Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čapí hnízdo je morální fackou!

Je to rána pod pás všem občanům, kteří se snaží žít slušně, ohleduplně a s určitou odpovědností ke společnosti, kterou tvoří. Je to přesný obraz doby, ve které žijeme.  

Jsem ochoten se vsadit, že veškerá šetření kolem Čapího hnízda přinesou jen poznání, že možná došlo k nějakému tomu formálnímu pochybení, ale že se v žádném případě nejednalo o dotační podvod, či přestupek na úrovni trestného činu. Bude to jen další důkaz pro to, že žijeme ve společnosti, kde krást ve velkém je vyhrazeno jen lidem patřičně vzdělaným a mocným.

Zbývá se jen rozhodnout, zda na této cestě pokračovat, či ne. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se asi jedná přímo o vládní politiku. Protože se i nadále propaguje firemní způsob řízení, kde hlavní prioritou je zisk tvořený za tvrdých podmínek boje silných proti slabým. Je to ten nejstarší lidský zákon.

Přitom je nesporné, že zaručuje přežití lidstva. Nehovoří ale nic o tom jaká bude společnost z hlediska morálních hodnot. Respektive naznačuje, že pro ně nebude mnoho místa, protože v této formě vývoje působí spíše kontraproduktivně. Firemní politika se také nezabývá osudem těch, kteří v tomto boji prohráli.

Jako civilizovaná společnost jsem dosáhli vývojového stupně, kdy ty slabé nelikvidujeme fyzicky, jen ekonomicky. Domníváme se, že jsme humánní a kulturní společností. Je to však lež. Protože stát podle firemních zákonů přináší jen stále se zvyšující počet těch, kteří v boji o „přežití“ neobstojí.

A v čím dál tím větší míře jsou to ti, kteří ještě nedávno tvořili páteř společnosti. Jak hospodářsky, tak kulturně. Nehledě na to, že se ještě drželi určitých morálních hodnot, kdy sociální kompetence hrála určitou roli. Byla to takzvaná střední vrstva, která vždy vytváří charakter národa.

Tuto část obyvatelstva v posledních desetiletí ze zákona likvidujeme. Je na obtíž všem těm, kteří velmi dobře vědí, že jen  velké nadnárodní společnosti jsou zárukou jak politické, tak hospodářské moci. Základním charakterem těch novodobých vládců je skutečnost, že právě necítí žádnou odpovědnost za ty, které ekonomicky likvidují.

Nedělají si žádné starosti s tím, že formálně existující státní moc nebude schopna se o všechny ty společenské „odpadlíky“ postarat. Nijak to nezapadá do jejich firemní politiky. Již dávno také nehovoří o občanech, ale jen o produktivní pracovní síle. Z jejich pohledu absolutně správný postoj.

Je jim také zcela jasné, že budoucnost jedince je zaručena jen za podmínek, kdy se oprostí závislosti na sociálních systémech. V praxi to znamená, že tomu musí odpovídat výše privátního kapitálu. Vědí, že jakákoli závislost na státu je nebezpečná. Vždy se snaží aby tomu bylo naopak a stát byl závislý na nich. Plně podle starého zákona o přežití. Závislost na státu pokládají za to největší ohrožení existence.

Proto se domnívám, že je nutno brát pana Babiše vážně při jeho zásadním prohlášení, kdy tvrdí, že každý, kdo ho volil, přesně věděl, kdo je a co představuje. Domnívám se dokonce, že říká pravdu. Současná situace však naznačuje, že okruh jeho podporovatelů nemůže být moc velký, protože by docházelo k rozmělňování zisku. Jeho politika je totiž jen politikou pro vyvolené.
 
Tedy jen pro ty, kteří mají sdostatek sil k likvidaci těch slabých a nepotřebných. Pochopitelně musí být oproštěni ode všech morálních zásad a sociálního soucitu. Nezbytnou vlastností pak také je, aby využívali každé slabosti státu ke svému prospěchu. Z jejich hlediska je to jediný způsob přežití.

Otázkou však je, jak v budoucnu vyřešíme problém existence všech těch, kteří v tomto boji o přežití „prohráli“. Nic nám nepomůžou ani mnohdy desítky miliónů věnovaných miliardáři na dobročinné účely. To jsou pro ně jen výdaje reklamního charakteru. Naše společnost potřebuje miliardy na financování sociálních systémů.

Všeobecně panuje názor, tedy od stoupenců „firemní“ politiky, že stát je špatný hospodář, že prošustruje stovky miliónů. Pravda, existuje proto dostatek důkazů. Částečně jsou to však peníze, které tak či onak skončí v nějaké veřejné investici, která není zrovna potřebná a efektivní. Nicméně z velké části naleznou společenské využití.

Nikdo se však nezabývá statistikou, kde končí státní miliardy „investované“ do privátních firem. Obligátním populistickým argumentem je vznik nových pracovních míst. Většinou se však jedná o novodobé otroctví. Nalézají zde práci ti, kteří jsou obětí velkých. Jsou to ti, které „firemní“ politika připravila o možnost samostatného podnikání.

Jejich nouze je mnohdy zneužívána v podobě nízkých platů. Životnost těchto nových pracovních jednotek je omezena, vše se řídí jen potřebností a efektivností. Pakliže nevyhovují, jsou opět vyloučeni z „firemního“ profilu a dříve či později jen rozmnoží řady těch „nepotřebných“.

Takže Čapí hnízdo by nemělo být jen nějakou politickou aférou, či analýzou morálky jednotlivce. To vše je irelevantní a v podstatě jen odvádí diskusi od podstaty problému. Spíše by mělo sloužit jako výstraha a nutit k zamyšlení o tom, zda cesta po které kráčíme, přinese lepší budoucnost pro všechny, či jen ty vyvolené, kteří bez skrupulí zneužívají naivitu a nevědomost občanů. Ostatně to je ta pravá podstata a páteř každé firemní politiky.

Autor: Michal Kotyk | pondělí 14.3.2016 10:18 | karma článku: 23,28 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Je snad vláda obětí vlastní ideologie?

Já bych tedy řekl, že ano. V podstatě léta slibovala neuskutečnitelné. A to v mnoha ohledech. A největší důraz vždy kladla na vlastní neomylnost, která měla být tou vysněnou cestou ke šťastné budoucnosti.

16.11.2021 v 11:02 | Karma: 20,35 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Hloupý národ mívá i hloupou vládu

Není to žádné světoborné tvrzení, ale podle mých životních zkušeností, žil jsem totiž pod několika mocenskými strukturami, tedy od diktatury až po demokracii, je vcelku pravdivé. Řekl bych tedy, že platí celosvětově.

26.8.2021 v 10:32 | Karma: 21,10 | Přečteno: 746x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

„Ve službách Agrofertu“!

Pravda, nezní to tak honosně jako „Ve službách Jejího Veličenstva“, ale přeci jenom lépe než nic. Prostě je to taková typická česká varianta vyjadřující touhu po originalitě, pokroku a důkazu naší světovosti.

20.5.2021 v 10:31 | Karma: 15,12 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Andrejko I. a jeho otloukánci!

Ještě nedávno to vypadalo tak, že se jeden mohl právem domnívat, že se náš současný mocipán obklopuje dvorními šašky. Ale jak vidno, tak ve svém vývoji neustrnul a pomalu je vyměnil za otloukánky.

18.5.2021 v 10:15 | Karma: 13,96 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Janek a jeho „Boží mlýny“

Můj obdiv k někomu, kdo se slaboduchou fantazií ohýbá realitu tak, aby byla podkladem pro lacinou zábavu prostého lidu je celkem vyhraněný. Řekl bych, že se jedná o obvyklý mediální kšeft za účelem zisku a slávy.

6.5.2021 v 12:17 | Karma: 32,06 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik