Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdyby jen utíkala, tak by ji šlo ještě přilákat zpátky nějakou tou materiální výhodou. Horší je, že nám nevzniká nová, viz:

"....ztenčujícími se řadami elektrotechniků, jejichž místa zůstávají mnohdy prázdná, protože je nemá kdo nahradit. Již delší dobu si lze také na nejrůznějších vzdělávacích akcích pro elektrotechniky všimnout jednoho fenoménu – totiž vysokého věkového průměru účastníků. Chybí elektrotechnický dorost, což potvrzují mj. také ředitelé střední odborných i vysokých technických škol. Dřívější silnější ročníky elektrotechniků stárnou – odcházejí do důchodu a s nimi odcházejí i jejich neocenitelné zkušenosti, které často není ani komu předat. Zvoní hrana snad nám elektrotechnikům?"

Z úvodníku ing. Josefa Košťála, šéfredaktora časopisu Elektro (1/2015)

http://elektrika.cz/data/clanky/fcc-public-vysel-casopis-elektro-1-2015

.

Zato zájem o humanitní obory, zejména ty postradatelné, ten existuje. Přitom zájem firem o technické profese všeho druhu je velký, volných míst je dost. Co je příčinou? Lenost naší mládeže, nebo pomalé hloupnutí naší populace?

0 0
možnosti
Foto

Příčina? Obé. Naši mladí mají přímo odpor si zašpinit ruce pořádnou a poctivou prací. A pak je to již spíše hloupost pramenící z neznalosti materiálních a fyzických předpokladů pro existenci společnosti. Jinak řečeno: O práci se nedá jenom kecat, ona se musí také udělat. Jinak tím už trpí i humanitní obory. Všeobecně vládne názor, pochopitelně podporovaný mediálním a politickým světem, že mohu tvrdit cokoli, aniž bych to musel i dokázat.

0 0
možnosti
MD

Co s inteligenci, ktera se bud prodava nebo plane medituje nad zakladnimi instinkty, jimiz jsou v prirode vybaveny daleko jednodussi organismy. Nic. Sama skonci na smetisti evoluce. I kdyz, tu a tam, ji smetla revoluce normalnich lidi.

0 0
možnosti
Foto

Pokud znáte mé texty, tak se mnohokrát zmiňuji o vzdělaných nevědomcích. Tak se pokouším elegantně pojmenovat ty, kteří vzdělání užívají proti zájmům společnosti. Zrovna tak se domnívám, že absolutně neregulované obory studia společnost jen zatěžují. A v tomto ohledu se nedomnívám, pokud jde o absolventy „nepotřebných“ oborů, že by stát měl přebírat odpovědnost. I když v podstatě často vydává prostředky na vzdělaní v oblastech, které ne vždy přinášejí všeobecný prospěch. Na druhé straně se však stát nemůže zbavovat odpovědnosti třeba za nedostatek lékařů, stejně tak odborně kvalifikovaných specialistů, kteří tvoří základní struktury hospodářského systému.

0 0
možnosti
VH

Můžete, rosím, uvést alespoň pět demokratických zemí, které neumožňují čerstvým absolventům odchod ze země? Jak to zavázání vypadá věcně?

2 0
možnosti
Foto

K Vaší první otázce jen to, že jsem v textu nikde netvrdil, že by tomu tak bylo, takže nevidím důvodu, proč bych to měl dokládat. A k druhé otázce jen to, že existují v mnoha zemích různé formy stipendií, které jsou spojeny s povinností v oboru po určitou dobu pracovat. Tyto „investice“ mohou pocházet jak od státu, tak přímo od průmyslu či společností, které mají zájem na výchově odborníků, dle svých nároků.

0 0
možnosti
DB

vše, co kdy člověk vymyslel, lze použít a i zneužít. A tak i ten ostnatý drát. Máme ho kolem věznic, kam dáváme lidi, kteří nám škodí. A zde ten ostnatý drát slouží dobru---chrání nás.

Tento ostnatý drát v dobách vědeckého komunizmu bylo jasným zneužitím tohoto vynálezu. Šlo tehdy jen o to si udržet své "poddané a své otroky" doma, aby neutíkali jinam.

Dnes by nám ten ostnatý drát pomohl...ovšem jen a jen kdybychom se dokázali přesně dohodnout kde ten plot postavíme a jak pak budeme zacházet s některými lidmi...ale to je podle mne možné a dokonce i velmi praktické.

Plot by měl být kolem EU , tak aby EU dokázala ochránit své hranice a tím ochránit i své lidi....

Plot nemusí být ve formě plotu jak ho známe my....i když ta zeď mezi Mexikem a USA by nám mohla být jasným vzorem...když se chrání USA, určitě se smíme chránit i my, Evropané

4 0
možnosti
Foto

Souhlas. Jen si dovolím upozornit, že dnešní „ostnatý“ drát byl opravdu spíše metaforou. O problematice Vámi zmiňované byl snad spíše můj včerejší text, kde si dovoluje rozvést myšlenku, že život bez hranic je jen předzvěstí zkázy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1543x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik