Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princ Belgický s Řádem sv. Jiří a Řádem německým v Opavě dne 4. května

4. května proběhlo uložení relikvie bl. Karla Habsburského v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Uložení relikvie byl přítomen biskup ostravský a arcivévoda rakouský d’Este Lorenz, princ belgický. I několik Řádů.

Dne 4. května proběhlo uložení relikvie bl. Karla Habsburského v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Uložení ostatku předcházela mše celebrovaná biskupem ostravsko-opavským Martinem Davidem. Stalo se tak při oslavách 800 let od udělení městských práv Opavě a relikviář vytvořil sochař Daniel Klose v podobě reliéfní plastiky Karla I., do níž byla umístěna schránka s jeho ostatky. Na získání relikvie se podílelo statutární město Opava společně s představeným zemské Modlitební ligy císaře Karla I. Za mír mezi národy Milanem Novákem, který je i komturem české komendy Řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského.

Mše svatá. Vlevo obraz bl. Karla I. Uprostřed biskup ostravský, vpravo v bílém člen generální rady, vikář velmistra, duchovní vůdce Familiářů Německého řádu, spirituál na Církevním gymnáziu Německého řádu , farář ve Farnosti Bouzov a excurendo v Měrotíně a Bílé Lhotě P. Metoděj R. Hofman OT. Úplně vpravo prapor řádu sv. Jiří s členy řádu sv. Jiří (také vpopředí)- nosí zlatý maltský kříž na černém plášti

Uložení relikvie byl přítomen arcivévoda rakouský d’Este Lorenz, princ belgický, který reprezentuje arcidům v rámci Modlitební ligy. Titul „Princ Belgický“ mu udělil královským výnosem ze dne 10. listopadu 1995 jeho tchán, tehdejší belgický král Albert II. Belgický. Manželkou Lorenze je Astrid - mladší sestra současného belgického krále Filipa.

Projev prince Belgického Lorenze (vpravo u praporu)

Ostatku bl. Karla Habsburského byly uloženy za účasti české komendy Řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského a České provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě (Řád německých rytířů). Účastnili se i zástupci českého místodržitelství Rytířského řádu svatého Božího hrobu jeruzalémského. Vše pod hlavní záštitou Biskupství ostravsko-opavského.

Uložení ostatku bl. Karla

S Opavou je Řád německých rytířů spojen historicky. Dne 15. dubna 1204 potvrdil papež Innocenc IV. Řádu německých rytířů majetek v Opavě, kde vzniká komenda, získaný od Přemysla Otakara I. a jeho bratra markraběte Vladislava Jindřicha. Zvláštností opavské komendy byla absence příslušníků rytířské složky řádu - komtury bývali vesměs opavští faráři. Dnes je v Opavě konvent tohoto Řádu, který již tradičně tvoří profesní členové řádové komunity, kteří mají kněžské svěcení (nebo k němu směřují). V Opavě Řád provozuje církevní hudební konzervatoř, která velmi široce podporuje mladé nadané studenty hudby a nejrůznější hudební akce a festivaly vážné hudby. Řád je spojen i s arcidomem Habsburským. Od konce 18. století až po rok 1923 zastávali hodnost velmistra (vysokého mistra) arcivévodové rakouští. Nejznámější byl Evžen Rakousko-Těšínský, který zajistil jeho přežití v nové formě po zániku monarchie a je dodnes velmi ctěn v rámci Řádu německých rytířů.

Liturgický průvod. V čele prapor Řádu sv. Jiří, za členy řádu jiřského němečtí rytíři (černý plášť s černým křížem v bílém poli), v bílém plášti s černým baretem člen řádu Božího hrobu, na konci koncelebrující kněží, ministranti a biskup ostravský

Řád sv. Jiří – evropský řád Domu Habsbursko-Lotrinského je dynastickým rytířským řádem habsbursko-lotrinské dynastie, jehož sídlo je ve Vídni. Velmistrem řádu je hlava rodu Karel Habsbursko-Lotrinský. Řád spojuje rytířskou tradici s myšlenkou křesťanské sjednocené Evropy ve smyslu politických idejí zesnulého arcivévody Otty von Habsburga. Šíří také zbožnou úctu k poslednímu císaři bl. Karlu I. v úzkém spojení s Modlitební ligou císaře Karla I.

Na mši svaté byl přítomen řádový prapor Řádu sv. Jiří a byla demonstrována sounáležitost mezi regionem Opavy, církví, dynastií Habsbursko-Lotrinskou a dynastickým a katolickými řády, kdy v liturgickém průvodu spolu kráčeli zástupci katolické církve, rytíři svatojiřští s božehrobci a německými rytíři. Konkatedrála byla zcela zaplněna věřícími a spojila se tak minulost s přítomností a důležitá tradice regionu, která přispívá ke všeobecné kultivaci našeho veřejného prostoru, který to tolik potřebuje.

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 25.5.2024 17:37 | karma článku: 14,33 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Inaugurace nové dámy a rytířů Maltézského řádu pod ochranou Panny Marie z Philermosu

Kancléř Českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů Fra ́Julian Chadwick slavnostně uvedl do řádového života novou dámu a několik rytířů, a to dne 19.6. 2024 v kostele Panny Marie pod řetězem v Praze.

23.6.2024 v 14:46 | Karma: 15,95 | Přečteno: 316x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Grifo není gryf ani okřídlený lev – ad nové logo Muzea Prahy

Samotné logo je sice roztomilé, ale zjevně chybně označené. Výše uvedený kánon zobrazování gryfa u nás platil po staletí. Bohužel se nyní Muzeum Prahy (skrze svůj FB profil) zpětně pustilo do obhajování zjevné chyby.

17.6.2024 v 8:17 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Za záchranu Prahy roku 1848 vděčíme maltézskému velkopřevoru Khevenhüller-Metschovi

Velkopřevor a zemský velitel Khevenhüller-Metsch v červnu revolučního roku 1848 nenechat pálit děla přímo do vzbouřené Prahy, ale nad hlavy povstalců, aby byly minimalizovány ztráty na životech i materiální škody.

15.6.2024 v 19:24 | Karma: 17,02 | Přečteno: 231x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

„Panenka Marie Podsrpenská“ a maltézský velkopřevor Althann

Za pověst Panenky Marie Podsrpenské, která zlidověla díky filmové veselohře, a jejímu nádhernému baroknímu kostelu na Podsrpu vděčíme velkopřevorovi Maltézského řádu hraběti Ferdinandu Michaelovi z Althannu.

14.6.2024 v 20:22 | Karma: 17,01 | Přečteno: 285x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Vévodství Frýdlantsko a šlechtické tituly Albrechta z Valdštejna

Frýdlantské vévodství (německy Herzogtum Friedland) bylo vévodství v severních a východních Čechách pod vládou Albrechta z Valdštejna. V tomto roce uplynulo 400 let od jeho zřízení.

9.6.2024 v 20:05 | Karma: 13,43 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Potvrzeno, novým šéfem NATO bude Rutte, v říjnu vystřídá Stoltenberga

26. června 2024  10:26

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte bude novým generálním tajemníkem NATO, rozhodly podle Reuters...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Pavel přivítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Lékaři bez hranic oplakávají smrt kolegy v Gaze. Byl terorista, tvrdí Izrael

26. června 2024  10:14

Úterní izraelský útok v Pásmu Gazy nepřežil fyzioterapeut Lékařů bez hranic (MSF), který byl zrovna...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 255
  • Celková karma 15,74
  • Průměrná čtenost 759x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik