Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"...tak já to zkusím a uvidím."

Není vám ta věta povědomá? Jsem si téměř jistá, že jste si ji alespoň jednou v životě řekli i vy. A co teprve v kontextu potenciálního partnerského vztahu? 

Naše životy jsou hlavně o vstupování do neznámých situací a o zkoušení, zda je nám v nich dobře a vyhovují nám. Mnohdy se uvrtáme do něčeho se záměrem, že to alespoň zkusíme. "Vždyť o co jde? Při nejhorším z toho vystoupím hned, co mi to nebude vonět. Alespoň to zkusím a zjistím, že to pro mě není a půjdu dál."  Určitě ses tak nejednou rozhodl/a i ty. Není třeba hodnotit, zda přístup k provedení rozhodnutí s takovým nastavením, je správný či špatný. Vše má svůj smysl, a tak i rozhodnutí něco jen zkusit, mají pro nás svůj smysl. 

I přestože nejsem proti zkoušení nového a neznámého, v jedné oblasti svého života jsem se poučila nezkoušet a nejít proti své intuici. Tou oblastí jsou partnerské vztahy. Ano, i já jsem nejednou vlezla do vztahu s muži, s nimiž jsem ve skrytu duše nepociťovala "ano, to je ono". Podívám-li se na začátky těchto vztahů zpětně, musím si otevřeně přiznat, že ve většině případů byl nějaký důvod, proč jsem do těch vztahů vstoupila. Poprvé to bylo nadšení, že o mě má konečně nějaký kluk zájem a můžu se tím pyšnit stejně jako mé vrstevnice. Důvod byl zcela pochopitelný - měla jsem se seznamováním značné problémy. 

Jindy jsem začala vztah s tím, že jsem se cítila ztracená. A tak jsem doufala, že muž, kterého jsem v té době poznala, mi dá v životě směr. Důvod jsem v té době považovala za pochopitelný kvůli pocitu beznaděje a zoufalému hledání sebe sama. Dnes bych se sebou zatřásla, abych se vzpamatovala a nedělala to. Dodnes si pamatuji ten vnitřní pocit, který mi říkal, že to není pro mě. Má hlava však přebrala kompletní vládu nad situací. Tehdy jsem si říkala "zkusím to...když to nebude klapat, odejdu. Nemám přeci co ztratit." Chyba lávky, zlatá rybko!

Podobně tomu bylo s jiným mužem, s nímž jsem začala chodit z pocitu osamělosti. Bylo to v době, kdy jsem procházela dvěma tělesnými zraněními. Uvědomovala jsem si víc než kdy jindy, stalo-li by se mi něco závažnějšího, nikdo by mi nepomohl. Tento muž vstoupil do mého zorného pole zrovna v tento čas. Dodnes svým selským rozumem nerozumím, proč jsem nenaslouchala svému vnitřnímu hlasu, který mi dlouho našeptával "E-e, běž od toho pryč!" Nepohlížela jsem sice na tento vztah jako na zkoušku, ale zároveň jsem se necítila ukotvená. [Pozn.: Později se ukázalo, že moje duše moc dobře věděla své a chtěla mě před tím uchránit. Bohužel se jí to nepodařilo.] 

Co mě osobně tyto konkrétní zkušenosti naučily bylo, nezačínat si partnerský vztah s přesvědčením, že to zkusím. Ve skutečnosti jsem žádný z těch vztahů nebrala na lehkou váhu, ale pokaždé jsem do nich investovala svou energii a snahu, aby fungovaly... Po jejich skončení jsem, stejně jako v případě jiných vztahů, potřebovala čas na zotavenou. Nevycházela jsem jako královna s hlavou vztyčenou a hrdým pocitem, že jsem si prošla dalšími obohacujícími zkušenostmi. I když jsem si naivně myslela, že odejdu vyrovnaná a úplně v klidu, nikdy tomu tak nebylo.

To samé pozoruji i u lidí ve svém okolí, kteří se mi svěřují. Začínáme vztahy z nejrůznějších důvodů, i přestože vnitřně už předem cítíme, že to není to ono. Co hůř, my si to dokážeme říct i nahlas. Vložíme do oněch vztahů čas, energii a ve finále se snažíme i takové vztahy udržet při životě zuby nehty. Dříve či později se probudíme a zjistíme, že opravdu musíme z kola ven. Dalo by se říct špatná zkušenost, taky zkušenost, ale... Zamysleli jste se někdy pořádně nad tím, co si tím vstupováním do vztahů, u nichž cítíme, že nemají dlouhého trvání, způsobujeme?

