Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmějme se Maďarům. Zdaleka jsme nevyhráli

Od chvíle, kdy maďarská inflace vysoko překonala tu českou, se o problému rostoucích cen přestalo hovořit jako o národohospodářském průšvihu, stal se z toho spotřebitelský problém. Přestala to být ideologie.

Což je nesporně škoda a je to i docela chyba, protože pro ekonomické vzdělávání široké veřejnosti dělají podobné příběhy hodně. Což se někdy v budoucnu může hodit.

Takže nebyl řečeny dvě skutečně podstatné věci. Nebo asi přesněji: Nebyly řečeny dostatečně silně, aby se to lidem dostalo pod kůži.

Ta první: Brutální vzestup maďarské inflace vysoko nad úroveň inflace české a na více než dvojnásobek evropského průměru je porážka populistického socialismu maďarské vlády a její důvěry v regulace a podobné absolutně netržní postupy. To mohou ideologové z budapešťského vládního centra vysvětlovat, jak chtějí, ale jde o naprosto jednoduchou až primitivní věc. Pokud reguluji ceny a uměle je držím relativně nízko pod cenovou hladinou nastavenou všude jinde, nedojde ke snížení poptávky a nenastartují další tržní mechanismy. Nakonec budu mít nedostatek zboží a regulaci neudržím. Jednoduché. Triviální.

Stačí se podívat na graf. A schválně tam jsou i Spojené státy. Jakkoliv už to také není plně tržní prostředí, stále ukazuje americká ekonomika zjevná pozitiva konkurtence pro spotřebitele.

Graf je jasný a žalující. Čím tržněji postavená a více konkurenční ekonomika, tím nižší inflace a rychlejší zvládnutí dopadů cenové krize.

 

Ta druhá: Skutečnost, že český princip využití trhu pro potlačení růstu cen energií a pohonných hmot zafungoval, ještě neznamená, že bychom se Maďarům měli smát a že bychom se měli cítit jako vítězové. Dosavadní cenové vzlínání ukazuje zcela jednoznačně nezdravé prvky ve struktuře české ekonomiky.

Ukazuje se, a je to velmi nepříjemné a nesporně mimořádně rizikové i do budoucnosti, že v minulých letech či desítkách let vznikly v řadě odvětví od potravinářství přes chemii až po služby pro domácnosti vertikální i horozontální kartely. A je jedno, zda jsou potvrzeny i majetkově a provázány přes vlastníky, nebo jde o systém nepsaných, nicméně funkčních dohod jednotlivých stupňů producentů. Každopádně je zjevné, že antimonopolní úřad zaspal, že v minulosti povolil řadu fúzí a převzetí, které nyní, když k tomu situace nahrála, vedou k vykořisťování spotřebitelů prostřednictvím cen vyšších, než jaké jsou odpovídající vývoji v zahraničí. A také že nedostatečně a pouze formálně šetřil náznaky cenových dohod a dalších pletich proti trhu.

Dovolím si odhad vlivu těchto kartelů na inflaci založený nikoliv na konkrétních znalostech, ale na obvyklých vztazích mezi inflací u nás a v evropském prostoru.

Velmi jednoduše: Pokud nyní máme úroveň meziroční růstu spotřebitelských cen něco nad 17 procent a průměr Unie je kolem 11 procent (a eurozony deset), pak při obvyklých vztazích vývoje cenových hladin ČR/EU by inflace u nás měla být někde na 12-13 procentech.

Těch zhruba pět procentních bodů navíc, to jsou desítky miliard, které cenové kartely tahají spotřebitelům z kapes, protože si v mnoha a mnoha minulých letech dokázaly zajistit mimořádně příznivé tržní postavení v rámci České republiky.

Čili: Nesmějme se Maďarům, že udělali hloupost a nyní za ní platí a platit ještě budou. My jsme udělali hlouposti jiné a budeme s nimi muset žít mnoho dalších let, než přijde vláda s odvahou tyto kartely rozbít.

Autor: Eva Kislingerová | čtvrtek 22.12.2022 9:32 | karma článku: 42,64 | přečteno: 7674x
  • Další články autora

Eva Kislingerová

Se zataženou ruční brzdou zázraky neuděláte

Kterákoliv rozsáhlejší analýza české ekonomiky sepsaná v posledních desetiletích obsahuje pasáž nadepsanou nějak jako „limity rigidního trhu práce“. Nejen mezititulek, ale i obsah se až děsivě opakují.

18.4.2024 v 8:08 | Karma: 18,86 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Kam a jak mizí české miliardy

Veřejnost to vždycky spolehlivě rozruší, když se někde ve sdělovacích prostředcích objeví věta, že z republiky odešly do zahraničí stovky miliard korun. Obvykle s douškou „mateřským firmám“ a ze „zisků podniků“.

2.4.2024 v 7:17 | Karma: 39,55 | Přečteno: 6148x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma: 25,50 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Eva Kislingerová

Je libo 1138 litrů benzínu?

Poslední roky jsou těžké a mnoha lidem se snižuje jejich životní úroveň. Tak to je, nelze to popřít. Je to znervózňující a výsledkem je, že i někteří nesporně gramotní lidé začínají trochu podléhat představě, že dříve bylo lépe.

16.2.2024 v 12:07 | Karma: 35,96 | Přečteno: 4332x | Diskuse| Ekonomika

Eva Kislingerová

Čínské potíže varují Evropu

Každý, kdo alespoň trochu sleduje světovou ekonomiku, tak velmi dobře ví, že problémy s lodní dopravou v Rudém moři nebo ruský vývoz/nevývoz ropy či plynu blednou před každým zakuckáním Číny.

7.2.2024 v 10:37 | Karma: 27,15 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik