Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krásná Rozina z Kutné Hory – mezi pověstí a skutečností

V Ruthardské uličce v Kutné Hoře je nejznámější pověst o slečně Rozině Ruthardové, a to svou barvitostí a nádechem černé romantiky. Kde končí pověst a začíná skutečnost?

V Ruthardské uličce v Kutné Hoře je nejznámější pověst o slečně Rozině Ruthardové, a to svou barvitostí a nádechem černé romantiky. Krásná dcera bohatého a lakomého měšťana Rutharda byla svým otcem zazděna do sklepení domu, aby se nikdy nemohla provdat a vzít si tak svoje dědictví a majetek. Rozina se pak zjevovala v okolí Ruthardky a předpověděla zřízení domu ve středu dnešní Ruthardské – původne Ruthardovského dvorce -"Ona pak po smrti často se v tom domě ukazovávala a plačecí předpovídala, že po mnoha letech ten dům klesne". Do všeobecného povědomí jí uvedl až Josef Kajetán Tyl, a to roku 1838 ve své povídce Rozina Ruthardová. Příběh nešťastné a krásné dcery bohatého Jiřího Rutharda, kterou dovedla rodová msta ke zradě otcovského města, se odehrává v Kutné Hoře na konci vlády Václava II. Do reálného historického rámce je volně zasazena místní pověst o krásné a zámožné, ale i rozmazlené měšťanské dívce, jež se nedokáže vyrovnat s neopětovanou láskou. Její sobectví ji dohnalo až ke zradě rodného města. Na druhou stranu postavil autor téměř andělskou hrdinku Adlinku, která svou odvážnou účastí rozhodne v boji o město.1

Povídka reflektuje obléhání Kutné Hory roku 1304 a 1307 vojskem Albrechta I. Habsburského, který se snažil o získání české koruny v rámci širšího úsilí Habsburků o ovládnutí českých zemí. Oba jeho pokusy skončily neúspěchem a Václav II. a jeho syn a později Jindřich Korutanský uhájili tehdy nově založené město. Kutná Hora byla už tehdy jedním z pilířů ekonomiky a rozvoje Českého království, jehož se chtěl Albrecht zmocnit.

 

Rozina je postavou smyšlenou, ale rod Ruthardů žil od středověku až do století 16. Jednalo se o původem německý rod zámožných patricijů, který ve 14. století nesmírně zbohatl na horním podnikání v bouřlivě se rozvíjejícím městě stříbrné rudy. Měli patřičné znalosti i hospodářské možnosti. Prvním známým příslušníkem rodu byl Ruthard, po kterém dostal jméno celý rod. Jeho dva synové, Mikuláš Albrecht a Kunrát spolu s dalšími třemi nejpřednějšími měšťany z Prahy a Kutné Hory vešli do širšího povědomí nočním přepadem sedleckého kláštera, kde 15. února 1309 zajali přední české pány v čele s Jindřichem z Lipé, tehdejším nejmocnějším mužem království. Chtěli si tak vymoci sňatky mezi svými rodinami a šlechtickými rody, aby tak pronikli do řad staré české šlechty.

Skutečný erb Ruthardu

V roce 1364 odkoupil Kunclin Ruthard od sedleckého kláštera hrad a panství Malešov. Tento významný pozemkový majetek byl zároveň prvním deskovým statkem (zapsaným do Desk zemských) rodu mimo samotný obvod královského města Kutné Hory. Odtud pochází i predikát (přídomek) Ruthard z Malešova. Postupně se oddělila rodová větev kolínská a českobudějovická a svojšická. Příslušnící rodu se stali šlechtickými velkostatkáři a hospodářskými odborníky. Tak poslední významný příslušník rodu Mikuláš Ruthard z Malešova z českobudějovické větve působil jako rybníkář na novobystřickém panství pánů Krajířů z Krajku a později i u Rožmberků, z jejichž služeb odešel po neshodách s Jakubem Krčínem z Jelčan. Vyměřil rybník Soused u Chlumu u Třeboně (dnes Staňkovský rybník) Mikuláš byl zároveň posledním příslušníkem rodu, který na svém počátku ovlivňoval zemskou politiku Českého království. Zemřel v roce 1576.2

Pověst o Rozině odráží určitou nechuť k bohatému původně německy hovořícímu rodu katolického vyznání, která mohla vzniknout v době husitských válek. Tehdydošlo k značnému poškození Ruthardovského sídla, neboť jeho majitelé pocházeli k neoblíbeným německým zbohatlíkům, navíc pochopitelně s katolickým vyznáním. Zcela určitě došlo i k poškození základů celé stavby při důlní činnosti, neboť hned u vedlejšího domu zvaného "U Kola" ústila jedna z šachet. Odtud jistě pramení onen předobraz lakotného a ukrutného Rutharda. V rodině bylo jistě i dost sličných dcer. Rozina je zas mladým dívčím odrazem svého otce – krásná, ale marnivá a zrádná. Někdy ovšemn vystupuje jako nevinná obět svého ukrutného otce.

 

A roku 1648 nastalo i legendární Rozinou předpovídané zřícení Ruthardovského dvorce (domu). "Nebo léta 1648 právě před Květnou nedělí před večerem ten dům náhle se obořil a 15 osob zasul, z nichžto 7 hned na místě bez duše zůstalo, jiné pak, ač živé, však velice zhmožděné a zdačkané, s nemalou prácí se vyrumovaly, jakž ti, jenž se na to dívali, povídají."3

 

Pověst z Ruthardské uličky v Kutné Hoře je tak zajímavým příběhem, ve kterém lze vystopovat skutečné dějinné události a příběhy města ve stínu chrámu svaté Barbory.

1TYL, Josef Kajetán. Rozina Ruthardova ; Dekret Kutnohorský. Praha : Alois Hynek, 1888. s. 7–15.

2ROLAND NOHEL, Kutnohorské erbovní rody , Kutná Hora, 1998, str 53-54.

3Kořínek, J.: Staré paměti kutnohorské. Praha 1675, nejnověji pak 2000

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 5.3.2023 16:15 | karma článku: 15,01 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Židé s erby uprostřed Žižkova – židovské nobilitace v době monarchie

Šlechtictví bylo v monarchii vyhrazeno jen křesťanům, osvícenství a nové ekonomické a společenské poměry způsobily, že panovník začal udílet šlechtické tituly i příslušníkům židovské obce. Židé s erby na židovském hřbitově Žižkov

26.5.2024 v 17:31 | Karma: 11,41 | Přečteno: 193x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Princ Belgický s Řádem sv. Jiří a Řádem německým v Opavě dne 4. května

4. května proběhlo uložení relikvie bl. Karla Habsburského v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Uložení relikvie byl přítomen biskup ostravský a arcivévoda rakouský d’Este Lorenz, princ belgický. I několik Řádů.

25.5.2024 v 17:37 | Karma: 12,58 | Přečteno: 152x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Bylo ctí sloužit šlechtickému rodu – dědiční polesní Rakušané ve službách von Sporcků

Mnohdy veřejnost historicky vnímá sluhy, lokaje, komorníky a nejrůznější jiné zaměstnance šlechticů či jejich dvorů jako slouhy. Opak byl samozřejmě pravdou. Sloužit šlechtě bylo ctí a naplněním života mnoha lidí.

19.5.2024 v 18:24 | Karma: 15,20 | Přečteno: 242x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Kuks – barokní umění i krvavé barbarství – syn a otec z rodu Šporků

Kuks je skutečný jemný a překrásný ve své barokní pompě. V jeho kryptě jsou však i ostatky Johanna Sporcka, který připomíná i krvavé základy zrodu barokní legendy jeho syna Františka Antonína.

18.5.2024 v 19:23 | Karma: 19,68 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 17,17 | Přečteno: 338x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 293
  • Celková karma 16,55
  • Průměrná čtenost 926x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik