Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kope to, kouše to, škrábe to

Každý, kdo má doma nějaké zvíře, musí čas od času řešit různé zdravotní problémy svého miláčka. Ve vážnějších případech je nutná návštěva veterináře, v méně závažných situacích si vystačíte svépomocí. V obou případech se může ošetření vašeho drobečka vyvinout v pořádné tóčo, kdy se pacient pokusí vám prokousnout tepnu, vyškrábnout oko, nebo ukopnout hlavu. Pokud se bitva odehrává na poli domácím, zůstávají po zákroku dvě znepřátelené strany, vy a vaše zvíře. Když je vaše zvířátko povahy dobromyslné, odpustí vám skoro okamžitě. Ovšem taky se může stát, že výraz v očích vašeho drahouška naznačuje:"Ještě jednou a uvidíš!" To potom lezete po kolenou s nějakou dobrůtkou v ruce a na smrt uraženého chlupáče ujišťujete slovy:" Pojď si vzít mňamku! Já už to opravdu, ale opravdu nikdy neudělám!"  

Budete se možná divit, ale mnohem snadnější mi přijde ošetřování velkých zvířat. Nejspíš to bude tím, že fixace koně, či krávy při ošetření tak jako tak vyžaduje spolupráci další osoby a vy tak máte dvě volné ruce k práci. Pokud požádáte někoho o pomoc při čištění očiček u půlkilového kotěte, budete za vola. Pro zachování důstojnosti tak raději zvolíte cestu "to musím zvládnout sám" a z obavy, aby jste drobkovi neublížili příliš pevným držením, skončíte s prokousnutým palcem, mastička určená pro kotě bude ve vašem oku a micinka vyletí oknem na nejbližší strom.

I při léčení velkého zvířete, jako je kůň, nebo kráva, se vám může stát, že jste na to sami, nebo že se situace nevyvíjí dle vašeho očekávání. Například zahnání krávy na stání, kam je zvyklá chodit žrát a kde je možno jí fixovat za krk, by neměl být problém. Jestliže tou kravkou není světem protřelá holštýnka s číslem 176. Pokus o zahnání zmíněného dobytčete na stání, aby mu mohl být ošetřen absces na zadku, se zvrhl ve veselou honičku, v jejímž finále o mě Stosedmdesátšestka přerazila koště.

Když kobylka Růženka ustájená v bývalém kurníku chytla čmelíky, bylo nutné jí protivných parazitů zbavit. Kobyla se klidně nechala zavédst do rybníka a namydlit Orthosanem. První problém nastal v okamžiku, kdy došlo na intimní hygienu a potřebovala jsem se dostat k vemínku. Požádala jsem kamarádku, ať Růžence podrží přední nohu. Jak praví teorie, kůň stojící na třech vás nemůže kopnout. Praxe ukázala, že může, jak by mohly vypovídat dva obtisky ve tvaru kopyt na mých žebrech. Druhý malér se objevil, když bylo potřeba kobylu spláchnout. Přitáhly jsme hadici a Růženka nejspíš v domnění, že se jedná o nebezpečného živočicha přervala vazák a plná bublinek a pěny utekla na náves, kde jsme jí za všeobecného veselí hodinu lovily. Nakonec nezbylo nic jiného, než kobylku spláchnout v rybníku (omluvám se všem kaprům, bělicím, žábám, ale nedalo se nic dělat). Aby byl spláchnut všechen šampon, musely jsme si pořádně zaplavat. Vzhledem k Růžině velikosti, jsem raději plavala vedle ní,   abych jí neutopila, kdybych si na ni sedla. Jenže Růža pro ten den už měla vody dost a tak se rozhodla vylézt na nejbližší pevninu, což byla shodou okolností moje záda. Otázka kdo koho utopí, tak náhle dostala úplně jiný rozměr.

Potkani jsou stále populárnějšími domácími mazlíčky. Nemám nic proti potkanům. Jsou dozajista mnohem chytřejší než morče, nebo křeček a narozdíl od nich jsou velice zábavnými společníky. Ale i tady existují vyjímky potvrzující pravidlo. A jednou s těch vyjímek byl i náš Pepin. Pepin se ke mně dostal jako většina mých zvířat, čili původní majitel ho už nechtěl. Roztomilý, šedo-bílý potkánek se stal brzy miláčkem rodiny. Že není všechno, jak má být, jsem pochopila ve chvíli, kdy jsem Pepinka vzala s sebou do hospody. Pepinek spal v mojí kapuci až do doby, kdy si k našemu stolu přisedl starší pár a objednal si dva panáky zelený. Potkan zavětřil, vyskočil z kapuce, přešpacíroval stůl a radostně se vrhl na peprmintku vykulené dámy. Pepin byl ochlasta. Samozřejmě měl od té doby utrum s návštěvami hospod. Jenže po omezení přísunu alkoholu, začal být potkánek poněkud agresivní a čištění jeho klece se zvrhlo v adrenalinovou akci, kterou lze srovnat s údržbou krokodýlího výběhu. Po několika kousancích ( a potkaní řezáky umí udělat pořádnou paseku ) jsem raději dobrovolně skočila Pepinovi pro pivo, abych ho vůbec mohla z klece vytáhnout.

V tomto blogu nemohu samozřejmě vynechat svoje kočičky. Na vytahování klíštěte u mého nejstaršího kocoura je nutná účast celé rodiny. Jeden drží Ferdu, druhý tahá klíště a třetí krájí salámek pro případ, že by Ferdásek po tomto brutálním zákroku utrpěl psychickou újmu. Aplikace pipetky proti blechám vyžaduje mnoho trpělivosti a metrák náplasti na rány způsobené drápy micinek, které se cítí být touto potupnou procedurou poníženy. Včera došlo na čištění ušisek u koťat. Vzhledem k tomu, že mám přeci jen už nějakou praxi, se to obešlo bez větší ztráty krve (mojí). Zato ovšem koťátka vydávala tak srdcervoucí zvuky, že přilítla máma, od jejíhož bytu mě dělí jedno patro a osmdesátky zdi, co že se to proboha děje. Podle řevu si nejspíš myslela, že koťatům odřezávám hlavičky tupým nožem.

Moje škrábance se hojí, koťata na omluvu přijala vařenou slepici a tak můžu celou akci označit za úspěšnou. Ovšem vzhledem k tomu, že u zvířat se pořád něco děje, beru současnou smířlivou atmosféru jako ticho před bouří.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Konůpková | úterý 22.10.2013 2:09 | karma článku: 20,97 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Lenka Konůpková

Moje lásky koňské

Většina malých holčiček miluje koně, ale ne každá má to štěstí, aby se jí podařilo svůj sen o ježdění uskutečnit a když už se jim to podaří, jen málokterá je ochotná sdílet svůj život s těmito obdivuhodnými kopytnatci i v dospělosti. Pravdou je, že většina z nich odpadne v okamžiku, kdy zjistí, že koníčci nejsou jenom o ježdění, ale také o tom že člověk čas od času utrží nějaký ten kopanec a kousanec a že před ježděním je třeba koníka s pomocí hřebla a kartáče "objevit" pod desetikilovou vrstvou bláta, ve kterém si váš drahoušek ještě před chvílí hověl. Dodnes nelituji toho (zlomenina sem, zlomenina tam), že jsem vytrvala a mohu vám tak představit své osudové lásky. 

17.2.2015 v 1:00 | Karma: 4,62 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Mé veselé cestování

Každý, kdo se někdy ocitl v místech, odkud jede autobus pouze v úterý (a vy nevíte, které úterý to je) a za rok, nejspíš chápe, že ocitnout se na takovém místě jakožto neřidič a auta "nevlastnič" zrovna není procházka růžovou zahradou. Pokud jste nuceni spoléhat se na MHD, nejspíš brzy pochopíte, že nejrychlejší způsob dopravy je chodit po svých, movitější jedinci si pak mohou pořídit kolo. Když se ovšem musíte denně přepravit do práce či do školy nacházející se ve větší vzdálenosti od vašeho domova za jakéhokoliv počasí, nezbyde vám nic jiného než zatnout zuby a stát se rukojmím hromadné dopravy.

13.11.2014 v 23:33 | Karma: 7,73 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Komu se nelení, tomu se zelení

Když jsem někdy na podzim psala svůj blog "Nechci slevu zadarmo", nemohla jsem tušit, jak brzy se podívám pravdě do očí. Pravdě o tom, že krev není voda, jablko nepadne daleko od stromu atd. Rodinné šílenství už totiž propuklo i u mě. Zatím sice ještě nenakupuji hřbitovní lucerny, kola a žehličky na potkání jen pro to, že jsou zrovna v akci, ale pustíte-li mě někde v zahradnictví z dohledu, můžete se spolehnout na to, že místo požadované sazeničky rozmarýnu dotáhnu domů strom a dvacet macešek.

13.4.2014 v 2:52 | Karma: 12,06 | Přečteno: 577x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

V majetku psa

Chtěla bych volně navázat na svůj blog "Pracovní vemeno", jelikož mi je jasné, že tak pozoruhodná osobnost, jakou byla moje Fanny, se nedá vměstnat do jednoho článku. Ač měla své "mouchy" (a kdo je nemá?), byla to především moje kamarádka do pohody i nepohody, spiklenec pro každou volovinu, co mě kdy napadla. Já se zase jako správná kamarádka snažila brát s humorem Fanynčiny móresy a že jich nebylo zrovna málo.

30.12.2013 v 2:53 | Karma: 17,25 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ostatní

Lenka Konůpková

Bojíte se rádi?

Stačí se podívat do televizního programu a z množství nabízených horrorů, horrorových a mysteriózních seriálů může být celkem jasné, že lidé se bojí rádi. Kdo z nás nezažil, kterak se večerní posezení u táboráku, nebo výpadek proudu za bouřky proměnily ve vyprávění strašidelných historek, při kterém mu příjemně ťapal mráz po zádech? Kdo se někdy (aspoň jednou) nenápadně nepodíval, zda osoba kráčící za ním temnou nocí odráží svůj obraz ve výloze? A vyje za úplňku na měsíc opravdu jen sousedův vlčák?

29.11.2013 v 1:37 | Karma: 8,22 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Především jsem normální člověk

Seznam rubrik