Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budou „chytráci“ dneška hrdiny zítřka?

Je to asi česká povaha, víme všechno lépe než zbytek světa. I vývoj posledních 30 let to dokazuje. S neuvěřitelným úsilím opakujeme chyby, kterých se okolní společnosti dopustily, aniž si připustíme, že ony se již z toho poučily.

Ale k věci. Tak tu zase máme nepřehledné množství těch, kteří již dávno vše věděli a vše by dělali jinak, hlavně lépe. Nejlepší ukázkou jsou naši opoziční politici. Jsou mezi nimi i osoby vzdělané, u kterých by jeden předpokládal vysoké morální hodnoty. Hlavně ve vztahu ke společnosti, kdy by jeden očekával, že díky svému postavení budou nejen vzorem, ale i ukázkou odpovědnosti.

Ano, vzorem jsou, ale pro kterou část obyvatelstva? Skálopevně zůstávají věrni svým voličům a pilně se snaží jejich řady rozšířit. To, že žijeme v situaci, která vyžaduje jednotu a společné úsilí je prostě nezajímá. Proč také? Vždyť jde přeci jen o „osud společnosti“. Budoucí politická moc je jim přeci jen přednější. A tak si pouštějí hubu na špacír. Jejich výhodou a základní motivací je skutečnost, že nenesou žádnou odpovědnost za dnešek.

Prohlubují tak české politické bahno a vůbec jim nevadí, že ničí morální hodnoty, které jsou páteří každé společnosti. Tedy pokud ta má zájem se dále vyvíjet v pozitivním duchu. Bohužel mají řadu nadšených pomocníků. V prvé řadě k nim patři všichni ti „obchodníci s informacemi“, které stále ještě nazýváme novináři.

Je až s podivem, s jakou drzostí mnozí dokazují vlastní nevědomost. A to veřejně a v přímém přenosu. Stačí se jen zaposlouchat do otázek, které s velmi důraznou a „osobitou“ formou pokládají zástupcům vlády. Je to často důkaz nevědomosti, dokazují, že vlastně neposlouchali, hlavní je zazářit nějakou pitomou a populistickou otázkou. Paradoxní je, že vlastně nepotřebují odpověď, tu už si také předem naformulovali.

Pokud je nazývám obchodníky s informacemi, tak budu pokračovat dál a nazvu je i „šmejdy“. Ano, každý obchod má své šmejdy. Bylo by dobré si to uvědomit. Každý z nás by měl zapřemýšlet, zda hledá informace, či si jen potřebuje upevnit vlastní ego bez ohledu na skutečnost. Je to těžké, protože realita je to, co nejvíce potlačujeme. Ba se jí často i bojíme.

A já se bojím, že to, co jsem zvolil jako titulek, se stane pravdou. Bude to cesta do pekel. Bude to promarněná šance. A je na každém z nás, zda se proti tomu postaví, či bude nadšeně mávat volebními plakáty pro kdekoho a skandovat hesla všech těch „chytráků“ kteří touží po moci. Není špatné si uvědomit, že za to či ono nemohou jen politici, ale i ti, kteří je volí. A také je nutné si přiznat, že volit někoho jen proto, abychom měli příštího viníka je zbabělost, hlupáctví a nevědomost. Stejně tak jako volit ty, kteří slibují nemožné.

A tak si myslím, že naši společnost napadl ještě jeden virus. Virus hlouposti. A je zákeřný v tom, že využívá dnešní situace, aby se šířil ještě rychleji. Svoboda slova a tisku se stává festivalem hlouposti. Klasik by řekl blbosti. Vítězí ten, kdo si nejvíce troufá a nemá zábrany ničit kulturní a myšlenkové hodnoty. Bojovat proti zdravému rozumu ani moc nepotřebuje, ten se jaksi vytratil.

A je na každém z nás, komu budeme naslouchat, koho podpoříme, jak budeme hlasovat. A to platí hlavně pro dnešní dny, máme takříkajíc zase šanci se poučit. Neměli bychom ji promarnit. Nespoléhat na to, že budoucnost ještě nějakou přinese.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kotyk | středa 18.3.2020 11:04 | karma článku: 26,44 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. května 2024  18:34

Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik