Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se projevují společenští neandrtálci

"...tak zaprvé nejsem obrovská, nýbrž vysoká...zadruhé si nepamatuji, že bychom se znali, a tak mi laskavě netykejte...a zatřetí, vážený pane Chytrý, že jsem vysoká vím mnohem lépe než Vy..." 

Pár týdnů poté jsem společně se svou sestrou a kamarádem šla na večeři. Po vstupu do restaurace jsme si vybrali stůl uprostřed místnosti, ke kterému jsme usedli. Během těch pár hodin, co jsme v restauraci pobyli, můj zrak občas spočinul na stůl naproti mně, kde seděli dva muži s půllitry piva. Seděli tam ještě v době, kdy jsme odcházeli. Když jsem kolem jejich stolu procházela, zaslechla jsem „Ty jsi obrovská“. V ten zlomek sekundy mě napadlo se za nimi vrátit a poučit autora zmíněného komentáře o jeho neomalenosti. Ve své mysli jsem mu odvětila "Zaprvé nejsem obrovská, nýbrž vysoká...zadruhé si nepamatuji, že bychom se znali a nedej bože si navíc potykali...a zatřetí, vážený pane Chytrý, že jsem vysoká vím mnohem lépe než Vy, takže Vaše připomínka opravdu není na místě." 

Oba mí společníci mi radili, ať se vrátím a řeknu těm dvěma ošuntělým neomalencům k jejich komentáři své. Neudělala jsem to. K čemu budu plýtvat svou energii na hloupých lidech? K čemu na sebe upozorňovat a dělat divadlo ostatním přítomným? Ještě před pár lety bych se nejspíš otočila, vrátila se a před všemi zúčastněnými k tomu sprosťákovi pronesla, co jsem měla na jazyku. Jaký by to ale pro mě mělo užitek? Pro mě ten cizí člověk naprosto nic neznamená, ani jeho názor na můj vzhled. A i přes upozornění na jeho bezmeznou neomalenost, hloupým neomalencem by nejspíš zůstal, protože chlápek ve svých co - dobrých padesáti letech (alespoň tak vypadal) - si stěží sáhne na nos, zamyslí se nad sebou a změní své chování. 

Z mého pohledu je naprosto jasné, že ten dotyčný měl potřebu na sebe upozornit a nejspíš se i před svým společníkem předvést. Že jsem mu k tomu posloužila zrovna já, taky není náhoda. Jsem přesvědčená, že se jednalo o zkoušku shůry, zda nechám své ego zkočírovat danou situaci. Ne, rozhodla jsem se, že nebudu plýtvat svou energii na něčem tak bezvýznamném.

V prvé řadě stojí za zvážení, zda je smysluplné říci nahlas myšlenku, která vám zrovna proletěla hlavou jako například "vy jste vysoká / velká / obrovská...". Je to opravdu nutné? Věřte mi, ta žena moc dobře ví, jaká je co se tělesných proporcí týče. Proto takový komentář je vhodné si raději odpustit. Zde bych ještě ráda zmínila, že přívlastky velká a obrovská nejsou totožné s přívlastkem vysoká. Velká a obrovská označují vlastnost věci nejen do výšky, ale i do šířky. Není tedy zcela vhodné nazývat ženu, která je vysoká a štíhlá, velkou nebo dokonce obrovskou. Já jsem tu zmínila verzi komentáře s vykáním. Udivující je, jaká spousta lidí, osloví vysokou ženu tykáním. I přestože jste o poznání starší než ta dotyčná vysoká žena, bylo by záhodno k ní promluvit s respektem.

Již v několika svých článcích jsem se zmínila o typu komentářů, které vysoké dívky a ženy, na svůj trikot dostávají. Jeden čtenář mi v diskuzi k článku o strastech života vysoké ženy reagoval řečnickou otázkou, co tu stále řeším. Neřeším nic. Jen se veřejně vyjadřuji k tomu, co vidím jako úskalí ve společnosti, tj. povědomí o způsobu chování a vyjadřování se s úctou k druhým lidem. Jistě se mé články dostanou k očím dívky nebo ženy, která si mnohé prupovídky na svou vizáž bere osobně a dělá si z nich těžkou hlavu. Věřím, že skrze mé články se může s chováním druhých lidí snadněji vypořádat.

Nemálo mě překvapila reakce jedné paní, která se divila, že vysoké dívky a ženy trpí nízkým sebevědomím kvůli své výšce. Nebyla sto pochopit, že by byla modelka nespokojená se svou výškou (?) "No to víte...když si lidé neuvědomují důsledky svého nevhodného vyjadřování ke vzhledu ostatních, tak to pak tak dopadá." Články na ta témata píšu i z důvodu, aby se lidem rozšířil obzor a povědomí o dopadu jejich způsobu vyjadřování a chování k druhým lidem. 

Určitě záleží na způsobu oslovení. Uznejte sami, že není zrovna kosher ženě, kterou vidíte poprvé, rovnou tykat a oslovovat ji familiérně.

Dále by nebylo od věci zvolit slova, kterými ji neurazíte nebo nijak nepopudíte. Pokud si nejste jisti, co je vhodné či nevhodné říci, nechejte si raději tu myšlenku pro sebe a mlčte. [Mluviti stříbro, mlčeti zlato.] Váš slovní projev je velmi dobrou vizitkou vaší osobnosti. A tak se vám během prvních pár sekund může podařit dostat se do kategorií společenských neandrtálců. 

Do třetice všeho nejlepšího - buďte si vědomi tónu v hlase, který do svého projevu vkládáte. Vyřknout rádoby kompliment se štiplavým tónem v hlase působí spíše posměšně. Stejně tak komentář nebo otázka na výšku vyřknutá s obdivem v hlase, zapůsobí na ženu mnohem přívětivěji než s překvapením neboli šokem. Pokud se projevíte příjemně a ne za účelem na sebe upozornit, spíše se vám dostane slušné a ochotné reakce. 

Co mě skutečně baví je, když člověk položí nevhodnou otázku nebo vytrousí nepřívětivý komentář, a následně během zlomku sekundy si to uvědomí. Okamžitě se snaží svůj nepřístojný projev maskovat slovy "Na to se Vás jistě ptá každý." nebo "To se Vám určitě stává často.".

Na to si jen pomyslím,"Ano, lidé se na to ptávají často a ano, stává se mi to často. Proč si to tedy nemůžete s tím vědomím odpustit alespoň Vy?!" :-D

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Kotoučková | úterý 12.7.2022 6:00 | karma článku: 14,44 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Ivana Kotoučková

"Myslíš, že mě uzvedneš?"

Nikdy mě nenapadlo, že se mě muži budou ptát, jestli je unesu. I přesto se takoví najdou – a není jich málo.

10.4.2024 v 6:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

Kdo je Bohyně?

Tento článek věnuji hlavně ženám, se kterými se chci podělit o vlastní uvědomění, které může mnohým otevřít oči.

27.3.2024 v 6:00 | Karma: 9,48 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Disciplína (vy kluci pitomí) musí bejt!"

Ano, disciplína musí bejt (jak vojákům kázal objlajtnant Makovec ve filmu Dobrý voják Švejk), pokud člověk chce dosáhnout svých cílů. Že je však potřeba jí mít ve zdravé míře, o tom vám mohu mnohé povědět já.

21.2.2024 v 6:00 | Karma: 10,69 | Přečteno: 497x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Rozmohl se nám takový nešvar..."

Kdo by neznal hlášku z českého filmu Pelíšky? Přesně ten mi přišel na mysl po sledování trendů dnešní doby v posilovnách a fitness centrech.

8.2.2024 v 6:00 | Karma: 34,45 | Přečteno: 5778x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"...tak já to zkusím a uvidím."

Není vám ta věta povědomá? Jsem si téměř jistá, že jste si ji alespoň jednou v životě řekli i vy. A co teprve v kontextu potenciálního partnerského vztahu?

19.6.2023 v 6:30 | Karma: 12,87 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 10,59
  • Průměrná čtenost 733x
Jsem koučkou zdravého životního stylu pro ty, kteří hledají cestu samy k sobě. Můj přístup ke zdraví člověka je celostní, tj. péče o tělo, mysl a duši. 
Mou vizí a posláním je pomáhat primárně ženám na cestě k jejich spokojenému já - přijmout se a mít se rády takové, jaké jsou. Pomáhám jim posílit své sebevědomí, uvědomit si vnitřní hodnotu a žít svůj život z pozice tvůrkyně svého života.

 

https://ivanakotouckova.webnode.cz

MŮJ PŘÍBĚH V KOSTCE

Kvůli životním výzvám a řečem druhých jsem svou výšku (197 cm) vnímala jako prokletí. S tím, že svou výšku nezměním, jsem se naučila nějak žít…nebylo to sebepřijetí, ale spíše stagnace. Myslela jsem si, že cestu sama k sobě najdu přes sport, fitness a diety. To byl i jedním z hlavních důvodů pro studium a získání certifikace fitness trenérky a nutriční poradkyně.

Když už jsem si myslela, že jsem se plně našla, přišel další milník v mém životě, který mi ukázal opak. Ponořila jsem se do studia psychosomatiky, transformace podvědomí, práce s myslí, probuzení své intuice a ženskosti. Od té doby jsem svému životu začala dávat úplně jiný směr a našla jsem své poslání, kterému se naplno a s láskou věnuji.

www.facebook.com/ivankakotouckova

Seznam rubrik