Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem hrdý na naši zem a naše odborníky na gotické památky – příspěvek ke zkáze Notre Dame

Starobylá katedrála v Paříži včera hořela, smutný pohled a obrovská tragédie pro svět umění – obří škody na zničených vitrážích, které jsou vlastně duší stavby dle konceptu otce gotiky opata Sugera z opatství Saint-Denis. 

Ale celá zkáza je i příležitostí k oživení a prohloubení spolupráce a zvýšení financování na opravách gotických staveb. Naše země může nabídnout špičkové odborníky pro snad brzy sestavený mezinárodní tým, který začne přípravy a plány na rekonstrukci Notre Dame v Paříži, která může trvat desítky let.  U nás je mnoho uměleckých řemeslníků, restaurátorů, památkářů, historiků, kteří roky pracují doslova skrytě za nevalného zájmu veřejnosti a ve stavu finančního podhodnocení na nekonečné údržbě a opravách Katedrály na Hradě  a jiných gotických stavbách. Navazují na naší novogotickou architektonickou školu 19. století, která zahájila období systematické záchrany gotických památek (samozřejmě dle dobových znalostí a představ).

V poslední době jen oprava mozaiky Posledního soudu na naší Katedrále (tzv. Zlatá brána) trvala dlouhých 8 let – na opravě se podílela mj. naše restaurátorka paní Milena Nečásková v česko-americkém týmu historiků, restaurátorů, památkářů, uměleckých řemeslníků. Dělali a renovovali postupně kostičku za kostičkou, aby se nakonec mozaika rozzářila zlatým světlem jak za časů Karla IV. Nebo věžní hodiny Katedrály vznikly v dílně magdeburského hodináře Hanse Bechlera před 400 lety a byly opravovány 2 roky panem restaurátorem Petrem Skálou. Na níže uvedených kamenických pracích se podílí kamenosochařská dílna pana Pánka, jehož rod kameníků na katedrále pracoval už od 19. století. A to je jen pár jmen.

Naše Katedrála se soustavně restauruje od roku 1973.  V 70. až 90. letech 20. století šlo především o stavební údržbu opěrného systému a pláště katedrály, nicméně každoročně byl opraven určitý úsek rozvinutého opěrného systému. V posledních letech (od roku 2002) jsou opravy kamenného pláště katedrály realizovány jako komplexní restaurátorské a konzervátorské zásahy, během kterých je rozebírána paneláž a výzdoba přikotvená v 19. století nevyhovujícím systémem korozivních kotev. Velmi náročné byly opravy všech tří věží katedrály. Jižní (Velká) věž byla restaurována v roce 2000, jihozápadní věž v roce 2001 a severozápadní v roce 2004. Včasné konzervační zásahy umožňují zachovat maximum originálního zdiva, architektonických a sochařských detailů i ostatní výzdoby. Probíhá restaurování fresek v Kapli sv. Václava.

Práce na opěrném systému začínají celkovým čištěním povrchu od usazenin, krust a nečistot. Poté je demontována veškerá lípaná výzdoba (svislé pruty, slepé kružby, vimperky), která je pak opět osazena na místo a upevněna nerezovými kotvami. Jsou řešeny statické poruchy, přičemž k těm závažnějším je přizván statik – specialista na historické stavby. Odstraňují se zvětralé výplně spár mezi kameny a jsou nahrazeny novým spárováním, některé zvláště namáhané spáry se zalévají olovem. Tam, kde je nezbytné nahradit neopravitelný kamenný prvek, vytvoří kameník přesnou kopii z přírodního pískovce. Na závěr je povrch kamene hydrofobizován a okenní kružby jsou opatřeny ochrannou sítí proti holubům. V rámci každé etapy je pořizována základní dokumentace, dokumentace kamenických značek a sádrové odlitky vybraných sochařských detailů, běžně nepřístupných. Speciální péče je věnována restaurování středověké architektonické plastiky.

Nabídka pana ministra Staňka francouzské straně ohledně odborné pomoci při rekonstrukci Notre-Dame je zcela na místě, naši odborníci mají bohaté zkušenosti po desítky let s pískovcovými gotickými stavbami a památkáři jsou uznávání po celém světě.  Můžeme být právem hrdi na tyto ženy a muže, kteří mimo pohled veřejnosti soustavně pracují na renovacích a záchraně středověkých skvostů. Věřím, že se i jim konečně dostane více zasloužené pozornosti.

Informace https://www.katedralasvatehovita.cz/cs

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 16.4.2019 10:50 | karma článku: 23,50 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Vzácné sestry sv. Jana Jeruzalemského – duše Maltézského řádu

Vedle mužů řeholníků Řádu sv. Jana Jeruzalémského (komunitní řeholní život je dnes u rytířů spíše výjimečný) dodnes existují i dva ženské konventy tohoto Řádu. Jsou tedy velmi vzácné a spíše ve stínu svých mužských protějšků.

2.6.2024 v 17:29 | Karma: 14,08 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Židé s erby uprostřed Žižkova – židovské nobilitace v době monarchie

Šlechtictví bylo v monarchii vyhrazeno jen křesťanům, osvícenství a nové ekonomické a společenské poměry způsobily, že panovník začal udílet šlechtické tituly i příslušníkům židovské obce. Židé s erby na židovském hřbitově Žižkov

26.5.2024 v 17:31 | Karma: 11,92 | Přečteno: 235x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Princ Belgický s Řádem sv. Jiří a Řádem německým v Opavě dne 4. května

4. května proběhlo uložení relikvie bl. Karla Habsburského v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Uložení relikvie byl přítomen biskup ostravský a arcivévoda rakouský d’Este Lorenz, princ belgický. I několik Řádů.

25.5.2024 v 17:37 | Karma: 13,49 | Přečteno: 164x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Bylo ctí sloužit šlechtickému rodu – dědiční polesní Rakušané ve službách von Sporcků

Mnohdy veřejnost historicky vnímá sluhy, lokaje, komorníky a nejrůznější jiné zaměstnance šlechticů či jejich dvorů jako slouhy. Opak byl samozřejmě pravdou. Sloužit šlechtě bylo ctí a naplněním života mnoha lidí.

19.5.2024 v 18:24 | Karma: 15,23 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Kuks – barokní umění i krvavé barbarství – syn a otec z rodu Šporků

Kuks je skutečný jemný a překrásný ve své barokní pompě. V jeho kryptě jsou však i ostatky Johanna Sporcka, který připomíná i krvavé základy zrodu barokní legendy jeho syna Františka Antonína.

18.5.2024 v 19:23 | Karma: 19,88 | Přečteno: 292x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 16,44
  • Průměrná čtenost 925x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik