Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechci slevu zadarmo !

Musím se přiznat, že ačkoliv většinu rodinných nákupů obstarávám já, nejsem zrovna "nakupovací typ". Když jdu do obchodu, mám jasnou představu o tom, co a za kolik hodlám koupit. Ať se jedná o rohlíky, boty, nebo nový notebook, odmítám věnovat jejich pořízení více jak půl hodiny svého času. Taktiku "přišla jsem, viděla jsem, koupila jsem, odešla jsem" můžu ovšem používat  pouze ve chvíli, kdy jdu na nákup sama a nedostihne mě osud v podobě nakupovacího šílence, mé matky.

 Nakupovací cvok, kterému se rozzáří očička jak žárovičky při pohledu na ceduli AKCE!, SLEVA!, se jistě najde v každé rodině. Nevím, jak to řešíte vy, možná rodinného šílence před cestou do obchodu zavíráte do peřináče, nebo zamykáte do sklepa. Já mám peřináč malý a na poklop do sklepa bych musela hodit dva pytle cementu, aby se vězeň nedostal ven. Takže mi nezbývá jiná možnost, než zatnout zuby a smířit se s tím, že pokud společně s mámou vyrazím do krámu pro chleba, můžu se vrátit s televizí (ledničkou, sadou nerez nádobí, atd.).

Mojí matce se tuto úchylku dařilo poměrně dlouho skrývat. Vlastně to propuklo až po té, co jsme se přestěhovali.

Začalo to nenápadně. Naši se jednou vypravili pěšky pro uhlí a domů se vraceli v autě a bez uhlí. V autobazaru měli slevy... Proti tomu se nedalo nic namítnout, auto je tu potřeba, jak jistě pochopí všichni ti, kdo se ocitli v končinách, ve kterých staví autobus jednou za rok v úterý (a vy netušíte, které úterý to je). Jenomže autem to neskončilo, ba naopak. Asi tak za týden jsem si spokojeně gruntovala svůj byteček, zatím co naši v bývalém bydlišti dobalovali zbytek věcí. Byli jsme domluveni, že máma půjde nakoupit pár základních potravin (hlavně pivo), protože tady se tehdy žádný obchod nevyskytoval a navečer dorazí i s nákupem. Náhle mi zazvonil telefon: "Koupila jsem ti kolo, přijeď si pro něj, do auta se nevejde!" Do autobusu jsem nasedala s mumláním o blbém vtipu. Nebyl to vtip. Mezi zabalenými krabicemi s nádobím a oblečením opravdu stálo horské kolo. Se skřípěním zubů jsem namontovala šlapky, upravila si sedlo a vyrazila na neseřízeném a nebrzdícím kole pětadvacet kilometrů k novému domovu. Naštěstí se cestou vyskytovalo několik hospod. Po návštěvě třetí z nich jsem přestala nadávat a po pátém pivu mě cykloturistika začala bavit. A jaký byl důvod koupě kola? Bylo přece v akci.

Za dva roky přibyl horskému kolu silniční bratříček. A opět celá situace vznikla tím, že jsem šla nakoupit společně s mámou. Naivně jsem si říkala, že jí snad ohlídám. Nepovedlo se. Znovu byla v akci kola a jelikož se kolo horské ukázalo pro vožení nákupů jako nedostačující, bylo mi zakoupeno kolo další a k němu jeden košík na řidítka a druhý na nosič. Recidiva v oblasti kupování kol ve slevě se pak dostavila ještě jednou, ale to už jsem matinku upozornila, že si nehodlám pořídit profi stáj a vyrazit na Tour de France, takže z koupě sešlo. A tak se na řadě ocitla žehlička.

Nedaleko od nás otevřeli nové Tesco a mamina samozřejmě neodolala lákavým cenám v nově otevřeném hypermarketu. I koupily jsme pětikilovku rýže, nějaký ten čistící prostředek a byl čas vyrazit domů. A máma náhle zmizela...Když se zase objevila, měla v očích známý lesk a v rukou třímala hranatý balíček, který dle nápisu na obalu obsahoval žehličku. Zeptala jsem se, na co potřebujeme další žehličku. Odpověď zněla, že když mám pořád ty problémy s bolavým zápěstím, tak tahle žehlička je menší a lehčí a bude se mi s ní lépe pracovat. Po tomto vysvětlení, jsem vydala jen jakýsi neartikulovaný zvuk. A kromě toho, byla o dvě stovky zlevněná. To už jsem jen v agónii zachroptěla.

Poslední společný nákup se uskutečnil včera. Naštěstí nebyly v akci ani žehličky ani kola, takže v tomto ohledu jsem si mohla oddechnout. V akci byly hřbitovní lucerny. Máme hned dvě. Na otázku, co s nima budeme dělat, mi máma odpověděla:"Až zase vypadne proud, budeme si s nima svítit! A navíc byly v akci."

Ale co, auto už nemáme, takže kolo se hodí a proud opravdu vypadne každou chvíli a je třeba něčím svítit. Lucernička s křížkama by to sice být nemusela, ale byla přece v AKCI !

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Konůpková | pondělí 30.9.2013 18:57 | karma článku: 17,99 | přečteno: 824x
  • Další články autora

Lenka Konůpková

Moje lásky koňské

Většina malých holčiček miluje koně, ale ne každá má to štěstí, aby se jí podařilo svůj sen o ježdění uskutečnit a když už se jim to podaří, jen málokterá je ochotná sdílet svůj život s těmito obdivuhodnými kopytnatci i v dospělosti. Pravdou je, že většina z nich odpadne v okamžiku, kdy zjistí, že koníčci nejsou jenom o ježdění, ale také o tom že člověk čas od času utrží nějaký ten kopanec a kousanec a že před ježděním je třeba koníka s pomocí hřebla a kartáče "objevit" pod desetikilovou vrstvou bláta, ve kterém si váš drahoušek ještě před chvílí hověl. Dodnes nelituji toho (zlomenina sem, zlomenina tam), že jsem vytrvala a mohu vám tak představit své osudové lásky. 

17.2.2015 v 1:00 | Karma: 4,62 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Mé veselé cestování

Každý, kdo se někdy ocitl v místech, odkud jede autobus pouze v úterý (a vy nevíte, které úterý to je) a za rok, nejspíš chápe, že ocitnout se na takovém místě jakožto neřidič a auta "nevlastnič" zrovna není procházka růžovou zahradou. Pokud jste nuceni spoléhat se na MHD, nejspíš brzy pochopíte, že nejrychlejší způsob dopravy je chodit po svých, movitější jedinci si pak mohou pořídit kolo. Když se ovšem musíte denně přepravit do práce či do školy nacházející se ve větší vzdálenosti od vašeho domova za jakéhokoliv počasí, nezbyde vám nic jiného než zatnout zuby a stát se rukojmím hromadné dopravy.

13.11.2014 v 23:33 | Karma: 7,73 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Komu se nelení, tomu se zelení

Když jsem někdy na podzim psala svůj blog "Nechci slevu zadarmo", nemohla jsem tušit, jak brzy se podívám pravdě do očí. Pravdě o tom, že krev není voda, jablko nepadne daleko od stromu atd. Rodinné šílenství už totiž propuklo i u mě. Zatím sice ještě nenakupuji hřbitovní lucerny, kola a žehličky na potkání jen pro to, že jsou zrovna v akci, ale pustíte-li mě někde v zahradnictví z dohledu, můžete se spolehnout na to, že místo požadované sazeničky rozmarýnu dotáhnu domů strom a dvacet macešek.

13.4.2014 v 2:52 | Karma: 12,06 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

V majetku psa

Chtěla bych volně navázat na svůj blog "Pracovní vemeno", jelikož mi je jasné, že tak pozoruhodná osobnost, jakou byla moje Fanny, se nedá vměstnat do jednoho článku. Ač měla své "mouchy" (a kdo je nemá?), byla to především moje kamarádka do pohody i nepohody, spiklenec pro každou volovinu, co mě kdy napadla. Já se zase jako správná kamarádka snažila brát s humorem Fanynčiny móresy a že jich nebylo zrovna málo.

30.12.2013 v 2:53 | Karma: 17,25 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Bojíte se rádi?

Stačí se podívat do televizního programu a z množství nabízených horrorů, horrorových a mysteriózních seriálů může být celkem jasné, že lidé se bojí rádi. Kdo z nás nezažil, kterak se večerní posezení u táboráku, nebo výpadek proudu za bouřky proměnily ve vyprávění strašidelných historek, při kterém mu příjemně ťapal mráz po zádech? Kdo se někdy (aspoň jednou) nenápadně nepodíval, zda osoba kráčící za ním temnou nocí odráží svůj obraz ve výloze? A vyje za úplňku na měsíc opravdu jen sousedův vlčák?

29.11.2013 v 1:37 | Karma: 8,22 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Především jsem normální člověk

Seznam rubrik