V prvé řadě blokujeme sobě (i tomu druhému) možnost poznávat a trávit čas s vhodnějším partnerem. Vkládáme energii, čas a své city do něčeho, o čem takřka víme, že není perspektivní. Nejde o investici, ale o čisté plýtvání našemi zdroji, kterými disponujeme. V konečném důsledku pokaždé odejdeme na nějaké úrovni pošramoceni. Následně potřebujeme čas na zotavenou, kdy si ani nedokážeme představit začít nový vztah, i kdybychom měli toho nejsprávnějšího možného partnera přímo před nosem. Dle mého názoru, vstupováním do vztahů, o nichž vnitřně cítíme, že nejsou pro nás vhodné, je hazardování se srdcem. Uchází nám příležitosti nejen během existence takovýchto neperspektivních vztahů, ale i nemalou dobu po jejich skončení. 

ilustrativní obrázek

 

Autor: Ivana Kotoučková | pondělí 19.6.2023 6:30 | karma článku: 12,87 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Ivana Kotoučková

"Myslíš, že mě uzvedneš?"

Nikdy mě nenapadlo, že se mě muži budou ptát, jestli je unesu. I přesto se takoví najdou – a není jich málo.

10.4.2024 v 6:00 | Karma: 11,60 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

Kdo je Bohyně?

Tento článek věnuji hlavně ženám, se kterými se chci podělit o vlastní uvědomění, které může mnohým otevřít oči.

27.3.2024 v 6:00 | Karma: 9,48 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Disciplína (vy kluci pitomí) musí bejt!"

Ano, disciplína musí bejt (jak vojákům kázal objlajtnant Makovec ve filmu Dobrý voják Švejk), pokud člověk chce dosáhnout svých cílů. Že je však potřeba jí mít ve zdravé míře, o tom vám mohu mnohé povědět já.

21.2.2024 v 6:00 | Karma: 10,69 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Rozmohl se nám takový nešvar..."

Kdo by neznal hlášku z českého filmu Pelíšky? Přesně ten mi přišel na mysl po sledování trendů dnešní doby v posilovnách a fitness centrech.

8.2.2024 v 6:00 | Karma: 34,45 | Přečteno: 5771x | Diskuse| Společnost

Ivana Kotoučková

"Ty, taková nádherná baba a sama?"

...a následně slyším dodatky a otázky "To přece logicky nejde dohromady! To jsi fakt tak náročná, anebo proč jsi sama?"

10.6.2023 v 6:00 | Karma: 25,64 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 16,55
  • Průměrná čtenost 733x
Jsem koučkou zdravého životního stylu pro ty, kteří hledají cestu samy k sobě. Můj přístup ke zdraví člověka je celostní, tj. péče o tělo, mysl a duši. 
Mou vizí a posláním je pomáhat primárně ženám na cestě k jejich spokojenému já - přijmout se a mít se rády takové, jaké jsou. Pomáhám jim posílit své sebevědomí, uvědomit si vnitřní hodnotu a žít svůj život z pozice tvůrkyně svého života.

 

https://ivanakotouckova.webnode.cz

MŮJ PŘÍBĚH V KOSTCE

Kvůli životním výzvám a řečem druhých jsem svou výšku (197 cm) vnímala jako prokletí. S tím, že svou výšku nezměním, jsem se naučila nějak žít…nebylo to sebepřijetí, ale spíše stagnace. Myslela jsem si, že cestu sama k sobě najdu přes sport, fitness a diety. To byl i jedním z hlavních důvodů pro studium a získání certifikace fitness trenérky a nutriční poradkyně.

Když už jsem si myslela, že jsem se plně našla, přišel další milník v mém životě, který mi ukázal opak. Ponořila jsem se do studia psychosomatiky, transformace podvědomí, práce s myslí, probuzení své intuice a ženskosti. Od té doby jsem svému životu začala dávat úplně jiný směr a našla jsem své poslání, kterému se naplno a s láskou věnuji.

www.facebook.com/ivankakotouckova

Seznam rubrik