Klára Samková lídrem Úsvitu ve volbách do EP. Čemu se divíte?

V týdnu jsem dal dohromady článek pojednávající o mezerách a odvrácených stránkách přímé demokracie podle Tomia Okamury, v němž jsem ho nazval populistou.

Uplynuly jen dva dny a já se nestačím divit, jakým nesmyslem nás Tomio dokázal opět potěšit. Do čela kandidátky svého pitoreskního hnutí pro volby do EP se mu povedlo angažovat známou pražskou advokátku Kláru Samkovou. Známou zejména tím, že se snaží být co nejvíce známou a dělá pro to všechno možné.

V prvním okamžiku mě napadlo, že ztratil soudnost, ale tuto myšlenku jsem záhy zavrhl, protože soudnost ztratil už dávno, pokud jí vůbec v posledních 2 letech prokázal. 

Ale obhájit její dosazení do čela kandidátky tvrzením, že "Smysl má vyslat takového zástupce, který je dlouhodobě naprosto prokazatelným zástupcem občanů a pomáhá jim především z důvodu pozitivního občanského přístupu a nehledě na jakoukoliv odměnu. V tomto ohledu není lepší člověk než doktorka Klára Samková" (http://zpravy.idnes.cz/samkova-kandiduje-za-usvit-okamury-do-evropskeho-parlamentu-p5h-/domaci.aspx?c=A140123_115753_domaci_hv), to chce asi opravdu silné nervy.

Paní Samková je v první řadě učebnicový příklad prokazatelné snahy zejména o zviditelnění sebe sama. Tvrzení, že pomáhá z důvodu pozitivního občanského přístupu bez ohledu na odměnu, je v souvislosti s touto osobou už ale opravdu mimo. 

To že jí Tomio Okamura dosadil do čela kandidátky mi ale na druhý pohled dává takřka dokonalý smysl. Největší demagog a ultrapopulista, který se v politických vodách pohybuje, se spojí pro účely volby do EP s osobou, která se vyžívá ve zviditelňování sebe sama a demagogie je jí více než vlastní. To přece nemůže překvapit. Vrána k vráně sedá, že jo.

Myslím ale, že tím Tomio Okamura sebral své organizaci ve volbách nemálo hlasů, protože Klára Samková se svou snahou o zviditelnění spíše znelíbila a řada lidí, kteří by Úsvit volili (což osobně nedovedu pochopit, ale budiž), svůj názor přehodnotí. Ačkoli - jako schopný manipulátor a demagog určitě dokáže v čase přesvědčit své voliče, že je to správný krok. I když tím volební ambice své strany tímto střelil do nohy (v případě paní Samkové spíš sekl mačetou).

Ale Tomio Okamura potřebuje do čela kandidátky silnou osobnost, pokud by snad do voleb nezjistil, že může lépe prosazovat své řešení problémů obyčejných lidí (jak on rád říká) z EP a do čela kandidátky usedne sám. Že se chce paní Samková znovu a ještě více zviditelnit, tomu rozumím naprosto. Co by ale chtěla v EP pohledávat, to mi úplně jasné není, byť se obávám, že se její zvolení může klidně odehrát.

Pro Úsvit nebudu nikdy v žádných volbách hlasovat, ani ve stavu naprosté opilosti - to bych si radši rozstříhal občanku. Představa, že moje zájmy v EP bude prosazovat někdo jako paní Samková, mi příjemná není. Stejně jako připuštění si možnosti, že za tenhle článek mě paní Samková zažaluje. To ona umí. Ale co už - já myslím, že tvrzení, že lidi jako Tomio Okamura nebo Klára Samková (mimo jiné, našel bych i spoustu dalších) jsou škodliví pro českou politiku a její kulturu, je důkazem pozitivního občanského přístupu. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Korf | čtvrtek 23.1.2014 13:36 | karma článku: 29,56 | přečteno: 1335x
  • Další články autora

Jakub Korf

EU: Moc nedáváme, jen bereme

4.7.2011 v 11:56 | Karma: 26,54

Jakub Korf

Kalousku, ty zabijáku!!

16.6.2011 v 16:55 | Karma: 33,82