Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je větší zlo: Hlupák anebo komunista?

Celý život jsem se vždy bál hlupáků a domnívám se dodnes, že jsou pro lidstvo tím největším nebezpečím.

Ta poslední léta, která prožívám opět v Česku, se mne ale snaží přesvědčit o opaku. Snad každý den je mi připomenuto, že hlupák není společnosti zrovna prospěšný, ale co se týče škodlivosti, tak je mnohem více akceptovatelný, než komunista.

Mediální svět mne skoro každý den konfrontuje s názory, které jsou tak bezcenné, že se divím, že se je někdo snaží s pomocí moderní technologie dostat do každé domácnosti. Většinou spadají pod kategorii svoboda slova a projevu, která je všeobecně uznávaným argumentem pro šíření každé hlouposti. Takže nepostrádají ani patřičnou úctu odpovědného mediálního překupníka.

Jinak je to však v případech, kdy se jedná o projev, který je možno přiřadit komunistům. Tím nechci říci, že by tento speciální druh občanstva byl před přirozenou hloupostí chráněn. To opravdu ne. Ale přeci jenom je jejich projev ze strany moderátorů doprovázen takovým zvláštním, nikdy nevysloveným, ale přeci jenom postižitelným náznakem, že se jedná o informace ze světa jakoby dávno neexistujícího.

Pokládám to za celkem zábavné, ale zároveň nebezpečné. Dává to možnost mnoha hlupákům, kteří po té, co dokáží, že nenávidí jakoukoli formu komunismu a i komunisty samotné, získat určitou důvěryhodnost. Jinak řečeno: Jsem podvodník, lhář, zloděj, zkorumpovaný politik, podplacený státní úředník……prosím, o tom všem jsem ochoten diskutovat, ale proboha jen ať si nikdo nemyslí, že pokládám komunisty za lidi.

Je to takové zvláštní. A většina lidí, kteří se takto chovají, neměla s komunisty skoro žádné zkušenosti. Jistě, že to nebyl krásný režim. I když i to je relativní. V porovnání třeba s Rumunskem, bylo u nás v 80 letech skoro jako v ráji. Přesto však jistě žádný argument k omlouvání zvěrstev, kterých se tento režim dopouštěl.

Já jsem emigroval. Byl odsouzen na jeden a půl roku, ztratil občanství a můj majetek propadl státu. Mohl jsem to brát s humorem, našel jsem pro mne a mou rodinu jiný domov, dostal jiné občanství a ten majetek nestál za mnoho. Ale přesto jsem se nikdy nedopracoval k tomu nenávidět komunisty jako takové.

Pozoruhodné také je, že třeba Německá spolková republika měla stejný problém. Být komunistou se rovnalo omezení občanských práv. Pak přišlo sjednocení. Hrůza. Co s těmi milióny komunistů. Nu, člověk je pragmatik, tak se jich hodně převléklo. Ale mnozí ne. Kupodivu pokus je politicky ignorovat nebylo možné. K tomu je potřebí diktatury, demokracie je ochraňovala.

A tak šla léta a nyní je možno pozorovat určitou změnu. Najednou s objevují politická seskupení, která dokáží být ještě nebezpečnější, než ti dnešní komunisté. Neofašisti, radikálové, extrémisté a co já vím co ještě. Hlavně ale dochází často k seskupení a koncentraci lidské hlouposti, která se dokáže formovat v politickou sílu.

Tedy nic na obhajobu komunistů. Spíše jen tak na okraj malé upozornění, že i ta zaslepená třídní nenávist by občas mohla mít trochu inteligentní formu a připustit společenský vývoj. Ona byla zaslepenost vždy zrádná. Primitivní nenávist, obava a strach mnohdy z neznámého nás může uvrhnout do područí vlastní hlouposti. Nikdy bychom neměli zapomínat, že stádo bečících oveček dokáže udržet pod kontrolou jeden chytrý pejsek.

Autor: Michal Kotyk | sobota 27.2.2016 8:47 | karma článku: 35,77 | přečteno: 3999x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 427x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Čína rychle rozšiřuje jaderný arzenál. Posílila i KLDR, uvádí zpráva

17. června 2024  9:32

Čína za poslední rok výrazně zvětšila svůj jaderný arzenál, počet jaderných hlavic zvýšila ze 410...

Převrat v britské politice? Nacionalisté velí ke změně, volební systém je proti

16. června 2024,  aktualizováno  17.6 9:25

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16,  aktualizováno  9:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1543x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik