Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mějme rádi Roberta Zárubu

V tuto večerní hodinu stejně jako značná část mých kolegů, místo učení, spánku, nebo snad jiných kratochvílí, i já sedím u televize a nenechám si ujít zápas Kanada - Rusko. A stejně jako obvykle, a jak jsme všichni zvyklí, nás srdečně u našich aparátů vítá hlas českého hokeje, Robert Záruba. A já se zamýšlím nad tím, kolik hodin hokeje už musel v životě komentovat.

Při vší úctě ke kolegům pana Záruby, pánům Dusíkovi, Svačinovi a dalším, neumím si představit a vlastně skoro nemám z toho hokeje ten pravý zážitek, když nevidím před jeho začátkem dokonale připravenou komentátorskou dvojici Záruba - Hosták. Zkrátka to k hokeji patří, stejně jako patří Míra Bosák k fotbalu a Petr Janouch k basketu.

Nedávno mi jeden kamarád říká: "Záruba by to měl zabalit, začíná v televizi plácat kraviny. Ať má tolik soudnosti jako Vichnar a zabalí to, věnuje se tomu dál, ale už nekomentuje."

Zásadně nesouhlasim. Jak jsem uvedl výše, hokej bez Roberta Záruby je jako klobása s plnotučnou horčicí (dá se to jíst, ale neni to to pravý jako s kremžskou). Vzpomínám si na rozhovor s Robertem, kde popisoval přípravu na OH ve Vancouveru. Komentování není jen to, že si někdo sedne na stadion, nasadí sluchátka a povídá. Ale musí být dokonale připraven na zápas, sbírat informace o hráčích, trenérech, masérech, maskotech a prostě všem. A to je sakra hodně práce. Dnes pan Záruba komentuje už kdovíkolikáté MS v hokeji a dělá naše květnové večery příjemnější jako mnoho let předtím. A znovu dokonale připraven.

Kolik hlášek už za tu dobu vyslovil, by vydalo na knížku. Jeho "Přepiště dějiny.." a nebo "Vítej zlatý hattricku..." zná každý, stejně jako "Rachna kachna to to letělo" a nebo "Lukáš Kašpar znovu vytáhl svůj klenot, roztáhni mi nohy a já tam dám kotouč jak se sluší a patří...". Ano, taky má slabší chvilky, ale kdo ne. Navíc jeho pozorně poslouchá rok co rok, zápas co zápas, půl národa.

Zatímco jeho kolegové z konkurenčních televizí, to je jiná káva. Když mluvíme o přípravě na utkání, hvězdná je dvojice Tittelbach - Poulíček. Hlavně hvězda nováckých TV novin Tittelbach, to je materiál. Jeho povídání typu "Švédové nastupují ve žluté kombinaci" a nebo "Je takřka ideální fotbalové počasí, jen prší a fouká silný vítr" jsou jen drobnosti. Na vrcholu komentátorského trotlení se dostal na přelomu tisíciletí, kdy TV Nova (bohužel) získala práva na MS v hokeji. Žádné slovní obraty nebo snad smysluplnější věty, dvojsmysly a podobně, jako jsme zvyklí. Spíš se občas, když už nevěděl kudy kam, uchyloval k prostému hulákání "Jááágr, Jáááágr...." a Jarda zlehka kroužil u středového kruhu. Vrcholem potom byl výkon na MS 1999 (http://www.youtube.com/watch?v=1PW0KjEo7ww). Pavel Poulíček měl dost sebereflexe (nebo ji měl Vladimír Železný) a raději se vrátil k točení kolotočem. Dnes září na Eurosportu.

I dnešní doba přináší zajímavé komentátory. Za všechny vzpomeňme oblíbeného Jana Slepičku, který se nestydí v přenosu vyplivnout ani jazykovou konstrukci typu "Brno má převahu, ale zápas se zatím jeví bez koření.", nebo nikdo nezná bývalou hvězdu a Slepičkova oblíbence, který se jmenuje Zidane Zidane?? O funění do mikrofonu a kašlání, to už je mimo mojí rozpoznávací schopnost. Na Nova Sport dnes (fanoušci motorismu znají) závody MotoGP komentuje Josef Kubíček, divákům známý spíše jako Jozka Kubíček (tak se klidně komentátor představí a mně hrůzou vstávají vlasy). A jeho komentář je prakticky celý.... Jak to říct. Už vím - MIMO!!!

Proto prosím, mějmě rádi Roberta Zárubu, a važme si toho, že v televizi je někdo, kdo dělá svou práci tak naplno a který je pro nás ztělesněním hokeje, jako je on. Díky, Roberte... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Korf | čtvrtek 12.5.2011 21:46 | karma článku: 44,41 | přečteno: 10950x
  • Další články autora

Jakub Korf

Klára Samková lídrem Úsvitu ve volbách do EP. Čemu se divíte?

V týdnu jsem dal dohromady článek pojednávající o mezerách a odvrácených stránkách přímé demokracie podle Tomia Okamury, v němž jsem ho nazval populistou.

23.1.2014 v 13:36 | Karma: 29,56 | Přečteno: 1335x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Temná strana přímé demokracie podle Úsvitu

Během uplynulého týdne jsem vedl se svým známým poměrně zajímavou diskusi o modelu přímé demokracie a aplikaci jejích principů. Logicky jsme nemohli v diskusi vynechat ani tvář tohoto model v naší republice. On přímou demokracii tak, jak ji vidí Úsvit, podporoval, já se snažím v pozitivním přínosu hledat i potenciální problémy.

21.1.2014 v 15:49 | Karma: 18,91 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Socialistická pseudosolidarita - verze Francie

Tak konečně. V neděli François Hollande předstoupil před novináře a oznámil už dávno očekávanou "novinku" - všichni Francouzi (ano, nejspís jich není moc - údajně něco kolem 30 tisíc) s ročním příjmem nad 1 milion EUR zaplatí takzvanou superdaň z příjmu, který tuto částku přesáhne. Sazba superdaně? 75 %! Argumentace pro zavedení daně? Nevím, jestli víc skandální, tragikomická nebo jednoduše stupidní.

29.12.2013 v 20:25 | Karma: 36,39 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Politika

Jakub Korf

Alternativa na ČT2 je přece povinnost!

Už dlouho jsem se k psaní blogu nedostal - zčásti kvůli nedostatku času, zčásti kvůli nechuti psát a zčásti kvůli nedostatku inspirace, ačkoli se zajímavých událostí dělo za posledních skoro 30 měsíců stalo víc než dost. V poslední době ale moje chuť začít znova komentovat dění kolem rostla (časové možnosti naopak), až došla do stavu, kdy jsem to po pročtení diskuse pod jedním z článku v kulturní rubrice nastačil kroutit hlavou nad názory některých diskutérů nad funkcí České televize, zejména pak kanálu ČT2.

28.12.2013 v 0:37 | Karma: 16,95 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Kultura

Jakub Korf

EU: Moc nedáváme, jen bereme

V roce 2004 jsme sice se slávou, ale také velkými obavami vstoupili do Evropské unie. To bylo v době diametrálně odlišné ekonomické situace, společenských nálad a otevřenosti obyvatel České republiky vůči okolnímu světu. Dnes, něco málo přes 7 let od našeho vstupu, že více než 51 % lidí domnívá, že naše členství už pozbylo smyslu a bylo by záhodno vycouvat, nebo ideálně, pokud by to šlo, do EU vůbec nevstupovat.

4.7.2011 v 11:56 | Karma: 26,54 | Přečteno: 3332x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  13:16

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Zůstane Korčok v politice? Většina Slováků ho tam nechce, ukázal průzkum

6. května 2024  13:10

Pouhá třetina Slováků si přeje, aby neúspěšný prezidentský kandidát Ivan Korčok své další kroky...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  13:07

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2693x
Toho času (ne)spokojený občan ČR. Komentuji, co se děje kolem mě a zaslouží si alespoň pozornost a pár minut k zamyšlení.