Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pracovní vemeno

Plemena psů se dělí do mnoha různých kategorií. Známe norníky, honiče, barváře, ovčáky, rozeznáváme plemena pracovní a společenská. Výčet by sice byl nekonečný, ale přeci jen není dokonalý. Jedna kategorie totiž schází. Tato kategorie se nazývá "pracovní vemeno". V naší ulici se podobná vemena vyskytovala tři. Dobrman, který byl za bílého dne na ulici okraden o fungl nový obojek a který si žádal můj doprovod do hospody, ve které tušil svého páníčka. Po incidentu s ukradeným obojkem se sám na ulici bál. Dalším vemenem  byl rotvajler Chucky. Potkat Chuckyho, když se mu povedlo vyběhnout ze vrat, bylo doslova o hubu. Zkuste spěchat na autobus, když se vám na každých dvou metrech svalí pod nohy padesátikilové psí tělo dožadující se drbání. Třetím vemenem do patry byla naše Fanny.   

Fanny byla německá ovčanda. Tedy alespoň to tvrdil její rodokmen a i dle exteriéru se jednalo o dokonalého "komisaře Rexe v sukních". Tím ovšem veškerá podobnost končí, protože ve smyslu označení německého ovčáka jako pracovního plemene se Fanynka projevovala jako totální blboun. V žádném případě tím nechci říct, že by byla hloupá, jen si většinu povelů vykládala po svém a navíc měla přímo zdrcující smysl pro humor a recesi. Připadá vám to neuvěřitelné ? Račte se přesvědčit o opaku !

 S Fanynkou jsem se seznámila v době, kdy jí byly necelé čtyři roky. Majitelka se na ní vybodla a chtěla se jí zbavit. V práci jsem se s ní setkávala každý den a každý den jsem také koukala do těch krásných očí, které byly navzdory všemu, co už měla za sebou, plné lásky a naděje, že snad jednou bude líp. Slovo dalo slovo, podaly jsme si pac a daly si pusu a už nebylo cesty zpět. Vyřídila jsem formality s majitelkou a od té chvíle jsme byly svoji "dokud nás smrt nerozdělí".

První zvláštnosti Fančiny povahy se ukázaly ve chvíli, kdy jsem s ní začala docházet na cvičák. Šlo se tam lesem a pejsánek čile pobíhal po oslizlých kládách, aniž by mu to činilo sebemenší potíže. Situace se ovšem změnila, jakmile jsme dorazily na "buzerplac". Po zvládnutí základních povelů, které jsme měly "na háku", přišla na řadu kladina. A moje Fanča, která ještě před půl hodinou lozila po kmenech padlých stromů s obratností veverky, náhle dostala závrať. Když spadla potřetí, navzdory záchraně z každé strany, vzdala jsem to. Při další návštěvě cvičáku jsme měly pilovat povely typu: "Sedni!", "Lehni!", "Ke mně!" atd. A Fanynka, která ještě před týdnem tyto povely znala a plnila, náhle ohluchla. Čuměla na mě jak pitomeček, vrtěla ocasem a na povel: "Sedni!" mi podala pac, nebo s sebou plácla na záda. Tím jsme na cvičáku skončily. Postupem času jsme se dopracovaly ke kompromisu a povely se k oboustranné spokojenosti  změnily na: "Hají!", "Hačí!", "Udělej mrtvolku!" .

Milovala vodu. Každé léto jsme naplavaly spousty kilometrů a nebyl v okolí jediný rybníček, který by byl ušetřen její návštěvy. Bohužel nezůstalo jen u rybníčků, ale Fanče přišla vhod i stoka s nepojmenovatelným obsahem. To mě přijela navštívit kamarádka se svým zlatým retrívrem a tu mojí můru nenapadlo nic lepšího, než zavédst kámošku do jakési odporné louže, o jejíž existenci jsem do té doby neměla ani tušení. Nedivím se tomu, že kamarádka by v tu chvíli nejraději zabila mě i Fanču. Pokud šlo o vodu příkazy, zákazy, ba i výhrůžky strašlivým trestem, jestli tam vleze, nic z toho nebylo platné. Mohla jsem se spolehnout na to, že jakmile se otočím, uslyším:"Žbluňk!" a uvidím zubícího se psa kterak brázdí hladinu.

"Tady hlídám já!" Touto cedulkou se pyšní mnoho vrat. Kdybych si za Fančina života dala na vrata podobnou vývěsku já, mohla bych na ní s klidným svědomím dát své foto. Jakékoliv hlídaní totiž bylo pod Fančinu úroveň a kdyby jí zloděj hodil míček, nejspíš by ho ještě provedla barákem. Spaly jsme venku ve stanu, když jsem zaslechla, jak někdo leze přes vrata. Pejsánek spokojeně chrupal a tak jsem s ním musela zatřást a vzbudit ho. Tehdy ještě Fanny alespoň zareagovala a vyběhla se štěkáním ven. Podruhé už jsem neuspěla. To bylo po té, co jsme se přestěhovali. Dlouho do noci jsem uklízela a nosila bordel do popelnice. Na chodbě jsem nechala kastrol s gulášem na druhý den, abychom se nezdržovali s vařením. Byly asi tak tři hodiny v noci, když jsem odnášela poslední várku smetí a koukám, na chodbě stojí cizí chlap a žere guláš... I zavolala jsem:"Fanny, ke mně! Šupák!" Fanča rozloupla oko, zívla, přišmrdolila se k vetřelci a po krátkém očichání na mě vyčítavě koukla a s výrazem:"Kvůli tomuhle mě budíš ? To zvládneš sama!"a s klidem anglického gentlemana se odebrala do hajan. Naštěstí pro mě se vetřelec domníval, že teď nejspíš nastane mazec, na který se nemůže koukat ani pes a dobrovolně vypadl po mém zařvání:"A ven!"

Žádný z pejsků, o kterých byla řeč, už dneska nežije. A kategorie "pracovní vemeno" dosud ve psích encyklopediích nebyla popsána. Snad jsem vás tímto článkem přesvědčila o tom, že to je chyba, protože spousta majitelů si nejspíš klade otázku:"Proč zrovna já mám doma blba ?". Nemáte, jen dosud nebylo možné vašeho psa někam zařadit.

P.S.: Vůbec nepochybuji, ty potvoro, že se tam nahoře v tom psím nebi tlemíš od ucha k uchu a vzpomínáš, kolikrát jsi ze mě udělala naprostého idiota.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Konůpková | pondělí 16.9.2013 18:33 | karma článku: 23,82 | přečteno: 991x
  • Další články autora

Lenka Konůpková

Moje lásky koňské

Většina malých holčiček miluje koně, ale ne každá má to štěstí, aby se jí podařilo svůj sen o ježdění uskutečnit a když už se jim to podaří, jen málokterá je ochotná sdílet svůj život s těmito obdivuhodnými kopytnatci i v dospělosti. Pravdou je, že většina z nich odpadne v okamžiku, kdy zjistí, že koníčci nejsou jenom o ježdění, ale také o tom že člověk čas od času utrží nějaký ten kopanec a kousanec a že před ježděním je třeba koníka s pomocí hřebla a kartáče "objevit" pod desetikilovou vrstvou bláta, ve kterém si váš drahoušek ještě před chvílí hověl. Dodnes nelituji toho (zlomenina sem, zlomenina tam), že jsem vytrvala a mohu vám tak představit své osudové lásky. 

17.2.2015 v 1:00 | Karma: 4,62 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Mé veselé cestování

Každý, kdo se někdy ocitl v místech, odkud jede autobus pouze v úterý (a vy nevíte, které úterý to je) a za rok, nejspíš chápe, že ocitnout se na takovém místě jakožto neřidič a auta "nevlastnič" zrovna není procházka růžovou zahradou. Pokud jste nuceni spoléhat se na MHD, nejspíš brzy pochopíte, že nejrychlejší způsob dopravy je chodit po svých, movitější jedinci si pak mohou pořídit kolo. Když se ovšem musíte denně přepravit do práce či do školy nacházející se ve větší vzdálenosti od vašeho domova za jakéhokoliv počasí, nezbyde vám nic jiného než zatnout zuby a stát se rukojmím hromadné dopravy.

13.11.2014 v 23:33 | Karma: 7,73 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Komu se nelení, tomu se zelení

Když jsem někdy na podzim psala svůj blog "Nechci slevu zadarmo", nemohla jsem tušit, jak brzy se podívám pravdě do očí. Pravdě o tom, že krev není voda, jablko nepadne daleko od stromu atd. Rodinné šílenství už totiž propuklo i u mě. Zatím sice ještě nenakupuji hřbitovní lucerny, kola a žehličky na potkání jen pro to, že jsou zrovna v akci, ale pustíte-li mě někde v zahradnictví z dohledu, můžete se spolehnout na to, že místo požadované sazeničky rozmarýnu dotáhnu domů strom a dvacet macešek.

13.4.2014 v 2:52 | Karma: 12,06 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

V majetku psa

Chtěla bych volně navázat na svůj blog "Pracovní vemeno", jelikož mi je jasné, že tak pozoruhodná osobnost, jakou byla moje Fanny, se nedá vměstnat do jednoho článku. Ač měla své "mouchy" (a kdo je nemá?), byla to především moje kamarádka do pohody i nepohody, spiklenec pro každou volovinu, co mě kdy napadla. Já se zase jako správná kamarádka snažila brát s humorem Fanynčiny móresy a že jich nebylo zrovna málo.

30.12.2013 v 2:53 | Karma: 17,25 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Bojíte se rádi?

Stačí se podívat do televizního programu a z množství nabízených horrorů, horrorových a mysteriózních seriálů může být celkem jasné, že lidé se bojí rádi. Kdo z nás nezažil, kterak se večerní posezení u táboráku, nebo výpadek proudu za bouřky proměnily ve vyprávění strašidelných historek, při kterém mu příjemně ťapal mráz po zádech? Kdo se někdy (aspoň jednou) nenápadně nepodíval, zda osoba kráčící za ním temnou nocí odráží svůj obraz ve výloze? A vyje za úplňku na měsíc opravdu jen sousedův vlčák?

29.11.2013 v 1:37 | Karma: 8,22 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Především jsem normální člověk

Seznam rubrik