kritici a všichni jinak myslící opustí zemi, aby tak umožnili ještě větší a bezbřehé šíření všeobecného ohlupování společnosti.

Žádný národ, pokud dbá na zachování kulturních hodnot, se neobejde bez nositelů myšlenkových proudů, které zaručují další vývoj pozitivním směrem. Většinou je vše doprovázeno tím věčným bojem proti nevědomosti a hlouposti. Jako poznání platí, že tento boj je nekonečný. Zvláště pokud je to hloupost všeobecná, která ovládla mysl občanstva za  pomoci vykutálených nemorálních politiků, kteří se nepozastaví ani nad tím, aby podporovali voliče v nenávisti a nedůvěře vůči inteligenci.

Přesto všechno se domnívám, že tento boj proti hlouposti je nutno vést za každých podmínek, s plnou odpovědností a doprovázen vírou ve vítězství rozumu.

Autor: Michal Kotyk | neděle 6.3.2016 10:58 | karma článku: 12,02 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1543x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik