Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princ Belgický s Řádem sv. Jiří a Řádem německým v Opavě dne 4. května

4. května proběhlo uložení relikvie bl. Karla Habsburského v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Uložení relikvie byl přítomen biskup ostravský a arcivévoda rakouský d’Este Lorenz, princ belgický. I několik Řádů.

Dne 4. května proběhlo uložení relikvie bl. Karla Habsburského v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Uložení ostatku předcházela mše celebrovaná biskupem ostravsko-opavským Martinem Davidem. Stalo se tak při oslavách 800 let od udělení městských práv Opavě a relikviář vytvořil sochař Daniel Klose v podobě reliéfní plastiky Karla I., do níž byla umístěna schránka s jeho ostatky. Na získání relikvie se podílelo statutární město Opava společně s představeným zemské Modlitební ligy císaře Karla I. Za mír mezi národy Milanem Novákem, který je i komturem české komendy Řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského.

Mše svatá. Vlevo obraz bl. Karla I. Uprostřed biskup ostravský, vpravo v bílém člen generální rady, vikář velmistra, duchovní vůdce Familiářů Německého řádu, spirituál na Církevním gymnáziu Německého řádu , farář ve Farnosti Bouzov a excurendo v Měrotíně a Bílé Lhotě P. Metoděj R. Hofman OT. Úplně vpravo prapor řádu sv. Jiří s členy řádu sv. Jiří (také vpopředí)- nosí zlatý maltský kříž na černém plášti

Uložení relikvie byl přítomen arcivévoda rakouský d’Este Lorenz, princ belgický, který reprezentuje arcidům v rámci Modlitební ligy. Titul „Princ Belgický“ mu udělil královským výnosem ze dne 10. listopadu 1995 jeho tchán, tehdejší belgický král Albert II. Belgický. Manželkou Lorenze je Astrid - mladší sestra současného belgického krále Filipa.

Projev prince Belgického Lorenze (vpravo u praporu)

Ostatku bl. Karla Habsburského byly uloženy za účasti české komendy Řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského a České provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě (Řád německých rytířů). Účastnili se i zástupci českého místodržitelství Rytířského řádu svatého Božího hrobu jeruzalémského. Vše pod hlavní záštitou Biskupství ostravsko-opavského.

Uložení ostatku bl. Karla

S Opavou je Řád německých rytířů spojen historicky. Dne 15. dubna 1204 potvrdil papež Innocenc IV. Řádu německých rytířů majetek v Opavě, kde vzniká komenda, získaný od Přemysla Otakara I. a jeho bratra markraběte Vladislava Jindřicha. Zvláštností opavské komendy byla absence příslušníků rytířské složky řádu - komtury bývali vesměs opavští faráři. Dnes je v Opavě konvent tohoto Řádu, který již tradičně tvoří profesní členové řádové komunity, kteří mají kněžské svěcení (nebo k němu směřují). V Opavě Řád provozuje církevní hudební konzervatoř, která velmi široce podporuje mladé nadané studenty hudby a nejrůznější hudební akce a festivaly vážné hudby. Řád je spojen i s arcidomem Habsburským. Od konce 18. století až po rok 1923 zastávali hodnost velmistra (vysokého mistra) arcivévodové rakouští. Nejznámější byl Evžen Rakousko-Těšínský, který zajistil jeho přežití v nové formě po zániku monarchie a je dodnes velmi ctěn v rámci Řádu německých rytířů.

Liturgický průvod. V čele prapor Řádu sv. Jiří, za členy řádu jiřského němečtí rytíři (černý plášť s černým křížem v bílém poli), v bílém plášti s černým baretem člen řádu Božího hrobu, na konci koncelebrující kněží, ministranti a biskup ostravský

Řád sv. Jiří – evropský řád Domu Habsbursko-Lotrinského je dynastickým rytířským řádem habsbursko-lotrinské dynastie, jehož sídlo je ve Vídni. Velmistrem řádu je hlava rodu Karel Habsbursko-Lotrinský. Řád spojuje rytířskou tradici s myšlenkou křesťanské sjednocené Evropy ve smyslu politických idejí zesnulého arcivévody Otty von Habsburga. Šíří také zbožnou úctu k poslednímu císaři bl. Karlu I. v úzkém spojení s Modlitební ligou císaře Karla I.

Na mši svaté byl přítomen řádový prapor Řádu sv. Jiří a byla demonstrována sounáležitost mezi regionem Opavy, církví, dynastií Habsbursko-Lotrinskou a dynastickým a katolickými řády, kdy v liturgickém průvodu spolu kráčeli zástupci katolické církve, rytíři svatojiřští s božehrobci a německými rytíři. Konkatedrála byla zcela zaplněna věřícími a spojila se tak minulost s přítomností a důležitá tradice regionu, která přispívá ke všeobecné kultivaci našeho veřejného prostoru, který to tolik potřebuje.

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 25.5.2024 17:37 | karma článku: 14,08 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Za záchranu Prahy roku 1848 vděčíme maltézskému velkopřevoru Khevenhüller-Metschovi

Velkopřevor a zemský velitel Khevenhüller-Metsch v červnu revolučního roku 1848 nenechat pálit děla přímo do vzbouřené Prahy, ale nad hlavy povstalců, aby byly minimalizovány ztráty na životech i materiální škody.

15.6.2024 v 19:24 | Karma: 15,64 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

„Panenka Marie Podsrpenská“ a maltézský velkopřevor Althann

Za pověst Panenky Marie Podsrpenské, která zlidověla díky filmové veselohře, a jejímu nádhernému baroknímu kostelu na Podsrpu vděčíme velkopřevorovi Maltézského řádu hraběti Ferdinandu Michaelovi z Althannu.

14.6.2024 v 20:22 | Karma: 16,20 | Přečteno: 251x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Vévodství Frýdlantsko a šlechtické tituly Albrechta z Valdštejna

Frýdlantské vévodství (německy Herzogtum Friedland) bylo vévodství v severních a východních Čechách pod vládou Albrechta z Valdštejna. V tomto roce uplynulo 400 let od jeho zřízení.

9.6.2024 v 20:05 | Karma: 12,84 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Arco, Klinger, Mornstein, Treichl – potomci losinsko-vízmberské větve Žerotínů

Tímto článkem doplňuji aktuální a věrné genealogické informace o nejmladší generaci potomků losinsko-vízmberské větve rodu Žerotínů, které jsou nedostatečně zpracovány v Almanachu českých šlechtických rodů 2024

9.6.2024 v 14:34 | Karma: 9,86 | Přečteno: 150x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Šlechtické tituly udělené vysokým britským důstojníkům za službu v druhé světové válce

Slaví se výročí dne D. Nepodíváme se však na bojiště, ale na vysoké britské důstojníky, kteří byli za službu v druhé světové válce králem odměněni britským šlechtickým stavem. Poctou nejvyšší.

6.6.2024 v 15:06 | Karma: 10,85 | Přečteno: 155x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy separatisty je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 281
  • Celková karma 15,79
  • Průměrná čtenost 904x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik