Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Zčásti máte pravdu, ale to porovnávání inflace v Česku se západní Evropou je poněkud zavádějící.

U českých domácností činí výdaje za energie cca 20% z příjmů, v západní Evropě je to okolo 10-12%. Z toho vyplývá jejich rozdílná váha ve spotřebních koších v různých zemích. Proto zdražení energií o stejné procento vyvolává v každé zemi jinou míru inflace.

3 0
možnosti
ZZ

A také je zarážející, že ČSÚ upravil poslední 2 měsíce metodiku výpočtu, čímž opticky vylepšil inflaci o 3 %.

;-(

3 0
možnosti
JK

Děkuji vám za tento blog. Mám naprosto shodný pohled na věc a to již několik let.

Divoké devadesátky byl boj o teritorium a trh, to skončilo oposmlouvou a rozdělením na tři díly Klaus, Zeman a ostatní. V ostatních už máme jen malé a stření podniky, proto právě ti dostávají od státu nejvíc do kožichu, ti co se hřejí ve stínu kartelu jsou nedotknutelní. Aspoň dosud byli, nyní se zdá že vazby povolují, dokonce se o nadměrných maržích začíná mluvit veřejně, to bylo za Babiše TABU. NKÚ samozřejmě koná podle nálady ve Strakovce, aniž bych zpochybňoval nezávislost, byla by od nich blbost iniciativně vypálit potravinářskému kartelu stamiliónové pokuty, každému zapojenému. Prostředky i pravomoci na obstarání důkazů NKÚ má, i když se někdy vymlouvá. Když totiž NKÚ nekoná, nikdo si nestěžuje a panuje spokojenost.

Také přestávají být aktuální informace v pověstných "složkách" a také "Mrázkův deník" už taky pěkně zatuchnul. Klausovi protéká mezi prsty Kellnerovo impérium, ztráty odepisuje hlavně v Rusku a Číně, jeho celkový vliv slábne. Zeman skončí záhy a pokud neudrží v politice Babiše, tak má velký problém. Prezident z Babiše nebude, to si oba spočítali, důležité bude být zase premiér a o to se dnes hraje. Pokud by Babiš nebyl ani ve sněmovně, pak oslabí výrazně k Zemanova klika.

Jakmile čas odvane staré aparátčíky a všehoschopné zlatokopy z devadesátek, pak může trh zase začít fungovat, také je nutné vymyslet něco, aby NKÚ iniciativně pátral, odhaloval a pokutoval. ;-)

2 0
možnosti
Foto

J64a63n 21Š10i31k

22. 12. 2022 22:29

Mám jiný názor. Taky vítám dobu, až skončí dinosauři z devadesátek, ale korporace dnes už řídí převážně střední generace. A hlavně korporace stojí za vysokými cenami, kartelovými dohodami, apod....

1 1
možnosti
JZ

J60a14n 82Z52i37e18g65l70e58r

22. 12. 2022 14:19

Maďarům se nesměji, ale českým obdivovatelům Viktora Orbána ano.

10 0
možnosti
Foto

J75i56ř11í 40K15i93n65d46l

22. 12. 2022 13:35

Máme tržní hospodářství a aby mohlo fungovat musí být také hospodářská soutěž. „Dohody narušující soutěž jsou zákonem zakázané. ( tak zvané kartely) Vymezení zakázaných dohod v českém právu je obdobné vymezení v právu Evropské unie, kterým se národní soutěžní právo inspiruje.Zakázané dohody představují zásadní narušení hospodářského prostředí a s tím související snížení blahobytu spotřebitelů. Dohody mají už ze své podstaty negativní dopad na hospodářskou soutěž na trhu, a jsou tedy bez dalšího považovány za protisoutěžní bez nutnosti zkoumání jejich skutečných konkrétních účinků na trh, resp. zkoumání, zda k narušení soutěže skutečně došlo či nikoliv a jsou tvrdě sankcionovány Tohle hlídá a sleduje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

0 0
možnosti
JD

J62i82ř67í 97D59a29n14i11š

22. 12. 2022 22:35

Bohužel tohle těž tento úřad toleruje. Ačkoliv ze zákona to musí stíhat.

0 0
možnosti
VT

Kovanda to řekl jasně : "...ceny budou vysoké, dokud to zákazníci budou kupovat..." Zkusme to - týden bez masa lze vydržet, pojďme ho tedy týden nekoupit. A uvidíme... A další týden něco jiného...[>-]

1 0
možnosti
TV

tyden nic neresi. Jedine, co by zafungovalo, je zacit hromadne nakupovat v zahranici.

1 0
možnosti
Foto

Smát se Maďarům je hloupost. Je však dobře, že se ukázala jejich cesta jako vysloveně škodlivá.

S kartely máte pravdu, ale je v tpomtop případě zmínit AGROFERT, který má zásadní vliv na pohybu cenové hladiny. Dalším nezanedbatelným vlivem je nízká úroveň resistence tuzemského spořebitele, což se dlouhodobě projevuje v jakosti potravin, ale i v růstu cen, a to nenutí zejména řetězce k vyšší opatrnosti. A v neposlední řadě se jedná o to, že pod záštitou války na Ukrajině a chování Ruska došlo ke všeobecnému cenovému růstu a pod vlivem uvedených událostí padly i poslední zábrany růstu cen a spotřebitel to bez odporu přijímal. A nikdo, s výjimkou plácnutí do vody u marží pohonných hmot, se nezabýval odůvodněností pohybu cen.

Protože tuzemský spotřebitel výrazně akceptuje jemu předložené cenové pohyby.

9 3
možnosti
LV

Máte pravdu. Jen ten cenový růst začal už za kovidu. Nejdřív ucpaný Suez, pak čínský lockdown, a už to jelo.

3 1
možnosti
OD

Kdopak tu ty kartely celá léta budoval? Kdopak "hlídal" Anitimonopolní úřad, aby "nezlobil?"

Napadají mne různá písmena - ó dé es, například...

5 0
možnosti
Foto

A také a n o, například.

3 0
možnosti
Foto

Ne jen kartely, tedy nízká konkurence, ale celkově je zde velmi nízká dynamika podnikatelskhéo sektoru. Málo nových firem vzniká a společnost se na podnikatele stále dívá jako an zloděje.

U ÚOHS máte naprostou pravdu. Nesleduji to, tak jsem zaznamenla jenom naprostý výsměch, když PENAM přebíral Odkolka.

1 0
možnosti

Teď jste nejspíš uhodila hřebík na hlavičku. Ještě, že má člověk možnost přečíst si názory z různých stran. Vaše články se mi velmi líbí.R^R^

7 0
možnosti
JK

Tohle je ale kostlivec, který maj Maďaři taky, akorát je zahrabanej pod mnohonásobně horšíma.

2 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik